luni, iulie 01, 2013

"Anna şi sărutul franţuzesc" de Stephenie Perkins - Recenzie!

Cartea a apărut la Editura EPICA şi o puteţi comanda de AICI

"Anna şi sărutul franţuzesc" de Stephenie Perkins
Anna este o americancă exilată la Paris (fireşte că în pofida voinţei sale) pentru ultimul an de liceu. Totul e nou, necunoscut şi potenţial de neînţeles, inclusive şi mai ales limba, iar ea trebuie să-şi măsoare de două ori toate gesturile, toate cuvintele, confuză şi disperată să nu facă vreo gafă. Singură n-ar reuşi, dar, vorba colegei ei din vecini: „de aceea sunt prietenii pe lume”.
Cu grupul de noi prieteni, totul se schimbă radical. Şi mai ales cu St. Claire – hei, care fată ar rămâne insensibilă la o asemenea combinaţie de însuşiri „extra”: bine-făcut, frumos, inteligent, vorbăreţ şi cu un ucigător simţ al umorului? Cu o singură problemă: „St. Claire e deja luat”, are o iubită. Anna îşi repetă „suntem doar buni prieteni, suntem doar buni prieteni”, dar sentimentele, reciproce, devin de neînlăturat.
Ezitări, îndrăzneli, îndoieli, interpretări greşite, întâmplări vesele şi triste, reacţii-surpriză şi un îndelung amânat sărut – tot arsenalul seducţiei şi tot jocul dragostei, bine dozat şi excelent temporizat.
Credeţi că un băiat şi o fată pot fi cei mai buni prieteni mereu şi nimic mai mult? Fără să se aprindă măcar o mică scânteie în sufletul unuia dintre ei, sau al ambilor? E destul de greu să te pronunţi, zic eu.. Dar cred că doi oameni care se cunosc perfect, care îşi împărtăşesc unul altuia cele mai sincere şi profunde gânduri, care au încredere deplină şi se cunosc ca două picături de apă, se înţeleg din priviri.. e foarte posibil să confunde la un moment dat prietenia cu dragostea. Şi cum nu s-ar putea întâmpla asta, când au fost tot timpul acolo unul pentru celălalt şi au scris împreună la filele vieţilor lor?  Îmi vine în minte o replică dintr-un film, care m-a impresionat : "Un băiat şi o fată pot fi doar prieteni, dar la un moment dat, se vor îndrăgosti unul de celălalt.. poate temporar doar, poate la timpul nepotrivit, poate prea târziu, sau poate pentru totdeauna..". În plus, cred că rezumă în câteva cuvinte ideea centrală a romanului "Anna şi sărutul franţuzesc" de Stephanie Perkins.
Am ales să nu mai vorbesc şi eu despre acţiunea cărţii deoarece consider că aceasta e foarte bine sintetizată în sinopsis şi chiar nu e nevoie să dau alte detalii despre aceasta. În schimb, mi-am dorit să mă axez pe gândurile pe care acest roman mi le-a adus, pe temele abordate, despre starea de bine şi zâmbetele care m-au însoţit atunci când îl citeam.
Trimisă de tatăl ei în Franţa, la studii, Anna Oliphant e convinsă că va avea parte de cea mai urâtă perioadă din viaţa ei. „Cum, în Paris? Imposibil!” veţi gândi. Ştiu că dacă ni s-ar oferi ocazia asta, am crede că a dat norocul peste noi şi în cât mai rapid am ajunge la uşă cu bagajele pregătite şi cu inima plină de speranţă şi vise. Doar când mă gândesc la toate acele imagini de basm, la magia Parisului, la romantismul şi frumuseţea lui, simt că alunec într-o stare de reverie din care cu greu mă pot desprinde. În plus, sunt convinsă că nu sunt singura care consideră acest oraş unul feeric şi cadrul ideal pentru înflorirea celor mai drăguţe şi intense poveşti de iubire.
 Însă pentru Anna e mai complicată situaţia, pentru că nu e uşor să îţi laşi prietenii dragi în urmă, frăţiorul mai mic şi absolut adorabil, persoana de care crezi că eşti îndrăgostită şi toate lucrurile care te făceau fericită, ca să te duci într-un alt continent, într-o ţară necunoscută de care nu ştii mai nimic şi care e plină de oameni care vorbesc o limbă ciudată şi complet străină ţie. Frica ei că nu se va adapta acolo e absolut firească şi nimeni nu o poate învinovăţi de snobism în cazul acesta.
Însă ceea ce ea credea că vor fi nişte luni dezastruoase, pline de situaţii neplăcute, se vor dovedi a fi perioada cea mai frumoasă, interesantă, presărată cu zâmbete, speranţe, şi  plină de momente care îi iau luat răsuflarea şi îi accelerează bătăile inimii. Va afla ce e prietenia adevărată, se va simţi ca într-o mare familie formată din tineri ca şi ea care o acceptă şi o ajută, îi oferă gânduri bune şi încredere. Şi cel mai important, alături de Etienne (care cu siguranţă vă va face să suspinaţi, deoarece e fermecător, educat, amuzant, protector, dulce..iar lista ar putea continua la nesfârşit) are parte de o năvală de sentimente puternice, dar care se nasc treptat, frumos, firesc, aşa cum e şi în viaţă. Apropierea lor are loc pas cu pas, trec prin toate stadiile necesare solidificării relaţiei lor: amiciţie, prietenie, iubire. Se sprijină unul pe celălalt, îşi şterg unul altuia lacrimile şi îşi aduc zâmbete pe chip, trec împreună prin frământări specifice vârstei şi încercările la care viaţa îi supune.
Personajele sunt conturate cu grijă şi cu mult realism, fiind adolescenţii tipici, care uneori sunt impulsivi, greşesc, iau decizii pripite sau le e teamă să schimbe ceva în viaţa lor. Avem parte de fluturaşii în stomac specifici primei iubiri adevărate, de trăiri intense, de reproşuri, teama de a spune e simţi, toate trecute prin filtrul tinerilor pătimaşi şi care au tendinţa uneori de a exagera, de a vedea amplificat unele situaţii.
Dilemele apar la tot pasul, fiind la vârsta în care se simt neînţeleşi de cei din jur, dar prin curaj reuşesc într-un final să îşi impună punctul de vedere. Totodată, cartea vă va umple inima de o stare de bine, de entuziasm, iar sufletul vă va surâde adesea, deoarece Anna tratează uneori situaţiile cu o ironie şi francheţe debordantă, iar împreună cu prietenii ei trece prin situaţii amuzante şi pline de farmec.
E posibil ca acest roman să fie evitat de unii, considerându-l superficial (aici o mică parte de vină are titlul, părerea mea), şi cred că aceasta e o mare greşeală, e păcat să catalogaţi astfel o carte, fără să încercaţi măcar să vedeţi cum e. E ca şi cum aţi judeca un om după înfăţişare, nu după suflet. Mai ales că această carte tratează anumite teme importante, mature, dureroase, din care fiecare are ceva de învăţat.  Urmăreşte maturizarea personajelor şi vedem o evoluţie evidentă a comportamentului lor. Cu siguranţă romanul lui Stephenie Perkins vă va cuceri prin debordanţă, optimism, drăgălăşenie şi vă va face să experimentaţi din nou o paletă largă de sentimente pure, tipice adolescenţei, dar totodată vă va impresiona şi prin temele mai serioase şi profunde pe care le abordează. 

