sâmbătă, octombrie 06, 2012

"Răpirea" (Cele nouă vieți ale lui Chloe King) de Liz Braswell - Recenzie

Cartea a apărut la Editura Leda şi o puteţi comanda de AICI.
Trăim într-o lume nebună în care nimic nu ar trebui să ne mai surprindă. Așa cum și etichetele pe care le punem fără jenă unul altuia este ceva normal și banal. Nu îmi spuneți că nu ați auzit cum băiatul cutare este numit “toci” pentru că este inteligentul clasei, sau o fată mai frumoasă este numită “zeița”. De cele mai multe ori aceste porecle ajung să fie semnătura noastră oficială în lumea noastră, pentru că numele noastre care ne-au fost date la botez, nu înseamnă nimic pentru alții. De aceea există etichetele… etichete ce sunt menite să arate, după spusele altora, ceea ce ești tu cu adevărat.
Dacă înainte, Chloe King, era o fată obișnuită, acum este etichetată ca o Mai. Ce este Mai ? Este o rasa mitică de feline, care datează de pe vremea faraonilor.
Interesant, nu ? Nu e la fel de interesant când o organizație secretă de războinici numită Ordinul A Zecea Lamă, vrea să te ucida doar pentru că esti o Mai. Se pare că există de foarte mult timp un război între Mai și oameni care nu s-a stins nici în zilele noastre. Asta se întâmplă dacă nu învățăm la istorie… nu știm despre asemenea războaie :)).
Totuși… se pare că Chloe nu e nici o simplă Mai… este o Mai care are nouă vieți, ca o pisică care se respectă :)). Din cauză ca una dintre ele deja a pierdut-o, Alek, bad boy-ul sexy și misterios, care e de asemena un Mai și el, a dus-o la adăpost pentru a putea fi protejată de toate pericolele care se agață de codița ei neîncetat.
Astfel, ajunge la sediul central Mai, unde va descoperi mai multe despre ceea ce e și va întâlni persoane noi.
Locul nu este cum s-ar fi așteptat Chloe că ar fi. Nu e nicidecum un culcuș ideal pentru o pisicuță răsfățată de stăpânul ei. În aparență, este o agenție imobiliară, dar în esență, este condusă de Mai, dar acest lucru doar noi îl știm.
Dacă credea că va avea posibilitatea să cutreiere stingheră peste tot, s-a înșelat din nou. I se interzice să mai ia legătura cu prietenii ei, Amy și Paul, cu mama ei… și mai ales cu celălalt băiat de pe lista ei de iubiți, Brian, unul dintre războinicii clanului care vor s-o ucidă.
Cu timpul aceste interdicții nu vor mai cântări așa mult pe umărul ei deoarece învață multe pe tot parcursul acelei șederi. Află despre familia ei reală, despre faptul că s-ar putea să aibă o soră. Afla că este mai specială decât toți la un loc, fiind înzestrată cu nouă vieți. Iar acest lucru o face să devină Aleasa… acea persoana care trebuie să salveze pe semenii ei, chiar cu prețul sacrificiului suprem.
Toate aceste informații o zăpăcesc puțin la început pe Chloe, dar încetul cu încetul, speranța că ar putea să se bucure cu adevărat de familia ei, că ar putea să își cunoască propria soră, că Zerghei, conducatorul acelei semeții, se comportă ca un tata pe care l-a vrut întotdeauna, că Kim devine pe zi ce trece din fata-pisică-ciudată-rău, într-o prietenă buna… și cireașa de pe tort,  că se poate bucura de Alek… tot acest mic univers care se afla în acea clădire total nepotrivită unei rase mitice, pare mai frumos decât orice altceva.
Totuși… acest mic univers pare să se spulbere când realizeaza că are un preț ce nu e dispusă să îl plăteasca : să renunțe la lumea ei umană.
