marți, august 23, 2011

Mixt Interviu (1)

Deşi mai bine îi spuneam interviu kilometric :)) Am împărţit scriitoarele în 2 grupe pentru a organiza acest prim interviu de genul. Scopul lui? Să aflaţi noi informaţii despre scriitoare, dar în acelaşi timp să puteţi compara modul de a gândi şi de a percepe lucrurile prin prisma răspunsurilor lor. Vor fi 4 interviuri mixte, câte 2 pentru fiecare grupă. 
Am pus în dreapta (sub Parteneri) şi Poll-ul în care se vor putea vota câştigătoarele până în data de 25 august,ora 12:00. Puteţi alege 3 scriitoare maxim şi vota o singură dată
Începeţi să vă votaţi favoritele, şi vă rog, lăsaţi talentul să câştige, cei cu, cărţile cele mai frumoase. Nu începeţi cu massuri şi alte prostii, că aici nu e târgul "care are mai mulţi prieteni să-l voteze" deşi 3 sferturi din ei nici nu au idee ce e ăla fic . Riscaţi să fiţi descalificaţi pe răspunderea voastră . Se ştiu cred cei vizaţi.  

1. Când şi unde ai început să scrii ?

Ramona: Prin clasa a cincea, in timpul unei ore plictisitoare de matematica, la sfarsitul caietului. Asta a fost primul moment. De atunci si pana in ultimul an de liceu, toate caietele mele erau pline de poezii si monologuri la sfarsit, spre deliciul profesorilor care le vazusera si transmisesera vorba de la unul la altul.Am aflat asta de abia dupa liceu. 

Antonia: Prima data cand am inceput sa scriu, scriam poezie. De cand ma stiu scriu poezie, doar ca am inceput sa iau in serios totul in timpul liceului, mai precis chiar din clasa a IX-a si asta datorita profesoarei de romana pe care am avut-o si care practic mi-a fost ca un mentor. Si acum scriu, binenteles. Sincer, asa cum am precizat inca de la inceput, acest fic, "Noapte fara luna", a fost prima mea incercare de a scrie proza.

Petronela: Am inceput sa scriu cam prin noiembrie 2010 .Am scris acasa, la scoala si pe la verisoara mea.

Diana: Era vara anului trecut, prin iulie cred, iar eu petrec de obicei cateva saptamani la bunicii mei, la tara in judetul Brasov, iar cum aveam ideile si inspiratia am luat o foaie de hartie si nu m-am oprit pana ce nu am scris primele 3 capitole.

2. Ce te face să îţi doreşti să fii un scriitor?

Antonia : Cred ca e vorba de sentimentul de singuratate. Cand scriu pur si simplu nu ma mai simt singura...e ca si cum as regasi o parte din mine, pe care in viata de zi cu zi nu o folosesc, si pur si simplu devin intreaga. Sunt EU, cu bune si cu rele, cu dorinte, amintiri, vise si simple ganduri.

Diana: Am gasit placerea sa scriu, sa aflu parerile cititorilor şi sa inteleg mai bine anumite momente din viata. Imi place senzatia atunci cand pun suflet in ceea ce scriu si prin simple cuvinte incerc sa definesc stari de spirit complexe, imi doresc mult sa fiu apreciata si sa aflu pareri, pozitive si negative.

Delia: Nu imi doresc sa fiu o scriitoare.Eu scriu pentru mine in primul rand,abea dupa aceea pentru ceilalti :D.

Ramona: Mult timp nu m-am gandit la o cariera de genul asta. Scriam doar pentru ca asa simteam eu. Sa faci un lucru care te pasioneaza si sa mai primesti si recompense pentru asta este ceea ce as numi eu perfectiune de plan profesional.

Veronica: E prea mult spus, in cazul meu, scriitor. Imi place sa-mi expun gandurile, parerile pe foaie. Ma simt vie. Nu sunt atat de talentata. Pe acest blog am descoperit adevarate talente.

