sâmbătă, august 10, 2013

Alege să moară și învață să trăiască. „Veronika se hotărăşte să moară” de Paulo Coelho - Recenzie

Cartea o puteţi comanda de AICI.

Întotdeauna am fost fascinată de psihologie şi chiar mi-aş fi dorit la un moment dat să studiez în domeniul acesta. Cred că această ramură ne oferă informaţii despre noi, despre cei din jur, ne dă şansa de a analiza mai mult, de a înţelege mai mult, de a citi anumite reacţii, comportamente. Însă sunt şi mai intrigată de psihiatrie şi de aceste boli, şi mai ales sunt curioasă cum au putut fi acestea studiate, cum s-au stabilit simptomele pentru a pune un anumit diagnostic. Nu am informaţii în acest domeniu, dar mi se pare interesant că s-au putut determina aceste afecţiuni, şi mai ales sunt curioasă cum s-a putut analiza mintea umană. Cartea lui Paulo Coelho e menită, pe lângă multe alte scopuri, să ne familiarizeze cu lumea aceasta de neatins a celor bolnavi psihic, să ne deschidă ochii în anumite privinţe.
Veronika, personajul central al romanului, nu a avut motive solide care să o determine să ia o decizie crucială: să renunţe la viaţă. Desigur, absolut nimic nu scuză o asemenea alegere de neiertat, dar ea nu a trecut prin anumite tragedii, cumpene, nu a pierdut pe cineva, nu este bolnavă, nu are alte dureri sufleteşti care pe mulţi alţii i-ar face să nu îşi mai dorească să trăiască. Nu acestea au îndemnat-o pe tânăra de 24 de ani să ia un flacon de pastile şi apoi să se trezească, printr-o minune, la un spital de boli nervoase, cu o a doua şansă de a proceda altfel de această dată. Din păcate, această oportunitate e una extrem de fragilă, de scurtă durată, la fel de slăbită ca şi inima ei grav afectată de acele medicamente luate, şi care va mai rezista doar câteva zile.
Şi cum oare să mai continui, să îţi doreşti asta, cu senzaţia aceea acută că în orice clipă se poate termina totul, pentru că existenţa ta atârnă de un fir de aţă? Ironia sorţii va face ca Veronika să trăiască cu adevărat, să descopere adevăruri despre ea şi despre ce e în jur, şi toate în aceste zile ce se anunţau a fi sumbre.  Pentru că dacă monotonia e cea care a împins-o pe fată să îşi ia viaţa, clipele pe care le petrece la spitalul Villete sunt oricum, numai nu monotone.
Înainte să scriu recenzia am dat de un citat în engleză care spunea ceva de genul: „Singura persoană care îţi stă în cale eşti tu.”  iar asta a făcut şi eroina mereu: şi-a pus bariere, limite, alegerile ei fiind singurele care au făcut-o să se complacă într-o viaţă banală. În acele zile, Veronika va experimenta trăiri puternice, va simţi ce e ura, frica, revolta, îşi va explora sexualitatea iar în inimă o vor năpădi sentimente noi pe care nu le mai avuse până atunci. Toate acestea cu ajutorul circumstanţelor nefericite în care se află, a locului şi a unor persoane extrem de interesante şi de la care va avea de învăţat multe: Zedka, care suferă de depresie şi care o va face să privească nebunia în cu totul altă lumină, Mari care are atacuri de panică şi o va învăţa să aprecieze mai mult lucrurile din jur, să vadă frumuseţea din ele, şi Edward, un tânăr schizofrenic dar care va trezi la viaţă pasiunea şi inima fetei.
Romanul se opreşte treptat şi asupra poveştilor celor trei bolnavi, astfel avem ocazia să descoperim circumstanţele care au dus la îmbolnăvirea lor, cum se manifestă ea şi cum percep ei lucrurile din jur şi lumea. Toate informaţiile pe care le primim sunt captivante, interesante şi menţin curiozitatea cititorului. Ele ne vor face să înţelegem că fiecare are propriul lui concept despre normalitate, că ce nouă nu ni se pare normal, pentru altcineva este. Mai ales, ne arată că aceşti bolnavi în mare parte doar au vrut să fugă de realitatea lor, de anumite decepţii şi suferinţe din ea, s-au izolat de ele şi au preferat să îşi creeze propria lume.
Mi-a plăcut povestea ciudată dar frumoasă a Veronikăi cu Edward, momentele când ea îi cânta la pian au fost magice, iar legătura care s-a înnodat între ei mi s-a părut specială. Mi-aş fi dorit însă ca romanul să fi fost mai lung şi să fi exploatat mai mult acest aspect, această apropiere, pentru că ideea mi se pare una genială. Dar am ajuns la concluzia că e perfect aşa, deoarece Paulo Coelho nu scrie romane de dragoste, el scrie despre oameni şi lume şi ne insuflă cu tot felul de învăţături importante, şi vă spune asta nu o fană a lui, ci o simplă cititoare.
Un roman care ne demonstrează că normalitatea e un termen relativ şi care ne îndeamnă să renunţăm la prejudecăţi şi să avem curajul de a ne trăi cu adevărat viaţa, de a ne bucura de fiecare moment.

