vineri, iulie 05, 2013

V-ati ratat viata? Cu ei, moartea e un succes. "Magazinul de sinucideri" de Jean Teule - Recenzie

Cartea a apărut la Editura ALL şi o puteţi comanda de AICI.

Indiferent de cât de neagră ar părea viaţa ta, chiar dacă simţi că te sufoci datorită problemelor ce par fără rezolvare,  şi ameninţă să te distrugă,  deşi nu mai vezi nicio cale de ieşire, nu mai ai niciun strop de speranţă, nimic, dar absolut nimic nu justifică şi îţi dă dreptul să îţi pui capăt existenţei. Pentru că oricât de imposibil de rezolvat par a fi suferinţele tale, există mereu o soluţie pentru orice, un cuvânt de alinare, un umăr pe care să plângi. De aceea când am citit prima dată descrierea cărţii „Magazinul de sinucideri” am fost extrem de intrigată, mai ales că acţiunea se petrece undeva într-un viitor distopic, în Oraşul Religiilor Dispărute, unde depresia şi dezastrele naturale au zugrăvit o lume distrusă, cu moralul la pământ, unde a-ţi lua viaţa nu e un păcat, nu e ceva ce impresionează, ci e ceva firesc, monoton, ce se întâmplă zilnic.
Familia Tuvache deţine un magazin unde sinucigaşii au la îndemână cele mai facile şi interesante moduri de a-şi pune capăt existenţei lor nefericite. Afacerea moştenită din generaţie în generaţie, este de una de succes, profitabilă, dar va fi pusă în pericol de un..copil. Ironic, nu? Alan, mezinul familiei, apărut pe lume nedorit, dintr-o eroare a părinţilor, nu e deloc ca fraţii lui, Vincent şi Marilyn care sunt apatici, morocănoşi, sadici, din contră, e vesel şi optimist, mereu cu zâmbetul pe buze. Alan e ca o luminiţă în întunericul negru şi dens reprezentat de familia lui.
Bucuria şi exuberanţa copilaşului pare molipsitoare, dar nu şi pentru cei din jur care au renunţat de mult la luptele cu ei înşişi. Însă prin perseverinţă, prin modul visător de a fi, pozitiv, plăcut, el reuşeşte să strecoare treptat puţină speranţă în inimile celor deznădăjnuiţi şi îi ajută să descopere şi părţile frumoase ale vieţii. Pas cu pas,  Alan nu doar pătrunde în cotloanele prăfuite ale sufletelor fraţilor şi părinţilor lui, aducând cu sine căldură, linişte, şi topind din straturile de gheaţă ce îi împietreau, ci reuşeşte să facă o schimbare pentru toată lumea.
Autorul tratează prin ironie şi umor negru un subiect delicat, reuşind prin satiră să contureze această lume distrusă şi pe antieroii din ea. Deşi majoritatea personajelor, mai puţin Alan, au comportamente anormale pentru noi, sunt poate nemiloşi, insensibili, e imposibil să îi urăşti sau blamezi datorită stilului cărţii, a modului în care ni se arată că tot ce se întâmplă în acest viitor distopic e firesc, în concordanţă şi direct proporţional cu calamităţile şi tragediile care au distrus psihicul acelor oameni şi dorinţa lor de a mai continua, de a lupta cu greutăţile. De asemenea, talentul scriitorului este evident, are această putere de a crea imagini clare, de a-i permite cititorului să îşi imagineze cu uşurinţă fiecare fragment, scenă, de a parcurge fiecare capitol ca pe o secvenţă dintr-un film.
Cartea m-a impresionat mai ales prin faptul că e specială, nu seamănă nu nimic ce am citit până acum,  şi deşi e subţirică, reuşeşte să transmită atât de multe mesaje şi lecţii, fiind plină de morală. Pe principiul că „omul sfinţeşte locul”, Alan este ca un medicament pentru durerile posibililor sinucigaşi, reuşeşte să răspândească pretutindeni în jurul lui culoare şi bunătate, să insufle şi celorlalţi această capacitate de a vedea frumuseţea din dezastru şi partea plină a paharului. De asemenea, romanul ne demonstrează că mai poate exista speranţă de mai bine, o salvare, chiar şi în cele mai vitrege şi urâte condiţii. 
Recomand cartea tuturor celor care vor să citească şi ceva diferit, dar din care veţi înţelege multe lucruri ce poate vă vor fi de folos în viaţă. Mai ales cei care trec printr-o perioadă mai dificilă, cartea vă poate ajuta într-adevăr să nu mai vedeţi doar partea goală a paharului.