Petronela: Vreau sa arat ceea ce pot face ,ceea ce pot exprima in cuvintele din fic si din poeziile mele.

3. Care sunt ţelurile tale ca scriitor?

Diana: Sper sa evoluez cat mai mult si sa las o parte din mine in fiecare poveste fiindca astfel creste in intensitate si este mai bine apreciata. Vreau sa explorez cat mai mult inauntrul sufletului, al mintii si a vietii si sa il ilustrez prin ceea ce scriu.

Ramona: Bineinteles ca imi doresc sa public romane si sa ajung cat mai departe, dar chiar daca voi ramane una dintre numeroasele scriitoare de pe internet, voi continua sa scriu cu aceeasi dedicatie, iar satisfactia de a vedea ca arta mea e apreciata este imensa.

Petronela: Sincera sa fiu cand am scris ficul am vrut sa ofer si fanilor Twilight o noua poveste ce ii cuprinde mai mult pe Renesmee si Jacob.

Antonia: Sa devin din ce in ce mai buna in ceea ce scriu si sa reusesc sa public...chiar mi-ar placea asta. Sa public regulat, sa am o cariera din scris...cu toate ca e foarte greu...indraznesc totusi...

Delia: Ca toata lumea,imi doresc sa devin tot mai buna.Sa imi dezvolt gandirea si sa trasmit ceva cititorilor.

4. Intenţionezi să faci din asta o cariera?

Veronica: Nu. Nu sunt talentata in asa masura. Eu imi cunosc locul in viata.

Delia: Sincera sa fiu,nu.Nu mi se pare ca am sanse,cel putin nu in Romania;)).Dar cine stie,omul se mai schimba...

Petronela: Daca voi fi la fel si peste ani ,chiar mi-ar placea o cariera de scriitoare ,este munca ce o fac cu multa pasiune.

Ramona: Nu pot sa fac numai din asta o cariera, pentru ca a scrie e inselator: astazi poti avea munti de inspiratie si maine ii poti pierde, fara sa stii cum sa ii recapeti. Scrisul a fost, este si va fi, o pasiune.Cum spuneam, daca din aceasta pasiune am de castigat, cu atat mai bine.

Diana: Daca realizez ca am o sansa si sunt apreciata (fiindca acum e destul de devreme si doar testez terenul, sa vad daca ideile mele sunt compatibile cu cititorul, daca munca mea nu este undezastru sau o pierdere de timp), atunci in mod sigur ca as dori sa imi cladesc un viitor pe baza scrisului.

5. Ce sunt cărţile pentru tine?

Antonia : Cartea este în viata mea un element central al crearii unui psihic sanatos, a unei culturi generale, este sprijinul în cazul unei decaderi nervoase, este uneori ceva mai mult decât un profesor deoarece cu ajutorul ei pot sa descoper lucruri noi. Ea ma face sa fiu mai buna, ma ajuta sa trec mai usor peste greutatile vietii (si nu sunt putine), intr-un cuvânt ma întareste.

Petronela: Consider cartile un alt mod de a privi lumea .Uneori trebuie sa mai si visam cu ochii deschisi pentru a putea trai .

Ramona: Un prieten, un Univers in care pot sa fug atunci cand realitatea nu ma prea incanta,un mentor de la care am mereu ce invata.

Diana: Pentru mine sunt ghizi in viata, prieteni tacuti si un ajutor, ma relaxez atunci cand citesc, invat lucruri noi, experimentez starile de suflet pe care naratorul incearca sa le surprinda. Nu imi pot imagina o viata fara carti, ele ocupa un loc foarte important in viata mea si le pretuiesc mai mult decat orice.

Veronica : Medicamentele pentru suflet.