Dacă aş fi ştiut că această carte a fost ecranizată şi că Sarah Michelle Gellar joacă în rolul principal, cu siguranţă aş fi citit mai devreme cartea, deoarece actriţa este una dintre preferatele mele (fanii Buffy ştiu de ce). Nu am văzut încă filmul, urmează, mai jos găsiţi trailerul lui: 

36 de comentarii:

  1. Sunt cam nebunatica de felul meu (cum toti suntem, cateodata) si ma bucur ca intr-un fel e normal.
    Sper ca voi ajunge sa imi iau cartea.

    RăspundețiȘtergere
  2. eu personal am fost foarte dezamagita de acest roman.

    RăspundețiȘtergere
  3. mie mi-a placut. nu sunt o fana paulo coelho, ca sa spun ca as fi citit mai multe romane si pot sa fac o comparatie. am mai citit doar alchimistul de el. asadar nu aveam asteptari de la veronika se hotaraste sa moara, si m-a surprins placut.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am citit nici o carte de Paulo Coelho pana acum,dar cred ca as incerca sa vad daca imi place. :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Iubesc subiectul,cum am indragit mereu psihologia. Multumesc pentru recenzie,foarte buna ca deobicei Krisz. Sper sa imi pot lua cartea.
    ^_^

    RăspundețiȘtergere
  6. Nici eu nu am citit vreo carte din portofoliul lui Paulo Coelho, ceva recomandari?

    RăspundețiȘtergere
  7. @Krisz Eu am mai citi de la el vrajitoarea din portobello
    Alchimistul
    Aleph si Brida. Probabil ca aveam ceva asteptari de la ea, insa are un punct in minus , modul in care vede el religia . Totusi este un autor genial.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am si eu o intrebare :-" :"> : Cum este Alchimistul? Am tot auzit de ea,dar niciodata o parere concreta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu am citit nimic de acest autor, nici nu prea ma tenteaza... mi se pare o carte extrem de trista....
    Cum priveste el religia?! ca m-ai facut curioasa!

    RăspundețiȘtergere
  10. OMG! OMG! OMG! Ai citit-o! Vai cartea e absolut genială! Am iubit-o! Bine nu e în top 3 cele mai faine cărţi citite vreodată, dar cu siguranţă intră în top 10. Am citit cartea undeva prin clasa a 9a, pe la început, ştiu că a fost printre primele cărţi împrumutate de la biblioteca licelui.
    Nu ştiam că a fost ecranizată, poate ar trebui şi eu să văd filmul, sigur o să mi se pară sec după ce am citit cartea, dar hmm:-? Joacă Sarah Michelle Geller, ceea ce e interesant... adică de la Buffy nu prea am mai văzut nimic cu ea.
    Ai dreptate la finla, el nu scrie romane de dragoste, un lucru care la-m apreciat foarte mult la romanele lui, am mai citit Unsprezece minute, o carte superbă care are o poveste interesantă.
    Oricum Veronika se pregăteşte să moară a fost favorita mea. Povestea spusă de Zedka, cea despre rege şi regină şi virusul din apă mi-a plăcut enorm, m-a impresionat modul în care este văzută nebunia în roman, adică toate ideile înşiruite aici au fost atât de apropiate de realitate încă chiar te fac să te gândeşti dacă e adevărat sau nu. Multe din cărţile lui Paulo Coelho sunt o lecţie de viaţă.

