miercuri, septembrie 11, 2013

Fără suferinţă, cum am putea şti ce e bucuria? ”Sub aceeași stea” de John Green - Recenzie


Cartea a apărut la Editura TREI și o puteți comanda de AICI.

Aud adesea despre două percepții privind viața noastră: prima ar fi că ea își urmează cursul schițat cu atenție de destinul fiecăruia, el fiind cel ”vinovat” de toate evenimentele de care avem parte, iar altă teorie spune că drumul nostru este construit pas cu pas de deciziile și alegerile noastre, că noi avem puterea de a ne schimba prezentul și viitorul și suntem singurii responsabili pentru toate lucrurile care ni se întâmplă. Dar mă întreb, dacă ar fi așa, cum se pliază această gândire din urmă cu cei care ajung să trăiască la limită, care au parte de multă durere și nu au puterea de a face nimic? Alege cineva să fie bolnav? Să sufere? Să își ducă existența pe muchie de cuțit? Şi chiar dacă nu se prăbușesc și ajung în neștire, această luptă zilnică de a-și păstra echilibrul e una dureroasă, tăioasă și nedreaptă. Cred că aceia s-au născut sub o stea deloc potrivnică, iar pe linia vieții lor o se află pată neagră, o cumpănă ticăloasă amenință să le întunece liniștea și fericirea.
Hazel Grace Lancaster și Augustus Gus Waters sunt doi tineri fermecători, joviali, inteligenți și extrem de maturi. Singurul lucru pe care nu îl pot spune despre ei e că au toată viața înainte, deoarece a lor a atârnat de mult timp de un fir al șansei, mai fragil și perisabil ca un firicel de nisip ce poate fi spulberat de vânt cu ușurință. Uraganul care amenință să îi distrugă, este cancerul. În mod ironic, chiar boala e cea care îi aduce la un moment dat împreună, iar ei vor deveni unul pentru celălalt o rază menită să le încălzească inimile în mijlocul acelei furtuni răvășitoare, își vor oferi bucurie și speranță într-o etapă în care nu credeau că vor mai avea parte de ceva bun în viața lor. Hazel și Augustus se completează perfect: ea, mai realistă și echilibrată, el optimist și visător, cei doi par două jumătăți dintr-un întreg ideal.
E groaznic să îți imaginezi doar cum le-a fost răpită sănătatea și liniștea cum au trebuit să se confrunte cu o luptă mult prea dură, dificilă, nedreaptă și neiertătoare, și asta de la o vârstă fragedă. Nu mi-am dorit nicio clipă să intru în pielea personajelor, să le simt corvoada zilnică, dar asta a fost imposibil. Ele îți pătrund în minte lent, fără să îți dai seama, și fără să vă puteți împotrivi veți trăi o experiență marcantă și vă veți confrunta cu o avalanșă de gânduri, de frământări despre condiția umană. M-am atașat de Hazel și Augustus cum poate nu am făcut-o niciodată cu alte personaje, iar el mai ales mi se pare uimitor, minunat, un suflet atât de frumos.. un băiat atât de atent, de șarmant, unic..
Atunci când auzim cuvântul ”cancer”, în mintea noastră imediat îl asociem cu o condamnare nedreaptă a celor care vor trebui să îl înfrunte, cu un caz la care rareori mai poți face recurs și pe care îl poți câștiga. E incredibilă capacitatea personajelor de a analiza lumea și mai ales prezentul și viitorul lor, cu o maturitate adesea înfricoșătoare și o putere de înțelegere mare cât un ocean. Sunt conștienți de războiul în care au intrat, dar asta nu i-a făcut să fie depresivi, răzvrătiți pe ce e în jurul lor, ci au o gândire profundă, cum poate unii nici la bătrânețe nu o ating. Mai ales, ei aleg să dea peste nas bolii cu ironie și sarcasm, cu degajare și capacitatea incredibilă de a face haz de necaz.
Stilul cărții este unul curat și sensibil, presărat pe alocuri cu glume, speranță, analogii impresionante și filosofice, dar și cu multă melancolie, tristețe, clipe sfâșietoare de-a dreptul. Am simțit cum sufletul îmi este de multe ori străpuns de acele tragediei lor, cum îmi curge din el disperare, neputință, lacrimi de cuvinte. Am văzut cum mă prăbușesc și nu e nimeni acolo să mă prindă. Cum mă înghit paginile și frazele.
Dacă știți toate reacțiile pe care acest roman le-a trezit în ceilalți cititori, să nu aveți idee că voi veți scăpa. Cuvintele lui magice, poate la prima vedere atât de obișnuite, dar totuși complexe, vă vor hrăni inima cu o gamă largă de emoții puternice, de trăiri din cele mai intense, dar apoi vă va stoarce de toate ca pe un burete, vă va lăsa cu un vid în interior, cu o crăpătură care nu știu dacă o altă carte va fi capabilă să o repare vreodată. Da, cam așa de dureroasă poate deveni pe parcurs lectura. Totuși, toate angoasele prin care veți trece nu se compară cu bagajul de învățăminte și concluzii pe care le veți trage, cu capacitatea romanului de a vă marca, așa că merită, merită, merită din toate punctele de vedere să îl citiți!
Cartea poate fi considerată și ca o palmă uşoară peste față, o puteți asemăna cu două mâini puternice menite să ne zguduie și să ne arate că realitatea nu e cea pe care noi o construim în mintea noastră, una ideală în care suntem indestructibili și în care nu putem fi atinși de nimic. Însă mai presus de toate acestea, ”Sub aceeași stea” își pune amprenta ca o ștampilă în gândirea noastră, ne face să apreciem mai mult viața și darul suprem de a exista, de a merge mai departe cu demnitate în orice clipă și cu un zâmbet pe chip, de a ne deschide inima și de a-i lăsa pe cei dragi să o lumineze, acordându-le totodată șansa ca ei să fie stelele care să ne ghideze și să strălucească pe cerul vieții noastre.
”Gândurile mele sunt stele pe care nu le pot aduna în constelaţii.”

