miercuri, februarie 26, 2014

Teama de a fi respins de persoana iubită. "Fericirea mea ești tu" de Jamie McGuire - Recenzie


Cartea a apărut la Editura TREI şi o puteţi comanda de AICI.

”Te uiți în oglindă și te gândești la ochiii tăi verzi și mari. Ești sigură că persoana din oglindă e de aceeași părere cu tine în ceea ce te privește... te uiți în ochii verzi a altei persoane și chiar dacă părerea ta rămâne neschimbată în privința ta, poate a doua pereche de ochi verzi vede în ai tăi o mare de smarald.”
Nu cu foarte mult timp în urmă, prietena mea cea mai bună și-a pus întrebarea cum e povestea din perspectiva unei alte persoane. Ce a simțit acea persoană în momentul în care inima ei aproape că exploda de intensitatea sentimentelor pe care ea le nutrea? Ce gândea în momentul în care ea se gândea la el? 
Pare absurd, într-un fel, să mă fascineze această idee deoarece am mai citit cărți scrise din mai multe perspective, însă niciodată nu m-am întrebat cu adevărat dacă povestea unui personaj coincide în totalitate cu povestea altui personaj, chiar dacă au trăit împreună aceeași poveste. Din această cauză,  să citesc cartea ”Fericirea mea ești tu” de Jamie McGuire a fost o plăcere, chiar dacă acțiunea acestei cărți este similară cu primul volum, scrisă din perspectiva lui Abby.
Atât în primul volum, cât și în acesta, am fost mai atașată de Travis, decât de Abby. Nu din punct de vedere al atracției de care nu duce lipsă deloc, ci din punctul de vedere al personalității deoarece îmi aduce aminte de o persoană dragă care are aceleași temeri ca el. Teama de a fi respins tocmai de persoana iubită.
Cât timp nu o cunoștea pe Abby, era genul acela de băiat superb și rău, pentru care ar fi făcut o fată orice să îl îmblânzească... sau măcar să îl atragă în patul ei pentru o noapte pasională. Însă cu toții știau că prădătorul era defapt Travis, nicidecum fetele care roiau ca niște albine însetate de dorință.
Totuși, momentul în care a intrat Abby în viața lui, ceva s-a schimbat. A apărut o provocare ce îl stârnea, îl făcea curios, îl intriga. Faptul că l-a respins, că nu îl dorea nici măcar în preajma ei, l-a influențat să încerce și mai mult. Pentru moment, ideea că era singura fată care nu vroia să aibă de-a face cu el, părea motivul pentru care se încăpățâna să insiste, dar după ce a început să o cunoască, realiza cât de mult o plăcea și o dorea în preajma lui. Îl făcea să simtă lucruri pe care nu le-a mai simțit până acum, iar faptul că vedea sub masca lui de băiat rău și nu cădea în capcana de "vrăjitor al fetelor", era tocmai ceea ce avea nevoie în viața lui. 
În acest volum, autoarea ne-a dat mai multe detalii despre tot ceea ce reprezintă Travis. Familia fiind foarte importantă pentru mine, am simțit cu totul altfel legătura strânsă pe care Travis o are cu a sa. Cu toate că, după moartea mamei lui, a rămas în urmă un tată îndurerat care își îneca amarul în băutură și o mulțime de frați agresivi și indisciplinați, au ajuns să treacă împreună peste tragedia pe care au simțit-o în mod diferit. Faptul că nu s-au destrămat, și au luptat cu propria durere din suflet, m-a impresionat. Am la cunoștință cât de ușor poate un asemenea coșmar să rupă în bucăți o legătură părintească sau frățească și acest aspect din carte, această calitate a lui Travis de a-și iubi familia, chiar dacă a trecut prin clipe grele din cauza ei și alături de ea, mi-a adus un zâmbet de admirație pe buze.
Totodată, fiind crescut doar de bărbați, necunoscând dragostea maternă, sau orice afecțiune de fel, a determinat o mică parte din comportamentul lui agresiv. Când începe să simtă ceva puternic față de Abby, tot ceea ce trăia îl deruta și îl determina să reacționeze neadecvat din motiv de teamă de a nu pierde fata de care simțea că are nevoie cu adevărat în viața lui. Încerca din răsputeri să o impresioneze, să o flateze, să îi arate că se străduiește să fie băiatul de care avea nevoie, dar erau momente când observa cu lejeritate că Abby nu sesiza tot ceea ce făcea el pentru ea, fiind poate lucruri mărunte, dar cu o importanță aparte pentru Travis. Felul în care Travis îi deschidea ușile, iar ea nu îi mulțumea niciodată, ajugând astfel de fiecare dată să se înstristeze, m-a amuzat și m-a făcut să mă gândesc oare de câte ori băieții din viața noastră fac anumite lucruri pentru noi cărora nu le dăm importanță?
Chiar și felul în care Travis ne-o descrie cu ochii și inima lui pe Abby, e interesant. E ca și cum el ne-ar povesti despre o zeitate ce i-a furat inima, i-a marcat sufletul, i-a oferit viața adevărată, iar momentul în care o cunoaștem personal, realizăm că noi o știm demult pe Abby și nu seamană cu exactitate cu vechea noastră prietenă dragă.
Ce vreau să spun că este incredibil cum o persoană poate reprezenta totul pentru cineva și cât de ușor simți că poți face imposibilul să se clatine sub puterea ta, doar pentru a-i oferi totul, dar dușmanul real asupra acestei iubiri rămânând exact persoana iubită care poate să aleagă sau nu să te iubească cu aceeași ardoare ca tine.
Travis vrea posibilitatea unei iubiri împlinite și necondiționate, dar mai știe cât de ușor o poate da în bară pe motiv de teamă ce îl determină să nu gândească deloc înainte să acționeze. Dar asta nu înseamnă că nu încearcă, că nu luptă cu propriile frustrări, frici, demoni. Doar pentru a simți iubirea, afecțiunea, împlinirea în sufletul lui care i-au lipsit cu adevărat.
Pentru că toată viața lui a luptat cu pumnii... iar de data asta știa că această luptă este cea mai importantă... pentru că nu e în joc reputația, mândria, sau starea financiară, ci inima lui.
Dacă în primul volum, unii dintre voi nu ați acceptat o parte din comportamentul lui Travis față de Abby, cu siguranță vă veți schimba perspectiva când veți citi ceea ce a gândit și simțit la momentele respective.
"Fericirea mea ești tu" de Jamie McGuire mi-a dăruit exact de ce aveam nevoie pentru a încheia această poveste: înțelegerea deplină a personajelor, a personalității lor complexe, și a motivului pentru care trebuie să lupți tot timpul în viață, indiferent de situație: iubirea.