    RăspundețiȘtergere
  11. Cartea asta e una foarte buna, am citit-o si eu cu 2-3 ani in umra si mi-a placut mult, stiu ca am si prezentat-o in fata clasei. :)

    RăspundețiȘtergere
  12. E interesanta si Alchimistul. Are la final o morala foarte puternica.

    RăspundețiȘtergere
  13. Am citit pe net si cred ca m-am lamurit in privinta religiei si a legaturii acesteia cu romanele sale. Asa se discuta si despre Dan Brown si J K Rowling...

    RăspundețiȘtergere
  14. @ Delii ^_^
    Am gasit pe net un rezumat dragut am sa il atasez aici
    ceasta poveste, uluitoare in simplitatea si intelepciunea ei, este despte un pastor andaluz pe nume Santiago care isi paraseste casa din Spania, aventurandu-se in Africa de Nord in cautarea unei comori ingropate in Piramide. Pe drum intalneste o tiganca tanara si frumoasa, un barbat care isi spune rege si un alchimist, care ii arata calea. Nimeni nu stie care este comoara sau daca Santiago poate depasi obstacolele intalnite in drumul prin desert. Dar ceea ce incepe ca o aventura copilareasca pentru a descoperi locuri exotice si bogatii lumesti se transforma intr-o cautare de comori ce nu pot fi aflate decat inlauntrul sau.

    Plina de seva, evocatoare si profund umana, povestea lui Santiago este un etern indemn de a ne urmari visele si a ne asculta inima.

    Ceea ce iti pot spune eu este faptul ca aceasta carte te duce la radacini cum e zisa, automat prin intermediul cartii dai de o serie de sfaturi si de indemnuri spirituale.Merita citita .

    RăspundețiȘtergere
  15. @ Paun Catalina Cezarina
    scuze acum am vazut comentariul tau ..
    Despre Dan Brown iti pot spune un singur lucru, cartile acestuia sunt reale, sunt documente luate din biblioteca vaticanului, acesta este si motivul pentrucare s-a facut atata valva in jurul lui, deoarece papa i-a permis intrarea acolo, a fost de acord, a citi tcartile , nu a avut nici o obiectie, insa vazand modul in care reactioneaza oamenii in privinta aceea ce sta scris n cartile lui si cum se mai clintesc adevarurile spuse a hotarat saa-l dea in judecata , insa dan a avut castig de cauza deoarece s-a prezentat cu hartia semnata de insusi papa .
    Iar autorul recenziat este atras de spiritualitate , magie ..o alta credinta fata de cea cunoscuta .

    RăspundețiȘtergere
  16. Da stiu ai dreptate, sa stii ca de obicei toti care au serii de carti ce se vand bine, au si o latura religioasa mai putin sau mai mult cunoscuta sub care planeaza incertitudinea si misterul

    RăspundețiȘtergere
  17. @ Paun Catalina Cezarina
    Da, dar asta nu ne opreste sa cercetam uneori nu?...Oricum Dan ramane in sufletul meu mult timp de acum incolo.

    RăspundețiȘtergere
  18. Misterul e cel mai bun, zic eu...
    E ceva "magic" :D

    RăspundețiȘtergere
  19. Am citit cartea asta in urma cu multi ani si m-a impresionat foarte tare, e printre preferatele mele. Insa filmul m-a lasat rece.