“Viaţa nu e o fabrică de îndeplinit dorinţe.”

“Fără durere, cum am putea şti ce e bucuria?”

“Ar fi un privilegiu să am inima frântă de tine.”

“Nu ai posibilitatea să alegi dacă să fii rănit în această lume, dar ai un cuvânt de spus legat de cine te răneşte.”
Carte primită de la Editura Trei pentru recenzie.

25 de comentarii:

  1. Nu cred ca romanul asta ar putea sa nu placa vreunui cititor, e un amestec uimitor de momente induiosatoare, vesele, amuzante, triste, etc. Cred ca e una dintre cartile care mi-au placut cel mai mult anul acesta. Acum, parca mi s-a facut dor de personaje citindu-ti recenzia :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit mai multe recenzii ale acestei carti si toate erau pozitive. Nu stiu sigur daca o sa o citesc in viitorul apropiat, dar cred ca este un roman care merita trecut pe lista "de citit".

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu cand voi apuca sa o citesc, dar este una dintre aparitile care intr-un mod surprinzator mi-au dat gandurile peste cap.

    RăspundețiȘtergere
  4. Tocmai ce citesc "Sub aceeași stea" și cre' că am citit cam trei sferturi din ea și pot spune că mă bucur că am ales-o pe aceasta în defavoarea celorlalte cărți (recent achiziționate) care stau răbdătoare pe raft și așteaptă să fie citite..sper că o s-o termin mâine dimineață, abia aștept să văd cum se termină ^.^. [Btw, drăguță recenzia; mda, cartea asta te cam pune un pic pe gânduri..]

    RăspundețiȘtergere
  5. Citatele sunt superbe! M-am gandit sa achizitionez aceasta carte acum ceva timp in urma, dar am amanat mereu. Acum cu siguranta mi-o voi lua pentru ca este o carte pe care trebuie sa o am neaparat in biblioteca mea! :*

    RăspundețiȘtergere
  6. Am castigatsi eu cartea, nu am citit-o inca nu mi-a ajuns. Este geniala, emotionanta, exista numai recenzii pozitive de-ale ei, citatele sunt deosebite, nu stii care este mai bun dintre ele si msi frumos. Nu cred ca exista oameni pe care povestea a doi tineri care mor de cancer sa nu ii emotioneze si sa nu-i sperie, mai ales ca e boala secolului, si noi putem urma intr-o zi, sau cei dragi noua. Numai cine nu a simtit durerea pierderii persoanelor apropiate din cauza acestei boli, nu isi da seama ce inseamna cu adevarat sa suferi de ceva aproape incurabil...pt ca rare sunt cazurile in care exista scapare. Si eu sunt curioasa sa o citesc. Recenzia ta e frumoasa, imi place asemanarea cu o cursa intr-un roller-coaster.