Delia: Victor Hugo a zis:Cartile sunt prieteni reci, dar siguri.Asta reprezinta si pentru mine cartile:niste prieteni:X

6. Care cărţi ţi-au influenţat cel mai mult viaţa ?

Ramona : "Alchimistul " si "Veronika se hotaraste sa moara", ambele scrise de Paul Coelho. Sunt cartile de la care am avut cel mai mult de invatat si care mi-au schinbat perspectiva de a vedea viata. Dupa ele urmeaza "Dragostea in vremea holerei ", de Gabriel Garcia-Marquez, " Viata pe un peron" a lui Octavian Paler, "Interviu cu un vampir" de Anne Rice si altele.

Veronica: In general fiecare carte pe care am citit-o mi-a influientat viata. Insa, seria Twilight m-a salvat de la o depresie grava.

Antonia: Prima carte care m-a influientat intr-adevar a fost "Piciul " de Alphonse Daudet. Eram destul de micuta cand am citit-o, probabil aveam cam 10-11 ani. E cartea care m-a impresionat cel mai mult si care, intr-o masura destul de mare, m-a format ca om. O recomand cu toata inima. Dar, ca si scriitor, pentru mine, Anne Rice este punctul de referinta.

Delia: Hotarul Nestatornic,Singur pe lume,Amurg si Seria Jurnalele Vampirilor.

Diana: In primul rand, seria Amurg a fost foarte importanta in maturizarea mea, apoi Singur pe lume de Hector Malot, Ultimul cantec de Nicholas Sparks, Mandrie si Prejudecata de Jane Austen si Nord si Sud de Elizabeth Gaskell.

Petronela: As spune ca cartea “Luna noua” m-a schimbat viata.A fost prima carte din Saga pe care am citit-o si care mi-a schimbat modul de a gandi si de a percepe lumea .

7. Care consideri că sunt elementele esenţiale ale unei poveşti de succes?

Delia: Sa aiba personaje de tot felul.Amuzante,serioase,pozitive,negative.Sa aiba inca de la inceput ceva care sa te atraga si sa pastreze suspansul pana la final.

Veronica: Personajele si originalitatea lor.

Petronela: Elementele esentiale ale unei povesti de succes sunt actiunile ce trebuie sa capteze cititorul chiar din prima pagina a cartii.Povestile pentru tineri sunt mereu un teritoriu de castig sigur.

Ramona: Niciodata nu am stiut. Merg pe bajbaite. Scriu povesti care mi se par cam seci si au succes. Sau scriu povesti de care sunt fascinata,dar cititorii nu sunt la fel de incantati ca mine.Nu m-am gandit niciodata sa scriu ceva care va placea, ci sa scriu ce simt.

Diana: O actiune bine pusa la punct, personaje bine structurate, decor si intamplari destul de realiste, implicare emotionala atat din partea autorului cat si din cea a cititorului si cel mai important un mesaj care sa ajunga sa ne marcheze si sa ne ramana pentru totdeauna astfel incat sa nu uitam vreodata acea poveste, atunci consider eu ca e o poveste care a ajuns la apogeu.

8. Ai planificat să te apuci de un nou fic? Povesteşte-ne puţin din ideile tale.

Diana: De fapt tocmai m-am apucat de doua ficuri, primul se bazeaza tot pe Twilight iar acum Bella e transformata intr-un vampir intr-o noapte si incepe sa isi caute creatorul, cel care a transformat-o in ceva care uraste iar pe el il uraste mai mult decat orice iar pe parcurs se va intalni cu familia Cullen. Apoi urmeaza cel de-al doilea care prezinta relatarile unei adolescente, pe nume Kelly, despre viata ei amoroasa din liceu. Sper sa pot face fata la amandoua in aclasi timp altfel va trebui sa le iau pe rand, deci am nevoie de mult noroc si timp liber.

Antonia: Deja am doua ficuri in desfasurare. De fapt nu vreau sa le mai numesc ficuri. As vrea mult de tot sa fac romane din ele...si sper sa reusesc, macar cu unul din ele. De povestit banuiesc ca nu prea am ce, pentru ca deja sunt pe blog si le poate citi toata lumea. Vorbesc binenteles de "Suflet ratacit" si de "Viitorul din trecut".