Oricât de mult adoră noua ei parte din viața ei, conștientizează pe zi ce trece că acel sentiment de siguranță se transformă în unul de singurătate.
Punctul declanșator care o trezește pe Chloe este vestea că mama ei a fost rapită și nu se știe de cine. În acel moment, Chloe realizeaza că, chiar dacă este o Mai, până să afle acest lucru, ea a fost o ființă umană, o persoană căreia îi datoreaza totul mamei și prietenilor ei.
Ce se va întâmpla cu Chloe a noastra ? Va reuși să își salveze mama, fără să cadă ea într-o capcană pusă special pentru o pisicuță ? Va reuși să își păstreze umanitatea, dar să fie și salvatoarea pe care au așteptat-o semenii ei ?
Citiți și veți afla.
Impresii… oricât de mult aș vrea să spun că toate așteptările mele au fost îndeplinite, nu aș putea. Am rămas puțin dezamăgită de acest volum. Poate pentru că mi-a plăcut atât de mult primul volum și m-a impresionat într-un mod în care nu am crezut că ar putea să o facă o carte cu pisici, încât am zis că sigur va fi super volumul al doilea. Tocmai faptul că m-am așteptat la prea multe, am fost dezamăgită de el.
Totuși… nu pot spune că mintea mea care nu încetează să tragă concluzii, nu a găsit o ipoteză la faptul că acțiunea cărții a fost parcursă în felul acela.
După cum am spus, Chloe ajunge să fie adăpostită la sendiul Mai. Eu, sincer, m-am așteptat la o altă lume, o lume plină de mister, rafinament, luxoasă, romantică, senzuală… o lume specifică unor feline respectabile.În schimb, acest tablou care s-a pictat singur în mintea mea, a fost distrus de o dungă neagră. Am descoperit că ei încercau pe cât posibil să se asemene cu oamenii pentru a putea să se integreze în lumea umană. Vă dați seama că nu putea ca partea mea visătoare să nu fie dezamăgită puțin de faptul că în loc de mătăsuri, a descoperit un mare zid de cărămizi.
Și tocmai acest lucru m-a făcut să cred că acesta a fost planul scriitoarei de a-și induce în eroare cititorii. Chiar dacă nu s-a întâmplat cum ne-am așteptat, locul acela a început să o tranforme pe Chloe cea independentă și amuzantă, într-o Chloe care îi plăcea confortul și siguranța acelui loc îngust. În alte cuvinte, dintr-o pisicuță jucăușă și adorabilă, a ajuns o pisicuță care stă tot timpul pe o pernă de puf.
Pot spune cu ușurință că acest volum a fost bazat pe încercarea lui Chloe de a ieși din acea mantie creată de noua ei viață, de noua ei familie. Pe parcursul cărții, Chloe învață tot mai multe despre rasa din care este descendentă și se îndepărtează tot mai mult de familia ei umană… și cu timpul realizează că este împărțită în două părți și va trebui să aleagă. Să își urmeze destinul, de a proteja neamul ei, sau să rămână cu prima ei familie?
Dacă stau bine să mă gândesc, nu m-a dezămagit acest volum. M-a surprins doar întorsătura situației, lupta din interiorul lui Chloe și mai ales... negarea ei.
Niște puncte în plus… Amy și Paul sunt adorabili :)) ! Ei reprezintă definiția prieteniei adevărate. Chiar dacă nu mai știau nimic de Chloe, nu au încentat niciodată să își facă griji pentru ea și să încerce să afle unde e. Puteau liniștiți să își vadă de relația lor de iubire, dar oricât de mult s-ar iubi ei, știau că au pornit ca un trio, și vor rămane un trio al prieteniei. De aceea, au luptat cu puterile lor umane pentru a afla informații despre buna lor prietena. Nu este adorabil ? Mie mi se pare de-a dreptul fascinant.

