joi, septembrie 20, 2012

"Evernight" (Evernight #1) de Claudia Gray - Recenzie

Cartea a apărut la Editura Leda și o puteți comanda de AICI.
De ceva vreme am terminat o carte… o carte ce m-a lăsat realmente fără cuvinte, fapt pentru care am reușit doar acum să îi scriu recenzie. Vi s-a întâmplat vreodată să fiți atât de siguri pe voi atunci când vine vorba despre derularea poveștii unei cărți, încât simțiți o palmă dureroasă când ochii tăi citesc parcă o altă carte, ci nu cea din mâinile tale?
O singură dată am fost în stare de șoc, practic cu gura deschisă și cu ochii bulbucați de surprindere la ceea ce eram părtașă. O carte atât de imprevizibilă încât imprevizibilul a ajuns să fie o banalitate. Are vreo logică ?
Când vine vorba despre cartea “Evernight” scrisă de Claudia Gray – carte oferită de editura Leda, căreia îi mulțumesc enorm – logica nu mai are de-a face cu nimic.
După ce am terminat cartea, am ajuns la concluzia că există o mare posibilitate ca autoarea Claudia Gray să fi scris dinadins începutul poveștii asemănător cu orice carte fantasy pe care cititorii înfocați au lecturat-o, iar în momentul în care bomba se declanșează, suntem orbiți de ingeniozitatea ei. Tot ce pot spune este că o respect profund pentru felul în care a scris această carte. Este minunat felul în care s-a jucat cu cuvintele, pentru a ne induce în eroare. Pe mine una a reușit.
Totul începe, desigur, cu o fată pe nume Bianca. Ea trebuie să se mute cu părinții ei într-un oraș nou, departe de casă. Motivul acestei rupturi bruște este datorat faptului că părintii ei sunt angajați ca profesori la academia Evernight, acolo unde va învăța totodată și Bianca.
Faptul că Bianca nu dorește să meargă la academia Evernight nu m-a mirat deloc deoarece nu vrea să se rupă de tot ceea ce cunoștea și iubea pentru a se muta la  o școală misterioasă, cu o tradiție de sute de ani, adăpostită într-o clădire gotică.
Oricâte discuții în contradictoriu a avut cu părintii ei, nu au putut să îi înduplece, fiind foarte convinși că această schimbare ar ajuta-o foarte mult pe Bianca. Această relatare nu a prea convins-o pe prietena noastră, punând în aplicare planul “fug-de-la-Evernight-ca-să-realizeze-părinții-mei-oroarea-pe-care-au-făcut-o-ca-să-putem-să-ne-mutam-înapoi”. Un titlu foarte lung care explică în totalitate tot planul :)). Așadar, în prima zi de școală, înainte că părinții ei să se trezească, ea încearcă să plece de la academie. Această întâmplare face posibilă întâlnirea ei cu Lucas, un băiat misterios și foarte hot care știe să îi cucerească inima și să stabilească o legătură strânsa între ei de la prima lor conversație. După ce îl cunoaște pe Lucas, ajunge la concluzia că nu va fugi până la urmă și este dispusă să riște puțin pentru a putea să îi dea o șansă acestei școli, o scoală care adăpostește un băiat cu care a putut purta o conversație lejeră, de parca ar fi prieteni de multă vreme.
Totuși, oricât de mult îi place că l-a cunoscut pe Lucas, va realiza că niciunul dintre elevi nu seamană de fel cu el. Toți sunt… ciudat de perfecți : atrăgători, deștepți, dar și… primejdiosi. Din prima clipă, Bianca realizează că locul ei nu e acolo, iar faptul că Lucas o previne să stea departe de ceilalți și să aibă grijă de ea, doar îi adâncește senzația că sunt multe lucruri ascunse de ochii ei, lucruri primejdioase ce îi provoacă o stare de neliniște față de necunoscut.
Când începe să se obișnuiască cu noua ei colegă de cameră, care e perfecțiunea în persoană, cu colegii prea perfecți și deștepți ca să fie adevărați, cu faptul că încep să o accepte încetul cu încetul și pe ea făcând parte din acea comunitate de elevi, doar pe motiv că e fiica unor profesori extrem de buni și exigenți, își dă seama că sub acel înveliș invizibil care începe să se stabilească, oferind o atmosferă mai plăcută, stă ascuns niște secrete întunecate ce amenință să o despartă de Lucas. Însă legătura dintre ei e atât de puternică, încât și în momentul în care iese la suprafață tot adevărul, nu se destramă. Chiar dacă el poate deveni un pericol pentru ea, Bianca este gata să riște orice pentru a fi cu Lucas. Dar va putea să renunțe la lucrurile în care crezuse până atunci pentru el ? Va fi cu adevărat în siguranță alături de el sau nu pentru siguranța ei ar trebui să își facă griji ?
Pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări, știți ce aveți de făcut. Cititi cartea !  
Vreau să vă vorbesc nu despre un personaj, nici despre două personaje… ce să mai spun despre trei. Nici nu se pune problema. Vă voi vorbi despre patru personaje :)). Pe parcurs veți înțelege decizia mea.
Având în vedere că am un singur personaj feminin pe listă, voi începe cu ea. Bianca este personaj principal feminin din cartea "Evernight". După cum am spus, părinții ei decid să se mute la academia Evernight, deoarece ei vor fi acolo profesori și cel mai important, este cel mai bine pentru Bianca. Bianca este genul acela de fată timidă, căreia nu îi place să vorbească cu străinii, singurii cu care se simte confortabili sunt părinții ei și prietenii pe care îi cunoaste de mică. Rupându-se de tot ceea ce a iubit, inclusiv prietenii ei de acasă, se simte singură și nelalocul ei la noua școală. Faptul că toți elevii sunt imposibil de perfecți, face ca totul să pară insuportabil pentru ea. În ciuda a tot ceea ce crede ea – că din uniunea părinților ei frumoși, a iesit un mic brotăcel – este frumoasa și normală. Este inteligentă și nu se lasă mai prejos la învățătură, deoarece părinții ei nu o favorizează deloc. În timp ce începe să se obișnuiască cu noua lume, încrederea în sine crește considerabil. Lucas o ajută enorm de mult să își exteriorizeze sentimentele și gândirile, simțind ca fiind parte dintr-un loc știut doar de ea și el. Chiar dacă probleme nu par să se mai termine, elevii din jurul ei nu se mai chinuie să țină un zid în jurul ei, ajutând-o unii sa treaca peste el și să se simta cât se poate de bine alături de ei. 
Chiar dacă viața ei începe să se schimbe în bine, așa cum părinții ei au considerat de la bun început că se va întâmpla, pentru ea Lucas rămâne totul. Dar va fi oare îndeajuns ?
Cine urmează pe listă ? Lucas :X. Îmi place foarte mult de el. Este misterios, glumeț, șiret, năzdrăvan și singuratic… știu, nici eu nu aș fi crezut că el e genul singuratic, dar așa este. Întotdeauna ia partea oricărui elev mai slab care are probleme, temperamentul lui periculos ajutandu-l de fiecare dată să înceapă o luptă dreaptă, dar totuși o luptă, din care se iasă cu vânătăi.
Oricat de periculos pare și oricât de mult îl urăște lumea, este foarte bun și blând cu Bianca, arăntându-i o altă latură a lui pe care puțini o cunosc cu adevărat. Tocmai de aceea, Bianca se îndrăgostește incurabil de Lucas, deoarece nu ai cum să nu o faci când în fața ochilor tăi este un băiat care în aparență, este un băiat rău cu un zâmbet de milioane, dar în esenta are un suflet de aur. Și totuși acei ochi frumoși ascund ceva mai mult decât lasă să se vadă…
Next ? Balthazar :X. Nu am menționat deloc despre el în recenzie, dar o voi face acum. Este unul dintre elevii de la academie care e perfecțiunea întruchipată, atât fizic, cât și moral, dar cel mai important este primul elev care a acceptat-o cu adevărat pe Bianca. Este minunat acest băiat ! Se comportă foarte frumos cu ea și tot timpul o ascultă cu rădbare pe Bianca atunci când îi spune cât de mult urăște Evernight, fără să se simtă ofensat. Dimpotrivă, încearcă să pună puțină culoare pe tabloul ei negru care reprezintă academia. Dacă aș spune că Bianca nu simte câteodată o senzație plăcută în stomac atunci când Balthazar îi zâmbește, atunci aș minți. Ar putea să fie ceva mai mult decât un prieten foarte bun pentru Bianca? Poate că da, poate că nu :)).
Ultimul pe listă este Vic  :)). De ce am ales să îl aduc și pe el? Nu puteam să nu spun cât de genial e :D! Vic este un băiat super de treabă care nu se încadrează deloc în tiparul elevului perfect pentru academia Evernight. Dacă elevii din școală se îmbracă cu haine mai ănchise la culoare, el poartă fără jenă o cămașă hawaiiană =)). E genial Vic. Consider că este pata de culoare de care are nevoie școala pentru că el este tot timpul pozitiv și vesel, iar glumele nu par să aibă un sfârșit când e vorba de el. Dacă cumva ai o zi tristă, poate cu ușurință să te scoată din acea dispoziție deplorabilă și să te facă să realizezi că viața merită trăită, indiferent de problemele din ea. În concluzie: un prieten foarte bun și un om de nădejde. 