Veronica: Da. O sa incerc sa vorbesc despre aventurile amoroase de o singura vara. Ce beneficii au si ce dezavantaje.

Ramona: Am terminat de curand de citit “Academia Vampirilor” si pentru ca mi-a placut atat de mult m-am apucat de un fanfic pe aceasta tema. Cum despre personajele principale s-a scris cam tot ce era de scris in cele 6 volume, ficul meu este despre un personaj din planul secundar, unul pe care il indragesc tare mult: Jill Mastrano Dragomir, sora Lissei.

Delia: Nu,nu m-am gandit.Deocambata am luat o pauza pentru a ma concentra pe noul an(si primul de liceu) care se apropie cu pasi repezi.

Petronela: Da. Planuiesc sa iau o mica pauza de doua saptamani ,dupa care din nou la treaba .Voi face un nou fic ,dar de data aceasta doar cu poezii.

9. Care sunt ficurile tale preferate? Acum citeşti vreun fic? Care e acela?

Veronica: Am o multitudine de ficuri preferate insa Never think si Taming games sunt favoritele mele. Si imi plac doua ficuri in engleza I want you to want me si The hard way to learn a lesson. In prezent citesc ficul A Constant in the Darkness.

Petronela: Ficurile mele preferate sunt:Jurnalul unei adolescente si Atraves de tus ojos .
Antonia: Hmmm...urmaresc mai multe ficuri dar pot sa spun ca am doua preferate. E vorba de doua traduceri. Ficurile se numesc "Emancipation Proclamation" si "Runaways". Acestea doua mi-au atras atentia prin maturitatea de care dau dovada si subiectul original.

Ramona: Nu am mai citit de mult timp un fic, timpul nu mi-o mai permite. Dar povesti ca “Raza de noapte”, “Speranta neasteptata” si “Let me sign” vor ramane mereu in sufletul meu.

Delia: Mi-au placut mai multe ficuri.Am citit “Invata-ma sa iubesc” scris de Beatrice, Runaways tradus tot de ea.Iar acum citesc « Hotul de inimi » scris (si terminat) de Ralu.

Diana: Reassigned Identity, Never Think, Povestile unui Hot de camionete, si unul pe care nmu mai stiu cum se numea despre Bella parasita de Edward iar el se intorce dupa mult timp si gaseste scrisori adresate lui (ala mi-a placut foarte mult) si multe altele mi-au placut mult iar Never Think si Povestile unui hot de comionete inca le citesc la fel ca Is it love Edward?.

10. Unde consideri că se îndreaptă lumea ficurilor Twilight? Erau mai bune ficurile de la început sau îţi plac mai mult cele de acum ?

Ramona: Cand a inceput nebunia cu ficurile, toata lumea scria. Am citit ficuri bune si proaste, idei geniale, dar si povesti seci. Cred ca partea buna a acestui fenomen este ca fiecare fan a avut curajul sa priveasca la artistul dinauntrul lui si sa il lase sa iasa la suprafata.

Delia: Sunt minunate ficurile Twilight.Sper sa fie cat mai multe ficuri,pentru ca Twilight ne-a dat aripi la majoritatea dintre noi.:X

Veronica: In prezent sunt tot mai putine ficuri cu personajele din Twilight. Ceea ce demonstreaza ca scriitorii se indreapta spre alte idei. Asta ma bucura. Cit despre calitatea lor-si la inceputuri si in prezent sunt ficuri bune si rele. Depinde de gustul fiecaruia.

Diana: Lumea ficurilor Twilight se va extinde tot mai mult fiindca ideile originale sunt cu duiumul si vor exista multi care vor alege sa povesteasca intamplari din perspectiva Twilight.

Petronela: Fanii Twilight vor ramane chiar si dupa ce fenomenul va lua sfarsit vor continua sa isi imagineze ,sa scrie si sa publice.Cred ca fanficurile de la inceput aveau fiecare farmecul sau exact ca si cele de acum.