După cum toată lumea știe, este un serial făcut după această serie. Păcat că doar 11 episoade sunt, dar... speranța moare ultima :D. Vă voi lăsa niște imagini care mi-au plăcut mult de tot.

O carte cu un final care te face să îți dorești foarte mult să citești următorul volum. O carte în care Chloe este forțată să se maturizeze și să conștientizeze lumile în care este împărțită, dar pe care le dorește pe amândouă în același timp... o carte ce te face să meditezi tu însăți la lumea în care trăim și pe care o iubim și o urâm deopotrivă. În final, o carte ce până la urmă merită citită pentru a afla finalul neașteptat.
~Mulţumesc Editurii Leda deoarece mi-a dat şansa să citesc această carte!~

12 comentarii:

  1. Recenzia este minunata!Toate recenziile sunt.Si wow!Nu stiam ca s-a facut un serial,multumesc pentru informatie,niciodata nu stii cand ramai in pana de seriale!:)Si sunt sigura ca se serialul e superb!:D

    RăspundețiȘtergere
  2. De mult ma tot gandesc...sa incep sa citesc seria sau nu? nu sunt o admiratoare prea mare a pisicilo, dar gasesc subiectul interesant, dar tot nu stiu ce sa fac:D
    oricum...recenzia e frumoasa ca intotdeauna si totusi, cred ca o sa ma apuc de prima carte curand, dupa ce termin cu AV <3

    RăspundețiȘtergere
  3. Cartea asta ma asteapta de cateva zile in biblioteca; si nu stiu daca sa ma apuc sau nu de ea. insa cu siguranta recenzia ta este una care ma face sa inclin pentru a o citi ^^

    RăspundețiȘtergere
  4. Am citit primul volum si mi l-am comandat pe al doilea, insa acum chiar nu ma atrage si nici nu prea am mari asteptari de la carte.

    Draguta recenzie :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Toate recenziile scrise de tine sunt pur si simplu minunate:D
    Pana acum nu eram sigura daca sa cumpar aceasta serie sau nu, dar citind aceasta recenzie, mi-am dat seama ca ar trebui sa-i dau acestei serii o sansa.

    RăspundețiȘtergere
  6. Hehe,aici nu pot spune ca am ratat seria.Am o mare problema cu pisicile .Seria asta nu-i de mine :o3 .Anyway,ador recenziile astea kilometrice :* :))

    RăspundețiȘtergere
  7. De aceasta data , am citit recenzia in cunostinta de cauza, deoarece , am citit acest volum, si pot spune ca am simtit la fel ca si tine. Parca nu m-a satisfacut complet, asteptandu-ma la mai mult. La safsitul cartii eram ceva de genul : Asta e tot ? Nu se poate termina asa !!!

    mai ales ca m-a lasat in suspans. Dar de fapt asa a fost si in primul vomul. Exact la sfarsit incepea actiunea in adevaratul sens al cuvantului, si apoi, inainte de a se termina, se termina si cartea. Si aveam o oroare !! :))

    RăspundețiȘtergere
  8. imi doram de mult sa citesc cartea,dar acum pur i simplu nu mai pot astepta....Doamne vreau atat de mult sa pun labuta pe ea....este mult prea tare

    RăspundețiȘtergere
  9. Mmmmmm,eram sigura ca am comentat ieri,fir-ar sa fie!Oooooh,Chloe e asa....pisica!:))L-as prefera pe Alek in loc de Brian *tradator-nesimtit-porc-idiot-etc.etc.* :))Urechi de pisicuta pe palarie:))

    RăspundețiȘtergere
  10. Am cumparat ambele volume , dar l-am citit doar pe primul. Pot spune doar ca sunt curioasa daca imi va plecea si acela la fel de mult. Imi este putin frica sa-l incep( ca sa zic asa)pt ca am tot auzit ca nu trebuie sa te astepti la prea mult pt ca vei fi dezamagit... O sa-l citesc pana la urma :)) Recenzia mi-a placut :* Multumim .

    RăspundețiȘtergere
  11. Am citit cartea si este superba! De asemenea recenzia ta surprinde cele mai captivante momente.E super!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Sună foarte bine! Eu am văzut serialul şi mi-am cumpărat prima carte, dar nu m-am apucat încă de ea... Dar sunt sigură că îmi voi face timp cât de curând pentru această serie!

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!