Imaginile pe care le-am folosit în recenzie sunt din animaţia realizată în 2012 după carte, "The Suicide Shop" (Le Magasin de Suicides), pe care nu am văzut-o încă, dar urmează. Vă las mai jos trailerul filmului:

29 de comentarii:

  1. Doaaaamne! Ce minunata pare cartea, chiar daca este,la baza,despre sinucideri.Micutul Alan pare asa un dulce. :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Am vrut să cumpăr zilele astea cartea, dar nu am putut da de ea. Mare păcat, mai ales după ce am citit aici. Superbă recenzia!

    RăspundețiȘtergere
  3. DA, Umbrele cartilor, Alan e foarte dulce! Si cartea desi trateaza subiectul sinuciderilor, nu e macabra sau ceva. Insa trebuie sa te avertizez ca finalul e socant!

    Anca, te sfatuiesc sa o iei la o promotie ceva, 20 de lei pentru 100 si ceva de pagini mi se pare cam scumpa. Vezi la libris daca e redusa, ca luna asta au transportul gratuit prin curier. Multumesc frumos pentru aprecieri!

    Va pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce mi-a placut cartulia!!! <3 Am devorat-o !! Foarte frumos ai scris recenzia. Daca nu citeam cartea, cu siguranta ma apucam acum de ea datorita recenziei tale!
    Gaisisem pe youtube parca, filmul, dar in franceza (urasc franceza, cu toate ca imi plac MULT scriitorii francezi) :)))
    In orice caz, sa nu mai aberez aici, felicitari pentru recenzie! :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase, Roxana! Esti foarte draguta cu mine! Si eu am devorat cartea, a fost altceva, si parca s-a simtit ca autorul e francez. Din pacate am citit-o inainte de sesiune, si nu am apucat sa ii fac atunci recenzia. M-am straduit acum sa scriu cat mai bn impresiile, dar atunci as fi spus mult mai multe lucruri despre ea, si poate mai frumos. Multumesc inca o data!

    RăspundețiȘtergere
  6. Am citit cartea acum doua saptamani si mi-a placut. Am vazut acum cateva zile filmul si nu mi-a placut deloc. Nu respecta deloc cartea, doar ideea unui magazin de sinucideri. Nici macar finalul nu e acelasi, nici deathkiss nu exista...Pacat!

    RăspundețiȘtergere
  7. Doamne, incep sa ma simt ciudat in legatura cu cartea asta. Vad ca incepe sa o citeasca toata lumea si eu iar raman ultima :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Serios, Loz in Plic? Nu am vazut inca filmul, zilele acestea o sa ma uit si eu la el. e pacat daca nu au respectat cartea!

    Roxtao, cred ca aceasta carte se aseamana cumva cu cea cu fratii care vroiau sa se omoare..care ai citit-o tu. Eu nu am citit-o pe aceea dar inclin ca ar fi scrise in acelasi stil.

    RăspundețiȘtergere
  9. A fost drăguţă cartea :D
    Personal l-am îndrăgit foarte mult pe Alan încă de la început, iar mai apoi tot ce s-a întâmplat din cauza lui ca să soun aşa ere adestul de amuzant. Modul în care autorul a abordat subiectul a fost chiar original.
    Despre filmuleţ nu ştiu e să zic, nu l-am văzut, dar nici nu cred că o s-o fac pentru că nu-mi place grafica.

    RăspundețiȘtergere
  10. Si eu as fi vrut sa o cumpar,mai ales ca acum este la un pret minuscul*8 lei* dar mama nu ma lasa :/Pare foarte interesanta,si as mai schimba si eu putin atmosfera.dar am sa ma uit la animatie macar.

    RăspundețiȘtergere
  11. O distopie? O vreau! Gen...acum!!! Ieri, daca se poate :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Mi se pare o carte destul de draguta. Mi-ar placea foarte mult sa o citesc!! :D

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce carticica dragutaa ^_^.Numai buna pentru o zi in care vrei sa te relaxezi acasa.

    RăspundețiȘtergere
  14. Vreau aceasta carte, si o sa vizionez si animatia, autorul trateaza o tema cunoscuta a zilelor noastre-suiciderea, mai ales din cauza depresiei, boala secolului! am inteles ca este o carte diferita de tot ceea ce am citit noi pana acum! o carte diferita care are un finla WOW, cel putin asa am aflat dintr-o alta recenzie a unei bloggerite! sunt extrem de curioasa cum micul Alan va duce de rapa afacerea magazinului de sinucideri cu ajutorul bunei sale dispozitii si a fericirii:))

    RăspundețiȘtergere
  15. Am tot cautat animatia asta si nu am gasit-o, Krisz tu ai avut mai mult noroc? Cred ca vreau si eu catea; as putea sa o recomand catorva prieteni.