11. Ce părere ai despre pasiunea adolescenţilor pentru vampiri şi paranormal?

Delia: Este ceva mult mai mult decat o pasiune.Datorita paranormalului si datorita povestilor cu vampiri a luat fiinta si blogul vostru,si multe alte bloguri.Vampirii au deschis pana la urma toate usile.Datorita acestor povesti copiii au inceput sa scrie si cei mai multi si-au dat seama cat sunt de talentati si nu s-au lasat de pasiunea lor.

Diana: Cred ca e absolut justificata aceasta pasiune deoarece adolescenta e o perioada de incertitudine, trecem de la copilarie la maturitate dar parca totusi mai vrem sa pastram ceva din copilarie si astfel ne legam de supranatural, care domina atunci cand eram mici. Insa acum suntem la un pas de maturitate deci printesele, zanele si balaurii nu mai sunt adecvate varstei, astfel cautam personaje mitice mai evoluate, mai incitante si astfel ajungem la vampiri, varcolaci, vrajitoare si tot ce tine de paranormal. E absolut normal sa ne placa aceste povesti fiindca regasim lucruri din care putem sa invatam si sa tragem foloase si sa ne delectam cu putin SF.

Petronela: Cred ca pasiunea adolescentilor despre vampiri si paranormal este ceva normal in zilele noastre.Viata este mult prea simpla ,iar noi adolescentii incercam sa o mai “piperam” putin.

Ramona: Cred ca aceasta pasiune vine din dorinta de a descoperi si de a avea altceva. Cu cat este mai diferita lumea din carte de lumea reala, cu atat un cititor este mai absorbit de ea. Pentru ca daca citesti despre vampiri, varcolaci, elfi si fantome, uiti de problemele create de oameni. Daca citesti despre oameni care au la randul lor probleme create de alti oameni, iti cam revin in minte ale tale.

Veronica: Atit timp cit pasiunea nu e exagerata o gasesc foarte buna. Sunt multi tineri care datorita acestei pasiuni au inceput sa citeasca. Sau in cazul nostru sa scrie.

Mulţumesc frumos Veronica pentru că mi-ai menţionat ficul printre preferatele tale. Mi-ai făcut o mare bucurie şi ziua mai frumoasă. 

Va urma şi partea a doua a interviului mixt cu aceşti scriitori. 

49 de comentarii:

  1. Ok, mi-a placut ideea.
    Ati realizat totul foarte bine si astept continuatile:x

    RăspundețiȘtergere
  2. Ah,uitasem de Singur pe lume:X cartea copilariei mele.

    Diana: in ficul ala, la final, descoperim ca Bella devenise vampir? Eu am tradus unul care seamana cu cel descris de tine, se numeste "Una vida sin ti"(O viata fara tine)
    http://ramonafiction.wordpress.com/o-viata-fara-tine/o-viata-fara-tine-capitolul-1/ asta e?

    RăspundețiȘtergere
  3. @Ramona: Si a copilariei mele. A fost prima carte pe care am citit-o cu cel mai mare drag, pe la 9 ani. Stiu ca am plans mult, si inca imi amintesc toata acriunea. O carte grozava, am citit-o cu sufletul la gura!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu drag Krisz, asta e adevarul. E foarte original.

    RăspundețiȘtergere
  5. Geniala ideea asta cu interviurile .

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi place ca le-ati pus raspunsurile la un loc . Asa imi pot da seama mai bine de personalitatea fiecareia

    RăspundețiȘtergere
  7. Si mai ales de mentalitatea fiecareia .