    RăspundețiȘtergere
  7. Azi-noapte (pe la 2) am terminat cartea... Și după ce-am terminat, parcă mintea mea, pur și simplu, s-a blocat. În acele câteva minute, cât timp am fost „inconștientă” în mintea mea era un amalgam de gânduri, sentimente. Și brusc, am început să plâng. Nu știu dacă erau lacrimi de bucurie sau de tristețe. Poate amândouă.
    Nu am mai citit până acum o carte, care să mă facă să mă simt astfel. Am simțit ca și cum mi s-a dat o palmă, împreună cu mesajul „Trezește-te și vezi realitatea...” Cum spuneai și tu, nu trăim într-o lume în care suntem indestructibili.
    Mă bucur că am dat o șansă acestei cărți, pentru că putem învăța multe de la Hazel și Augustus. A fost o poveste tristă, dar în același timp uimitoare!

    Bravo pentru recenzie!

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu esti prima persoana pe care o aud ca plange la aceasta carte, sunt convinsa ca la fel voi pati si eu. O sa ma asigur cu servetele

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu mă așteptam să plâng, dar din păcate n-am fost pregătită cu șervețelele. Și așa am început să umblu noaptea prin apartament, după un pachet de șervețele:P

    RăspundețiȘtergere
  10. Am citit vara asta un articol mai lung despre o fată care avea o pasiune pentru scris și care suferea de cancer. Acele articole m-au făcut să realizez cât de fericită și norocoasă sunt.
    Probabil cartea aceasta are același efect. Aș vrea din suflet să o citesc.
    Aproape am plâns la recenzia asta. Nici nu vreau să știu cum o să reacționez la carte.

    RăspundețiȘtergere
  11. @roxtao: Asa este, chiar nu cred ca ar putea exista cititor care sa nu fie impresionat de acest roman. E.. imposibil. As dori tare mult sa citesc si Looking for Alaska de John Green, nu stiu daca sa o citesc in engleza sau sa ast sa apara si la noi, pentru ca Editura TREI a anuntat ca vor publica toate romanele scriitorului.

    @Veronica: Cu siguranta e un roman care merita citit, si da, am vazut si eu multe recenzii frumoase ale acestui roman.

    @Krisszu: Sper sa apuci in curand sa o citesti, merita.

    @Miru: Sa imi spui impresia generala aspura cartii dupa ce o termini, sunt foarte curioasa cum ti s-a parut.

    @Lupu Diana: Da, sunt minunate citatele, si e impresionant cand te gandesti ca niste adolescenti pot gandi asa matur si profund..

    @Catalina: Da, cartea e asa cum ai zis, si mult mai mult de atat. E deosebita. Si nu e doar suiectul care o face asa, am mai citit dupa o carte tot cu o fata bolnava grav, de leucemie, si nu m-a impresionat asa de tare. La Sub aceeasi stea e povestea inedita, stilul, personajele.. Sa stii ca romanul te emotioneaza profund chiar daca nu ai avut cazuri in familie care sa fi trecut prin asa ceva.. e foarte puternic mesajul ei si ajunge in inimile cititorilor.

    @Iuliks: Eu nu am plans la ea, desi nici mult nu a lipsit. Insa la mine a fost alta situatie nefericita, am citit pe un blog un spoiler care mi-a frant din socul si tristetea pe care as fi avut-o daca descopeream singura anumite lucruri. Dar am vazut ca mult au fost emotionati pana la lacrimi. Cartea a unit sufletele multor cititori.

    @Anca: Cred ca ce mi-ai spus tu, ca aproape ai plans la recenzie, e cel mai frumos lucru care mi s-a spus vreodata referitor la o recenzie de a mea. Multumesc din suflet pentru aprecierea ta, ma simt extraordinar de fericita si magulita acum.

    RăspundețiȘtergere
  12. @ Krisz , apai daca mai vad multe recenzii la voi, s-ar putea sa imi cheliti buzunarul :))
    Da, am sa dau o sansa acestui volum , categoric .

    RăspundețiȘtergere
  13. Aceasta carte este o lectie de viata pentru toti oamenii care si-au pierdut increderea in ei din orice cauza, asa cred eu. Chiar daca suferinta bate la usa fiecaruia, va veni odata si odata fericirea.

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumim pentru recenzie!! :D
    Imi plac foarte mult citatele,mai ales acesta “Gândurile mele sunt stele pe care nu le pot aduna în constelaţii.” <3

    RăspundețiȘtergere
  15. Am auzit multe lucruri frumoase despre aceasta carte; abia astept sa o citesc! Multumim pentru citate! Par a fi extrase dintr-o carte superba, care te marcheaza pentru mult timp. Si recenzia e foarte frumos scrisa, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  16. Este foarte interesanta cartea.Am auzit numai pareri foarte frumoase despre aceasta carte si am auzit,de asemenea,ca vor face si un film,pentru ca aceasta carte este prea buna.Adevarul e ca si mie imi place,mi-as dori sa o citesc.Imi place foarte mult ideea cartii si cred ca ai ce invata din ea.Cred ca te poate inspira in viata. <3