    RăspundețiȘtergere
  16. Apy uite animatia online subtitrata. Eu ma descurc si fara subtitrare ca am terminat profil franceza inteniv:-) insa ti l-am cautat dublat in romana daca nu te descurci cu franceza http://desene3animate.blogspot.ro/2013/04/the-suicide-shop-2012magazin-de.html . Ma tenteaza sa vad animatia dar vreau mai intai sa citesc cartea. Vizionare placuta.

    RăspundețiȘtergere
  17. Si poftim ca am cazut in ispita:-) :-) :-) :-) apy imediat dupa ce ti-am dat linkul am zis hai sa ii dau play putin sa vad inceputul si am fost din ce in ce mai curioasa. Super animatie, comedie cu umor negru,:-) :-) :-) ca in familia addams, o serie de filme/seriale/desene care mie imi place tare mult. Asadar cine e fun familia addams sigur ii place si aceasta animatie, dupa cum va spuneam am vrut sa vad cateva minute si m-am trezit ca am vazut filmul:-) :-) :-) , imi place ca are un final moralizator, este un pic si genul de film musical fiindca de multe ori personajele interpreteaza cantece. Alan este cel care duce de rapa afacerea cu magazinul sinuciderilor a familie Tuvache. Chiar am ras la aceasta animatie, iar cei care au astfel de ganduri ar trebui sa vada animatia. Intrebarea mea lentru voi este, cartea e la fel ca filmul?? Sau nu ati vazut filmul? Daca e la fel, imi cumpar cartea, daca e diferita...sunt in dubiii...mi-ar placea tare mult sa fie ca animatia

    RăspundețiȘtergere
  18. Multumesc mult acum am sa ma uit la ea, pare interesanta. Sper doar sa ajung sa citesc si cartea :)).
    Multumesc mult pentru ajutor :)))

    RăspundețiȘtergere
  19. geniala animatia! Multumesc ca ne-ai spus de ea. Am vazut-o si clar Alan e preferatul meu :)), dar nici sora lui nu e prea rea.

    RăspundețiȘtergere
  20. Sincer am auzit de cartea asta, dar niciodata nu am stat sa citesc vreo recenzie sau macar descrierea de pe spate. Si chiar nu inteleg de ce
    :)) din cate spui pare foarte draguta si amuzanta :)
    Cu siguranta o voi citit, mai ales ca exista si film dupa ea.

    RăspundețiȘtergere
  21. Apy ma bucur ca ti-a placut:-) :-) , si mie la fel si cu siguranta imi voi cumpara cartea. Alan si prietenii lui sunt simpatici mai ales la scena cand se apleca sora lui Alan complet dezbracata si ei cad toti de pe unde stateau cocotati:-) :-) si scena cu masina si volumul dat la maxim, sau scena cand Alan il indeamna pe sinucigas sa arunce piatra:-) :-) si el ii taiase lantul. Mi-a placut mut animatia si sigur sigur fac rost de carte

    RăspundețiȘtergere
  22. Catalina, eu nu am mai apucat sa vad animatia, dar stiu de la cineva care a citit cartea si a vazut-o ca e diferita de carte.

    RăspundețiȘtergere
  23. Si care e mai buna:d? Cartea? Sau filmul? Chiar am nevoie de o parere

    RăspundețiȘtergere
  24. Pesupun ca e mai buna cartea. Sper sa imi cumpar cartea curand.

    RăspundețiȘtergere
  25. Mi-am comandat cartea astazi. Sper sa imi placa

    RăspundețiȘtergere
  26. Cand am vazut titlul,m-am gandit la serialul "Pretty Little Liars" si misterele lor.Cred cae o carte interesanta care merita citita.Plus ca titlul ei m-a facut curioasa si cred ca o sa aflu in curand ce inseamna magazinul de sinucideri.

    RăspundețiȘtergere
  27. Am citit cartea, finalul difera de cel din animatie, dar l-am inteles. Este o carte frumoasa pe care v-o recomand.

    RăspundețiȘtergere
  28. Alan este prin traducere un misionar, si daca stii ce scop au misionarii si ce fac dupa ce si-l ating intelegi finalul.

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!