Recenzia primului volum:
Image and video hosting by TinyPic

Carte primită pentru recenzie de la Editura Trei.

26 de comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi se pare o carte destul de interesantă. Ieri am început s-o citesc și m-a captivat pe loc! Cu siguranță merită citită.

    RăspundețiȘtergere
  3. Superba recenzia!! Din pacate, n-am citit nici macar primul volum. Sper sa fac cat mai curand rost de amandoua!! Chiar imi doresc foarte mult sa le citesc si n-o sa ma las pana nu reusesc!! :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Cum de pozele din filmul ''3 metros sobre el cielo'' sunt la recenzia acestei carti?

    RăspundețiȘtergere
  5. Cat am citit cartile mereu mi i-am imaginat pe Abby si Travis ca fiind cei doi actori din 3MSEC, asa ca presupun ca acesta ar fi motivul :-??

    RăspundețiȘtergere
  6. Tocmai ce mi-am cumparat cartea (in format electronic dar tot carte este) si o ador. Imi place de Travis la nebunie si de atitudinea lui de bad boy. Va recomand carte cu mare drag. Chiar merita citita.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu am citit ambele volume si chiar daca actiune era aceiasi (in mare parte) in ambele volume, mi-a facut placere sa citesc si "Fericirea mea esti tu" l-am putut intelege mai bine pe Travis <3

    RăspundețiȘtergere
  8. Of :( ce rau imi pare ca inca nu am citit primul volum...

    RăspundețiȘtergere
  9. Poti sa sari peste primul volum sau sa-l citesti dupa. Actiunea este aceiasi, dar este spusa din perspectiva altor personaje, asa ca poti incepe cu care volum vrei tu :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Totusi, parca ar fi mai interesant sa incep cu primul volum, deoarece daca autorul l-a scris pe acela primul, consider ca vrea sa il citim pe acelasi primul, de aceea of-ul meu ca nu am citit primul volum :D

    RăspundețiȘtergere
  11. Lupu Diana, da, dar e putin ciudat sa vad poze cu actorii din filmul 3MSC impreuna cu acesta carte...avand in vedere ca filmul a fost ecranizarea cartii omonime.