“Anna şi sărutul franţuzesc” este, cum am mai spus acum ceva timp, o călătorie fascinantă pe străzile Parisului, dar şi pe cele ale prieteniei adevărate şi ale primei iubiri, un periplu captivant printre paginile pline de trăiri şi de care vă veţi despărţi cu greu la final, dar cu un zâmbet larg pe faţă şi speranţă în suflet.

Love,
Krisz

21 de comentarii:

  1. Frumoasa recenzia. Imi place aspectul colorat:). wow, Paris...si eu vreau.

    RăspundețiȘtergere
  2. Deşi prefer Londra, recenzia e minunată :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Deşi prefer Londra, recenzia e minunată :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Umbrele cartilor, Etienne vorbeste cu accent englezesc, e jumatate englez. Multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase!

    RăspundețiȘtergere
  5. Super recenzia! Mi-a readus exact sentimentul ala care ma invaluise cand citeam cartea, m-a facut sa zambesc larg numai amintindu-mi povestea :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, Rox, cartea are ..nu stiu cum sa ii spun.. puterea de a aduce o stare de bine si de optimism in sufletele tuturor. Stiu cat de mult ti-a placut romanul, am citit recenzia ta cu mare drag, si ma bucur mult ca ai inceput sa citesti si carti de genul, nonfantasy, si mai ales, ca te-au prins :D

    RăspundețiȘtergere
  7. @mariaalaaura

    daca preferi Londra poti intra si in spiritul ei citind o carte fantastica a carei actiunea se petrece si in Londra

    am crezut ca este scrisa de o scriitoare engleza

    este un roman de dragoste si se numeste "Mireasma trandafirilor salbatici" de Sorina Popescu

    eu am comandat-o online ca oricum nu stiu in care librarii poate fi gasita
    o poti procura de pe site-ul acesta

    http://www.librarie.net/carti/189247/Mireasma-trandafirilor-salbatici

    RăspundețiȘtergere
  8. Si eu am citit cartea si am ramas uimita de cat de frumoasa a putut fi!Stiu ca era foarte recomandata si laudata,dar nu ma asteptam sa ma fascineze si pe mine le fel de mult,mai ales ca nu sunt un urias fan al romace-ului.Totusi,Anna si sarutul frantuzesc mi-a deschis apetitul pentru acest tip de romane,si am devenit obsedata dupa ele . Chiar nu am sa uit niciodata poveste Annei.

    RăspundețiȘtergere
  9. 1.Eu chiar cred in prietenia dintre un baiat si o fata. Sunt oameni care se potrivesc perfect ca si caracter, dar nu sunt atrasi unul de celalalt. E ca si cum ai zice ca un tip nu poate avea un amic gay.