    RăspundețiȘtergere
  17. Am terminat de citit cartea la o zi dupa ce m-am apucat de ea, defapt nu a fost nici macar o zi intreaga. Odata ce am inceput sa o citesc nu m-am mai putut opri din citit. Am fost profund impresionata de povestea celor doi. Am plans cand am citit cartea asta mai mult decat am plans intr-o luna. E imposibil sa o citesti si sa nu iti schimbi parerea despre viata, sa nu ramai cu ceva din aceasta poveste. Te face sa te gandesti ca nu stii niciodata cand o sa mori si sa realizezi ca viata trebuie traita din plin. Am doar 14 ani, dar cartea asta a devenit cartea mea preferata, si sunt convinsa ca oricat de multe ori as citi-o voi avea aceiasi reactie.

    RăspundețiȘtergere
  18. Ok, m-ai convins, chiar trebuie sa citesc cartea asta!

    RăspundețiȘtergere
  19. Site de unde pot sa o citesc online dc stiti.

    RăspundețiȘtergere
  20. sub aceeasi stea nu e o simpla carte. e o experienta de viata si stiu ca suna melo-dramatic dar nu e...e ceva ce te face sa iti deschizi ochii si te ajuta sa vezi adevarul . te prinde in vraja ei si nu te va lasa pana cand nu accepti tot ce se intampla. vei fii deprimat cand ajungi la sfarsitul cartii si vei simtii nevoia sa iti asterni cuvintele care te invadeaza pe o hartie sau sa I le impartasesti cuiva..asa cum fac eu acum.
    va recomand cu cea mai mare ardoare sa cititi aceasta care...fara durere,cum am putea stii ce e bucuria...?

    RăspundețiȘtergere
  21. sub aceeasi stea nu e o simpla carte. e o experienta de viata si stiu ca suna melo-dramatic dar nu e...e ceva ce te face sa iti deschizi ochii si te ajuta sa vezi adevarul . te prinde in vraja ei si nu te va lasa pana cand nu accepti tot ce se intampla. vei fii deprimat cand ajungi la sfarsitul cartii si vei simtii nevoia sa iti asterni cuvintele care te invadeaza pe o hartie sau sa I le impartasesti cuiva..asa cum fac eu acum.
    va recomand cu cea mai mare ardoare sa cititi aceasta care...fara durere,cum am putea stii ce e bucuria...?

    RăspundețiȘtergere
  22. In mod paradoxal, imi venea sa dau cu aceasta carte de toti peretii, dar cu aceasi intensitate imi venea sa o strang la piept mereu.
    E o carte care m-a pus foarte tare pe ganduri si realitatea cruda descrisa de John m-a lasat fara cuvinte, intrucat nu a trisat, impodobind adevarul. John Green a prezentat realitatea, intr-un fel la care nu m-as fi gandit. E o carte care implica multe emotii si o tona de servetele, dar e o carte care te lasa cu ceva la sfarsit(si nu ma refer numai la gustul amar).

    RăspundețiȘtergere
  23. Am citit cartea acum cateva zile si mi-a parut interesanta.Au fost momente romantice ,amuzante dar si triste.Dar , mie un singur lucru nu mia placut la aceasta carte....am aflat ca Gus moarte dar nu stim ce se va intampla cu Hazel daca a trait incotinuare sau a murit.Mi-as fii dorit macar sa stim ce se va intampla cu ea sau sa fii eu al doilea volum.

    RăspundețiȘtergere
  24. Velisa, cred ca autorul a lasat cititorii sa devina proprii autori si sa scrie in mintea lor finalul pentru Hazel. Va trai, nu va trai..tine de fiecare. :) multumesc pentru comentariu!

    RăspundețiȘtergere
  25. buna ziua,

    Sunt mama unei fetite care a citit aceasta carte .pot sa va spun ca din fetita vesela si fara griji care era a devenit o persoana traumatizata de drama din aceasta carte si sa nu imi spuneti ca poate nu din cauza cartii s-a intamplat asta dar era fascinata de povestea aceasta .vreo doua luni numai despre asta mi-a vorbit.
    atunci nu mi-am dat seam adespre gravitatea acestui lucru pana cand a inceput sa-si faca rau casa empatizeze cu personajele respective.
    sunt convinsa ca autorul acestei cari nu-l intereseaza suletul unui copil nici invataturile pe care le-ar trage un copil din cartea lui , ci numai banii pe care ii castiga de pe urma cartii.

    O mama Suparata

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!