    RăspundețiȘtergere
  12. Inca de cand au aparut la noi mi-am propus sa le achizitionez. Cu putin timp in urma era sa le cumpar, dar am renuntat la ele in detrimentul romanului "Fata disparuta" de Gillian Flynn si chiar nu imi pare rau deloc. Totusi vreau sa citesc si aceasta serie. Copertile sunt foarte simpatice. Editura Trei a inceput sa ma surprinda placut in mod constant cu noile carti publicate. Referitor la recenzie ce pot sa spun Alexya decat ca este foarte frumoasa si sincera.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Marya Mary, tot timpul mi-am imaginat personajele ca pe actorii din acest film. In special pe Travis.
    Stiu ca 3MSC a fost facut dupa o carte, dar in momentul in care am scris prima recenzie, nu m-am gandit daca voi avea sansa sa o citesc sau nu, avand in vedere ca nu a fost tradusa la noi in tara :).

    RăspundețiȘtergere
  14. Alexya, multumesc pentru lamurire. Si eu, cand am citit recenzia ta mi-am imainat personajele din carte ca fiind actorii din 3MSC. Oricum, nu mi-era in clar cum e faza, dar merci pentrut lamurire:)
    Hug >:D<

    RăspundețiȘtergere
  15. @Alexya, ma bucur sa aud ca nu sunt singura care crede ca exista o potrivire destul de buna intre personajele din 3MSC si cele din din aceasta carte <3
    *Nu stiam ca filmul este facut dupa o carte. Imi puteti spune cum se numeste? :D

    RăspundețiȘtergere
  16. Diana, cartea se numeste „Tre metri sopra il cielo” sau „Tres metros sobre el cielo” si, di pacate este tradus doar in spaniola, originalul fiind in italiana.

    RăspundețiȘtergere
  17. Diana, cartile le poti gasi pe Books express, insa doar in italiana si spaniola http://www.books-express.ro/author/1710790/Federico-Moccia.html

    RăspundețiȘtergere
  18. Am citi si primul volum si pe al doilea.
    Iubesc pozele pe care le-ai ales pentru ca am adorat filmul si se cam aseamana in unele privinte.
    Cu toate astea, nu am fost data pe spate de al doilea volum, nu pentru ca a fost cam aceeasi poveste ci, pentru ca mi s-a parut scrisa la foc automat. Cam ca un fan fic...
    Copertile, insa, mi-au placut atat de tare, mai ales a doua coperta si m-am bucurat ca au ales aceste variante pentru publicare.

    RăspundețiȘtergere
  19. Din pacate nu stiu nici italiana, nici spaniola. Mi-ar fi placut sa citesc cartile si sper ca vor fi traduse in engleza, cel putin, deoarece cred ca sunt destul de multi doritoti care asteapta :D

    RăspundețiȘtergere
  20. Vai, cateva colege au citit in weekend "Fericirea incepe azi" si pur si simplu m-au batut la cap sa o citesc si eu :)) ce pacat ca nu am timp acum sa o citesc :(

    RăspundețiȘtergere
  21. Cartile cu 2 perspective sunt extraordinare pentru ca iti arata adevaratele sentimente ale ambelor persoanje. Am auzit multe impresii bune despre aceasta carte,dar nu mai citisem o recenzie a sa pana acum. Este interesant, sper sa o pot citi in curand. :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Am citit decat primul volum, si mi-a placut mult de el, iar acum ca este si povestea din perspectiva lui sper sa o pot citi cat mai repede. Recenzia ta m-a facut si mai nerabdatoare.

    RăspundețiȘtergere
  23. Nu am apucat sa ctesc aceste carti. Mereu cand merg in librarii le observ, dar nu m-am gandit sa le dau o seansa. Au niste coperti foarte frumoase. Poate pe viitor le voi citi si eu.

    RăspundețiȘtergere
  24. Am aceasta carte. O sa-mi fac timp sa o citesc.

    RăspundețiȘtergere
  25. Si mie mi-a placut cartea. Travis e un barbat care lupta cu o hotarare neclintita pentru ceea ce iubeste mult.

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!