sâmbătă, septembrie 01, 2012

"Femeia - oracol" de Margaret Atwood - Recenzie

Cartea este disponibilă la librăria online Bookcity.ro  și o puteți comanda de AICI
Mereu când mergem undeva, că e pe stradă, că e prin parc, în învălmăşeala gândurilor noastre care ne poartă departe, ne reţin şi nu ne dau voie să fim mai receptivi la ce e în jur, poate din când în când se întâmplă să ridicăm capul, să privim la cei pe lângă care trecem, şi să ne întrebăm care le e povestea. Fiecare avem una, că e mai frumoasă, mai tristă, mai emoţionantă, momentele prin care trecem, amintirile, sentimentele, toate scriu pe hârtia vieţii noastre ca nişte autoare mai experimentate uneori, sau stângace altădată.  Atunci când mergi în direcţii diferite de un necunoscut, e foarte probabil ca acea clipă în care l-ai analizat, să îţi creezi o scurtă impresie despre el.
Dacă aţi trece pe lângă Joan,cu siguranţă i-aţi admira corpul suplu şi atractiv, aţi fi fascinaţi de  părul ei roşcat natural, super, lung până la brâu, şi probabil aţi simţi o uşoară invidie, v-aţi gândi: „Cu siguranţă toate i-au mers mereu ca pe roade, şi viaţa a fost generoasă cu ea”.  Dar ştiţi ce? Vă înşelaţi.
Când veţi avea ocazia să aruncaţi privirea în trecutul ei, datorită flashback-urilor, probabil nu vă va veni să credeţi ce veţi descoperi. Un copil mic şi neglijat, fără afecţiune din partea familiei, cu o mamă indiferentă, de care nu se poate apropia şi care o judecă constant datorită felului în care arată şi pentru că e mai durdulie.  Consider că una dintre etapele care îi conturează cuiva  personalitatea și modul de a vedea viața este copilăria, cu evenimentele și lecțiile pe care le învață atunci, și mai ales mama, îngerul ocrotitor și frumos. Copilăria lui Joan a fost marcată de respingerea și indiferența mamei ei care nu o accepta așa cum era cu defecte, de singurătate, neavând niciun prieten și fiind mereu ținta tuturor răutăților și farselor, ceea ce a și transformat-o într-o persoană ranchiunoasă, frustrată, nefericită, al cărui singur scop a fost ani întregi doar să se autodistrugă, ca astfel să o pedepseacă pe cea care i-a dat viață. Consecința? A ajuns o adolescentă obeză, care se îndopa cu mâncare doar pentru a o face nefericită pe mama ei care o dorea perfectă, visând la poveștile pe care nu le va trăi ea niciodată, din filmele pe care le viziona la cinema cu mătușa ei, dar deloc nemulţumită de ce a devenit, ci cu un simț critic și ironic desăvărșit.
De la Joan Foster, adolescenta obeză, la Louisa K. Delacourt, tânăra suplă, frumoasă, care scrie romane gotice sub un pseudonim, la Joan Foster, autoarea cărții de succes ”Femeia – oracol” ; de la o persoană solitară, fără prieteni, la iubita lui Paul, un conte polonez, la soția lui Arthur, un tănăr rigid pe care l-a cunoscut în Londra , apoi la amanta lui Chuck, un artist excentric și aparte, personajul principal din această carte e într-o căutare continuă a sinelui, jonglând cu mai multe identități,  dar și iubiri.
Până când viața ei e din nou vraiște, și ce face ea pentru a scăpa de complicațiile care au apărut și pe care nu le mai poate ține sub control? Vrea să fugă, și să îmbrățișeze o nouă identitate. Dar pentru asta, e nevoie să își regizeze cu grijă moartea..
O carte aparte, despre o femeie plină de slăbiciuni și cu un caracter și o viață complicată, care nu reușește să își găsească un echilibru, să se cunoască cu adevărat și accepte așa cum e, și nici să își înfrunte trecutul, dar care te face să te atașezi de ea prin felul ei ciudat de a fi și de a acționa, prin sarcasmul și modul de a vedea lumea.
Cred că am un an de când îmi doresc să citesc acest roman, care m-a cucerit cu descrierea captivantă, și aș dori să mulțumesc din suflet librăriei online Bookcity pentru că mi-a îndeplinit acest vis, de a afla în sfârșit povestea acestei cărți.
”Femeia – oracol” e genul de roman matur, și nu pentru că ar avea anumite scene mai explicite, nici gând, ci pentru că stilul e unul complex, iar firul narativ e complicat uneori. M-am așteptat să fac cunoștință cu o femeie ambițioasă, care a reușit să scape de defecte, frumoasă și sigură pe ea, dar peste ce am dat a fost mult mai uman și emoționant. Un personaj bizar, care greșește adesea, nesigur și mereu care alege să fugă, să își contureze o nouă viață, nicidecum să încerce să și-o repare pe actuala.
Alături de Joan, m-am simțit mereu ca într-un rollercoaster: când m-a înduioșat, întristat, când intrigat, când iritat. Am compătimit-o, am judecat-o, am admirat-o, am trecut prin tot felul de stări emoționale. Ea pare a fi constant sub influența directă a personajelor din romanele pe care le scrie, și nu invers, cum ar trebui, imitându-le adesea reacțiile, dar însăși viața ei pare desprinsă dintr-o carte, în care nimic nu e ceea ce pare, și mereu cei din jur au ceva de ascuns. Joan, Louisa, sau cum preferați să îi spuneți, e femeia contrastelor, extremelor, care reușește mereu să uimească, să atragă laude sau critici din partea cititorului. 
E într-o continuă schimbare, într-o continuă căutare, viața ei e o călătorie iar cei care se intersectează cu ea pe parcurs sunt doar niște opriri temporare, nicidecum destinații finale.
Cel mai mult m-a intrigat în relația cu mama ei, și mi se pare că aici a greșit cel mai mult. Sunt convinsă că mama ei nu îi dorea răul, și atunci când încerca să o aducă pe calea ce bună nu era din egoism, ci pentru că ea conștientiza că își distruge viitorul și viața. Nu am înțeles ura nejustificată de multe ori față de aceastai, și încăpățânarea de a face totul doar ca să o rănească.
Cu siguranță sunt multe de învățat din această carte, și greșelile lui Joan sunt exemple foarte bune. Trebuie să ne acceptăm noi înșiși, înainte de a avea pretenția să o facă alții.  În viață mereu cei care ne iubesc cu adevărat ne vor primi așa cum suntem, cu bune, cu rele, cu trecutul și bagajul nostru, indiferent cât de urât sau dureros ar fi el. Cred că astea sunt lecțiile esențiale pe care acest roman ni le oferă cu măiestrie.
M-am gândit să vă arăt și alte exemple de coperte, deoarece acest roman a fost publicat în multe ediții, și are unele extrem de interesante. Sper să vă placă și vouă :).