    RăspundețiȘtergere
  20. inca un autor de la care nu am citit nimic.Dar imi place aasaaa mult recenzia ^^

    RăspundețiȘtergere
  21. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  22. Mda pornind de aici :
    Blogger krisszu95shinnygirl spunea...

    eu personal am fost foarte dezamagita de acest roman.
    Ma simt putin vinovata datorita acestei pareri . O persoana careia eu i apreciez foarte mult opinile pentru ca uneori gandim intr-o mica mare masura la fel mi-a deschis ochii si m-a facut sa vad cum a sunat acest comentariu simplu, gol si brut fara vreo explicatie ..si voiam sa imi cer scuze ca nu am motivat raspunsul meu.Deoarece stiu ca orice afirmatie trebuie sa vina cu argumente pro sau contra sustinute :))..Imi cer scuze..Dar poate ca-i voi mai da o sansa sa imi schimb orientarile desi este o poveste de viata reala , ce se bazeaza pe o parte din viata autorului caci si el a fost inchis la sanatoriu, povestea scoate in relief trairile Veronicai care hotaraste sa se sinucida datorita unor motive banale. Dar asupra careia se induce starea aceea de asteptare a mortii, o tehnica folosita cu succes, caci la final ea evadeaza si traieste o poveste frumoasa de dragoste . In mare are puncte tari si multe puncte slabe .

    RăspundețiȘtergere
  23. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  24. Kriss daca ai timp candva arunca o privire aici si vei vedea opinia mea cu privire la acest roman, cu tot cu argumente , am si uitat ca am publicat recenzia ;) a fost pe la inceputul intalnirii mele cu acest autor.
    http://krisszu95shinnygirl.blogspot.ro/search/label/A%20step%20into%20the%20world%20of%20books%20%23?updated-max=2013-05-16T02:26:00-07:00&max-results=20&start=5&by-date=false

    RăspundețiȘtergere
  25. @krisszu95shinnygirl,iti multumesc din suflet pentru descriere,esti o scumpa :*

    RăspundețiȘtergere
  26. Nu e chiar cum ma asteptam, ma refer la film. E cam ciudatel, zic eu...
    Idk, dar nu cred ca ma mai tenteaza asa mult cartea dupa ce am vazut filmul.

    RăspundețiȘtergere
  27. Nu prea scrie pe gustul meu Paul Coehlo

    RăspundețiȘtergere
  28. mi se pare ca Paul Coehlo se axeaza mult prea mult pe psihologie si imi pare usor pesimist. :-? Poate mi se pare.
    ^_^

    RăspundețiȘtergere
  29. Nu am citit nicio carte de Paulo Coehlo până acum, deoarece am auzit destul de multe păreri negative despre acest autor.Dar cine ştie...poate în viitor...

    RăspundețiȘtergere
  30. @Paun Catalina Cezarina: din cate stiu eu, Coelho e credincios, cel putin asta se simte cand citesti cartile. Ti-as recomanda "Diavolul si domnisoara Prym", e fantastica.

    RăspundețiȘtergere
  31. Merci pt recomandare, dar nu cred ca o sa citesc prea curand ceva scris de acest autor.

    RăspundețiȘtergere
  32. Paul Coelho este un autor foarte bun.Imi place foarte mult cartea,ideea ei si are o tema foarte interesanta.Imi place recenzia voastra si asta m-a facut sa mi-o cumpar.

    RăspundețiȘtergere
  33. Am citit cartea.Paul Coleho este foarte bun,cartea asta poate sa-ti deschida niste drumuri in viata.Sau sa ti le inchida.

    RăspundețiȘtergere
  34. Paul Coelho am auzit ca e un autor foarte bun.Inca nu am citit nimic de el,dar cu siguranta o voi face.

    RăspundețiȘtergere
  35. Am cateva carti scrie de Paulo Coelho in biblioteca, dar nu am reusit sa citesc una pana acum. Trebuie remediata chestia asta :)
    Cand aud de Buffy ma gandesc imediat la Spike :)) Doamne, Doamne, am ajuns sa imi numesc si cainele dupa el :))

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!