O  carte superbă care te lasă uimită de întorsătura situației. Pe când crezi că ești sigur de ceea ce se va întâmpla, atunci realizezi că ai prezis greșit în totalitate. Nu este nimic ceea ce pare, viața acestei cărți fiind la rândul ei un mister ce fiecare ar trebui să îl descopere. Lăsați-vă acasă instrumentele de magie, globul prezicător, cărțile de tarot. Nu puteți să aflați astfel ceea ce se va întâmpla în carte, ci doar citind. 
O poveste captivantă ce merită citită.

5 comentarii:

  1. toate copertile sunt frumoase.nice book!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am citit toata recenzia, doar inceputul, pentru ca eu citesc acum Evernight si nu vreau spoilere. O sa revin sa citesc recenzia dupa ce termin cartea. Ce vroiam sa iti spun e ca si eu am avut o alta reactie: alta carte fantasy, destul de draguta, dar pot sa prevad in proportie de 70% ce o sa se intample. Asta e impresia pe care am avut-o pana la seara balului. Dupa aia eram ceva de genul: WTF? am adormit in timp ce citeam? Ce ar ratat? am dat paginile inapoi sa vad daca am sarit vreuna :)) Abia astept sa o termin de citit.

    RăspundețiȘtergere
  3. Aceeasi parere o am si eu,dar daca tie ti-a palcut asta inseamna ca o sa-mi placa si mie.Sper sa o cumpar in viitorul apropiat.
    Ador copertile de la sfarsit;;)
    Si,frumoasa recenzie :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ramona, nu e niciun fel de spoiler :P
    Bineee...eu una stiu deja ce se intampla in carte din cauza unei pasarici mici si enervante ce mi-a zis tot ce era mai interesant din carte, dar tot vreau sa o citesc :)))
    Adica...e wow. Nu e previzibila deloc. Dimpotriva...e geniala ideea, si din cate vad in citate, si stilul autoarei este impecabil.
    Recenzia e minunata, ne atati tot mai mult Alexya :))) Chiar vreau sa citesc cartea...pe care apropo, o am de la voi scumpele mele, caci am castigat-o la concursul de fidelitate din primavara :)))
    Va multumesc mult pentru carte si pentru recenzia minunata ce te face sa citesti cartea imediat!

    RăspundețiȘtergere
  5. in curnad trebuie sa citesc si eu cartea.dupa cum mi-a zis cineva e super faina (si acel cineva nu se inseala niciodata)si acm vreau sa o citesc foarte mult!si copertile din alte tari sunt superbe!

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!