    2. Nu stiu daca vreau sa citesc cartea asta, ca ma cam sperie. Am parte de destule temeri de ale mele despre cum o sa fie sa studiez in strainatate (daca ajung), nu le vreau si pe ale altora.:))

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu am citit cartea si pot sa spun ca m-a surprins intr-un mod placut. Am simtit ca am calatorit in Franta si am simtit ca ma daore cand Anna a trebuit sa plece. M-am pus in situatia ei si am realizat ca as suferi daca ar trebui sa plec de acasa, fara parinti. e urat sa stai singura intr-o tara straina.
    Cred ca nu poate exista prietenie intre un baiat si o fata, am vazut povestea asta de nenumarate ori la prietenii mei. Unii si-au marturisit sentimetele, altii au tacut de teama ca relatia sa nu se distruga.
    Cat despre carte, am ras si am suferit cu Anna deoarece se gandea cum nu vrea sa distruga o prietenie pentru un baiat si asta spune multe despre caracterul unei persoane.

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte tare recenzia!! Vreau si eu la Paris sa intalnesc un asa baiat ca Etienne,dar nu am eu norocul asta... ;)

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce poate fi mai frumos decat sa fi in orasul indragostitilor?:X
    Eu chiar cred in prietenia dintre o fata si un baiat din simplul fapt ca eu m-am inteles mereu mult mai bine cu baietii decat cu fetele.Iar cel mai bun prieten al meu este baiat. ^_^

    RăspundețiȘtergere
  13. Sincer nu ştiu dacă mi-ar plăcea cartea, deşi am fost tentată să mi-o iau când a apărut la Epica.
    Introducerea pe care ai făcut-o în cadrul recenziei îmi aduce minte de un roman care mi-a fost făcut adou de ziua mea: Suflete pereche de Cecelia Ahern, cred că ar trebui să citeşti, abordează cam aceiaşi temă: dacă o fată şi un băiat pot fi doar prieteni.
    E o cruzime să trimiţi copilul pe un alt continent! Mai ales într-o ţară care nu e vorbitoare de engelză, aici mă refer la limba nativă, dacă ea era din SUA.
    Şcoala asta e ca un fel de internat, nu? :-?
    Din recenzia ta cartea pare forte drăguţă şi ţin să îţi dau dreptate: titlul distruge oarecum imaginea cărţii, pare aşa copilăros şi lipsit de farmec:-??

    RăspundețiȘtergere
  14. este una din cartile despre care iti spuneam ca ma tam sa le cumpar, prefer sa fac rost pe la schimburi ca sa nu imi para rau de bani:)
    nu poate exista prietenie adevarata intre un barbat si o femeie, intotdeauna va exista o atractie din partea cel putin a unuia dintre ei, asa ca din aceasta carte as invata sa nu imi las prietenul niciodata sa lege prietenii stranse cu femei:D! daca este ceva ce urasc din tot sufletul in aceasta lume este persoana care se baga in relatii, se infiltreaza usor usor....eu niciodata nu as fi in stare de asa ceva, ar putea sa imi placa maxim un barbat si sa fiu singura si nu m-as baga intr-o relatie cu el, daca acesta se afla deja intr-alta, si nici nu as lega o prietenie stransa....care ar putea naste neintelegeri si atractii de o parte si de alta! cartea trateaza tocmai acest subiect de aceea imi este teama sa nu ma enerveze subiectul rpea tare, am inteles ca tipul de care se indragosteste isi paraseste iubita:D

    RăspundețiȘtergere
  15. Daca ar fi sa aleg intre Anglia si Franta cred ca as alege Anglia, pentru ca stiu mai bine engleza. Cartea pare super-draguta. Editura Epica scoate niste carti awesome!

    RăspundețiȘtergere
  16. Cand a aparut cartea am facut tot ce am putut pentru a o cumpara deoarece o avem demult in lista pe GR si auzisem numai lucruri bune despre ea. Imi pare rau ca nu a fost asa cum ma asteptam, ci si mai mult, m-a dezamagit teribil la unele parti. Desi cred ca si eu aveam altfel de asteptari de la ea; putin mai matur, putin mai gandit.Mi s-a parut o poveste de dragoste pe care o vede sora-mea la tv pe canalele pentru copii dar nu chiar. Varsta personajelor mi s-a parut exagerata; nu am avut nici o secunda impresia ca vorbim de niste copii trecuti de 16 ani, referindu-ma aici la modul de a vorbi&reactiiona& iar in cazul Annei, gandi.
    Asa-i, pana la urma unele personaje se maturizeaza, dar nu si Anna.

    RăspundețiȘtergere
  17. E superba recenzia.Imi place foarte mult subiectul cartii si cred ca imi voi cumpara si eu cartea.

    RăspundețiȘtergere
  18. Nu iti recomand, am citit azi o recenzie care m-a determinat sa o scot de pe lista cartilor pe care vreau sa le cumpar.

    RăspundețiȘtergere
  19. Totusi, cred ca o voi cumpara... Poate vara viitoare? :-?

    RăspundețiȘtergere
  20. Interesanta recenzia cartii. Parca as vrea sa o citesc :)

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!