Aș dori să mulțumesc încă o dată librăriei online Bookcity pentru acest roman oferit spre recenzare, dar și pentru toate cărțile minunate pe care le au și pe care vă invit să le comandați cu încredere.

12 comentarii:

  1. uuu sigur mi-o cumpar..citatele si recenzia sunt prea frumoase

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu siguranta trebuie sa o citesc .
    Ador coperta..si celelallte coperti sunt dragute, dar o prefer pe aceasta

    RăspundețiȘtergere
  3. da ,si mie imi palce mai mult coperta actuala a carti:)de Margaret as vrae sa citesc si ochi de pisica a citit-o cineva?

    RăspundețiȘtergere
  4. Of, alta care frumoasa foooc! Si imi place la nebunie numele acesteia :))

    RăspundețiȘtergere
  5. da te indemna sa citesti cartea ' Citeste-o!Citeste-o!Citeste-o!' :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Minunata recenzia, ma face sa doresc sa citesc cat mai repede cartea.

    RăspundețiȘtergere
  7. Va multumesc tuturor, ma bucur mult ca va place recenzia, si că v-a trezit interesul asupra cărţii :). Asta mă face foarte fericită!

    RăspundețiȘtergere
  8. nu este frumoasa.este superba..si mi-au lasat gura apa citatele si recenzia ta=P~~=P~~

    RăspundețiȘtergere
  9. Krisz...ai talent la scris recenzii. Stiam asta de multa vreme. Dar tocmai mi-ai reamintit. Ai talentul, la fel ca si Alexya, sa faceti o carte sa para cea mai tare, sa simti nevoia sa o citesti.
    Imi place ca nu arati prea mult din carte, dar totusi lasi destul ca sa ne atati :))
    Cartea mi se pare fascinanta, mi se pare o opera pe care sunt nevoita sa o cumpar, ideea e foarte originala, cu siguranta Joan este un personaj ce-mi va ramane in amintire multa vreme, ce ma va invata si imi va arata multe chestii, bune si rele.
    Imi place sa aflu scheletele din dulapurile persoanelor ce par perfecte, pentru ca astea sunt cele mai ale naibii. Asa cum si Joan are destul de multe probleme...as vrea sa citesc cat mai repede.
    Coperta mi se pare geniala, mai frumoasa ca celelalte cu muuult.
    As vrea sa te rog sa-mi spui cam cate pagini are cartea?
    Mersi mult :* Cand o voi citi, o sa imi spun parerea imediat despre ea, sunt sigura oricum ca imi va intrece orice asteptare, caci o recomandare de la voi e neaparat o recomandare geniala!

    RăspundețiȘtergere
  10. Am vazut cartea la librarie, dar nu am avut bani suficienti la mine. Sper sa reusesc sa o cumpar, recenzia e minunata. Cel mai mult imi place coperta de la noi, e frumoasa.
    Mereu imi pun si eu intrebarea asta. Abia astept sa citesc cartea, pare foarte interesanta, pe gustul meu.

    RăspundețiȘtergere
  11. [url=http://www.legacyinplano.com/michaelkorsoutletj4.html][b]michael kors outlet[/b][/url] If all your family members want the business,all your family members putting it simple have for additional details on ask and for it They are popular going to be the part of the world even more than as a multi function result They often if you would like going to be the driver's driver's license or even state security number having to do with a man or woman?Custom essaysThough certain aspects are changed,the story remains beautifully sound and hosting companies as a multi functional traditional example to do with the power about love [url=http://www.readytexartgallery.com/michaelkorsoutletj4.html][b]michael kors handbags outlet[/b][/url]

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!