    RăspundețiȘtergere
  8. Pot sa-mi dau seama cat de asemanatoare sau diferite sunt modurile lor de a gandi

    RăspundețiȘtergere
  9. Super ideea!:D
    Eh, chiar dacă e kilometric, nu e deloc plictisitor!:) Mie îmi place:D

    Dee

    RăspundețiȘtergere
  10. Exact cand credeam ca sunt singura care mai concureaza:))

    RăspundețiȘtergere
  11. Mda, pai e mai bine sa citim consecutiv, putem compara mai bine raspunsurile. Mi'am format deja cateva pareri:D

    RăspundețiȘtergere
  12. ramona, cred ca acela e ficul, in orice caz mie mi-a placut mult si am mai citit fanficuri de-ale tale si chiar mi-au placut. iar singur pe lume e o carte pe care nu o voi uita vreodata si intotdeauna o voi pretui ;)

    RăspundețiȘtergere
  13. Amintindu-ne de cartile preferate as dori sa mentionez cartile JAR si ADAM SI EVA de Liviu Rebreanu. Aceste carti mi-au deschis calea spre o noua lume. Mi-i interesant daca cineva din voi le cunoaste? Ce parere aveti?

    RăspundețiȘtergere
  14. La inceputul postului ati scris asta:
    " Nu începeţi cu massuri şi alte prostii, că aici nu e târgul "care are mai mulţi prieteni să-l voteze" deşi 3 sferturi din ei nici nu au idee ce e ăla fic . Riscaţi să fiţi descalificaţi pe răspunderea voastră ."

    Acum eu ma intreb de unde stiti voi care a dat mass si care nu,care a postat pe blog si care nu,si care s-a "milogit" de prieteni sa il voteze si care nu? Nu mi-o luati in nume de rau,dar mi se pare corect sa va intreb,deoarece de cand ati pus postul asta,ma macina aceasta intrebare.
    MIMI

    RăspundețiȘtergere
  15. Avem in lista de mess scriitoarele si am si primit massuri. E adevarat ca nu avem de unde sti cu siguranta tot ce fac, dar era un apel la bun simt si corectitudine la care speram sa ni se raspunda prin acest adevrtisment.
    Multumita de raspuns, Mimi? Sau mai ai si alte intrebari?

    RăspundețiȘtergere
  16. Iar referitor la bloguri, care a postat pe blog si care nu, la fiecare concurenta e trecut link-ul si se poate verifica cu un click.

    RăspundețiȘtergere
  17. multumesc ca mi-ai zis,sper ca nu te-ai suparat ca am intrebat
    MIMI

    RăspundețiȘtergere
  18. da si eu ador singur pe lume multa aventura .

    RăspundețiȘtergere
  19. apropae ca plageam cand citeam prin ce trecea bietul Remi :(

    RăspundețiȘtergere
  20. si eu de acord cu steph si iri :)

    RăspundețiȘtergere
  21. totusi sa ne amintim ca la inceput tu erai in varf irina :)

    RăspundețiȘtergere
  22. si erai foarte ambitioasa :)

    RăspundețiȘtergere
  23. eram suta la suta sigura ca tu ai sa castigi :)

    RăspundețiȘtergere
  24. credeam ca eu am sa cad cel mult pe locul 3 :)))

    RăspundețiȘtergere
  25. nu zic ca nici acum nu-i posibil,viata este imprevizibila,nu>?

    RăspundețiȘtergere
  26. Dar daca am invatat ceva din toata asta..

    RăspundețiȘtergere
  27. Exact cum se spune, Speranta moare ultima!

    RăspundețiȘtergere
  28. viata da este foarte imprevizibila :(

    RăspundețiȘtergere
  29. da speranta moare ultima :))

    RăspundețiȘtergere
  30. of vroiai sa castigi ca acum :(

    RăspundețiȘtergere
  31. atunci nu te lasai never ever

    RăspundețiȘtergere
  32. dar sa stii ca-mi foarte rau

    RăspundețiȘtergere
  33. pentru tot ce s-a intamplat

    RăspundețiȘtergere
  34. dar inca mai sunt sanse adevarat :)

    RăspundețiȘtergere
  35. ai dreptate Irina multa :)

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!