duminică, februarie 23, 2014

"Mireasa dezgolită" de Nikki Gemmel - Recenzie

Cartea a apărut la Editura TREI şi o puteţi comanda de AICI.

"Mireasa dezgolită" de Nikki Gemmel 
O femeie dispare, lăsând în urmă jurnalul incendiar al propriei emancipări sexuale. Pentru toţi cei care o cunoşteau, era soţia perfectă: fericită, devotată, mulţumită. Însă jurnalul dezvăluie o latură secretă a ei şi analizează cu subtilitate capcanele vieţii în doi. Folosind ca punct de plecare o serie de "lecţii" dintr-un vechi manual pentru soţii din perioada elisabetană, protagonista noastră îndrăzneşte să exprime ceea ce-şi doresc femeile cu adevărat, dar nu-şi mărturisesc. La rândul ei, inspirată de acel manual, "soţia perfectă" prinde gustul puterii de a şti ce vrea şi, totodată, de a şti cum să obţină ceea ce vrea.
Atrasă însă în aventuri erotice altădată de neimaginat, ea se trezeşte în faţa unei dileme: cât poate continua această duplicitate periculoasă?

Besteller în Marea Britanie, romanul lui Nikki Gemmell, constituit dintr-o serie de notaţii de jurnal, descrie parcursul sinuos al căsniciei şi al dorinţei sexuale, alcătuind o cronică intimă a descoperirii de sine.

"Senzual... ca un striptease voluptuos,Mireasa dezgolită ne prinde în mrejele sale." -- San Francisco Chronicle
"Explorând sexualitatea feminină, Nikki Gemmell face un portret subtil al mariajului modern." -- Independent
"O realizare de excepţie: suspans, psihodramă, furie, tandreţe şi spaimă – totul proiectat pe fundalul unui peisaj vast, copleşitor." -- London Times Literary Supplement
"Tu. În tot ce vei citi, vei experimenta, tu ești cea care contează, visează, explorează, trăiește, simte, se cunoaște pe sine.
Citești o carte ce te entuziasmează și te încântă, te îndeamnă să explorezi și să te regăsești. Să te admiri și să te cunoști cu adevărat. Pentru că subiectul este unul intim și fascinant. Acel subiect ești tocmai tu, femeia ce trăiește în tine cu adevărat.
Până atunci, ai trăit după regulile impuse de societate... până atunci, ai îndeplinit fiecare cerință pe care o cere orice persoană de la o femeie. Ai devenit femeia perfectă în ochii tuturor deoarece nu e greu sa devi ceea ce își doresc în momentul în care știi care sunt cerințele impuse: o soție bună, devotată, sociabilă, amabilă. 
Dar vine un moment în viața fiecăruia când se îndoiește de dreptatea oamenilor. Astfel, apogeul tău asupra cruzimii se face simțit și pentru prima dată, nu știi de ce TU ai vrea să fi perfecta, când nu te cunosti cu adevărat.
Dorești să experimentezi, să te impingi spre niște limite pe care nu le credeai existente, să o găsești pe femeia din tine care spune DA la orice propunere senzuală, indecentă, seducătoare, intimă, animalică. Propuneri, alegeri, dorințe pe care le-ai visat cu ochii deschiși cândva, dar pe care nu ai vrut să le trăiești de frică sa nu distrugi imaginea femeii perfecte.
Iar totul începe cu noul bărbat care apare în viata ta, un bărbat total opus soțului tău, dar pe care îl admiri, îl seduci, îl dorești, doar fiind femeia care ești cu adevărat. Fiind o fostă profesoară, realizezi că încă ești o profesoară bună, în momentul în care începi niște lecții particulare cu noul bărbat, Gabriel. Chiar dacă asemenea lecții nu le-ai predat în viata ta și nu te-ai gândit niciodata la ele, au devenit cu usurință o parte din mintea și trupul tau. Doar prin simplu fapt că spui ceea ce dorești, ceea ce te incită, te aduce spre extaz, spre delicioasă eliberare din cătușele femeii supuse. Fiecare lecție erotică te descoperă, te devorează, te încântă. Cu cât predai, cu atât înveți, fără că elevul să își dea seama cât de neexperimentată în seductie ai fost, de asemenea, și tu atunci când ai acceptat să îl inveți.
Însă în urma cunoașterii de sine, a femei sălbatice, o sălbatică de dorință, de necunoscut, de erotic, ce trăiește în tine, ajungi să realizezi că apetitul de sex devine din ce în ce mai mare, mai periculos. Minciunile curg cu lejeritate de pe buzele tale ce au fost sărute cu pasiune de amantul tău, minciuni ce le oferi cu dragoste și satisfacție soțului tau. Vrei ca ambele femei din tine să trăiască, să aibă șansa să își continuie viața, vrei ca această duplicitate să mai continue deoarece nu poți renunța la calmitatea, siguranta, dragostea pe care le-ai dobândit fiind soția perfectă  și ceea ce ai experimentat pe parcursul acelei călătorii senzuale spre aventuri erotice. Chiar dacă știi că această duplicitate devine mai periculoasa pe zi ce trece."
Ce am dorit și am vrut cu adevărat să vă arăt este că autoarea va încerca înca de la începutul cărții să vă hipnotizeze, să vă introducă cu forța în această poveste, pentru a fi voi personajul, nicidecum o altă femeie despre care citiți.
Pentru început, poate o să vi se pară ciudat modul în care scriitoare a scris cartea. Eu, una, m-am simțit ca la psihologul care îmi impunea, mă îndemna cu ajutorul unui pendul să mă calmez și să dorm. Însă, felul cum povestea la persoana a doua, m-a făcut să nu mai gândesc, să mă las purtată, să fiu deschisă spre necunoscut, să simt cu adevărat că acea femeie sunt chiar eu. Această metoda mi-a insuflat să îmi golesc mintea subconștientă și să experimentez acea parte a minții care ne definește întreaga noastră personalitate.
În urma acestei călătorii pe care am trăit-o citind cartea, am învățat cât de usor poți să decazi în interiorul tău, în sufletul tau, pentru a cunoaște stimuli erotici care te definesc și te împing să simți cu adevărat puterea de a fi femeie.
De asemenea, doar la sfârsit am înțeles ce înseamnă titlul cărții. Fiecare fată, femeie este o mireasă, o persoană ce se presupune a fi ca un copil în lumea adultă, în lumea erotismului. O mireasa e pură, neatinsa. Dar în momentul în care fiecare element vestimantar cade de pe corpul tău aprins de dorință și seducție, fiecare părticică din tine simte ce înseamnă să fi dezgolită cu adevărat. Multe am spune că am fi vulnerabile, dar defapt este momentul în care suntem cele mai puternice. De ce? Pentru că am ajuns să ne acceptăm corpul, mintea, pe noi. Așa cum suntem.

“Soțul tău nu știe că scrii aceste pagini. E foarte ușor s-o faci chiar sub nasul lui. Probabil la fel de ușor pe cât ar fi să faci dragoste cu altcineva. Dar nimeni nu va ști vreodată cine ești și nici ce ai făcut, pentru că întotdeauna ai fost considerată o soție fidelă.”

“Îți dai seama imediat că n-ai să te culci cu el – e un joc mental pe care îl joci cu fiecare bărbat pe care îl întâlnești. Nu doar din pricina catifelei ci pentru că nu e genul tău. Nu-ți va face buzele să tremure, nu te va face să roșești sau să te pierzi cu firea. Îi zâmbești călduros, poți să te relaxezi.”

Unde se găsește oare acel soț care, prea bătrân, sterp, slab și neputincios fiind, fi-va atât de bun și curtenitor cu soția lui încât să încuviințeze ca, în locul său, pe un altul mai înzestrat să-l lase?”

"Mireasa dezgolita" de Nikki Gemmel este o carte despre noi, femeile, ce te prinde în mjerele seducției, a sinelui tău senzual ce trăiește în tine. Ce trebuie descoperit cu adevărat. Deoarece persoana cea mai importantă pentru tine trebuie să fi tocmai tu.
O carte care se termină cu un mister de nedeslușit, dar care te îndeamnă să continui tu jurnalul pe care l-a scris pentru noi, să imprimi pe filele de pagini propria ta perspectiva asupra femei ce ești, așa cum și ea a făcut la rândul ei. 
Te împinge să trăiești fiind tu.

~ Mulţumesc frumos Editurii TREI pentru şansa de a citi această carte! ~



Un comentariu:

  1. Frumoasa recenzia!!
    Mi se pare foarte interesanta aceasta lectura, dar mai ales subiectul povestii. Imi plac mult citatele alese; cred ca voi trece si aceasta carte pe lista mea. :)

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!