marți, septembrie 04, 2012

"Blestemul focului" (Elita Întunecată #1) de Chloe Neill - Recenzie

Cartea a apărut la Editura Leda și o puteți comanda de AICI.
De mici copii, avem o singură frică: balaurul de sub pat. Întotdeauna simțim nevoia să ne uitam sub pat, să observăm dacă monstrul e tot acolo, la pândă, gata să adormim noi pentru a ieși din bârloc, ca să-și facă de cap. Dar de cele mai mult ori, nu avem nici curajul să ne uitam sub pat, fiind prea speriați de momentul în care îl vom vedea cu proprii noștri ochii.
Totuși, niciodată nu ne-am gândit - eu, una, nu am făcut-o - că poate acea creatură nu stă tocmai sub patul nostru, ci în subsol, acolo unde întunericul trăiește pretutindeni.
Lily Parker, personajul principal din cartea “Blestemul focului” (Elita Întunecata #1) scrisă de Chloe Neill - carte oferită de editura Leda, căreia îi mulțumesc enorm -, ne demonstrează acest fapt cu lejeritate.
Lily este o adolescentă tipică vremurilor noastre, ducând o viață frumoasă și nelalocul ei, până într-o zi când află de la părinții ei că sunt nevoiți ca imaginea lor de familie bună să se zdrucine puțin. Din cauza profesiei lor de filosofi, au fost acceptați într-un program sabatic, timp de 2 ani, în Germania. Dacă Lily a crezut că asta este totul, s-a înșelat amarnic. Din moment ce părinții ei trebuiau să plece, s-au hotărât să o înscrie la o școală particulară din Chicago, numită “Sfânta Sofia”, o școală exclusiv de fete. Fiind din Sagamore (Upstate New York), această schimbare radicală a durut-o foarte mult. Faptul că trebuia să se despartă atât de părinții ei, cât și de prietenii ei, școala ei, locul ei natal, era peste putință, cel mai mare coșmar al ei.
Prima impresie care a făcut-o școala Sfânta Sofia a fost groaznică. Credea cu certitudine că locul în care a căzut cu o bufnitură dureroasă era defapt o înschisoare, nicidecum o școală cu internat.
Totuși, cu ajutorul lui Scout, colega ei de apartament din internat, fata care a luat-o sub aripa ei, numind-o noul ei BFF – doar după câteva minute – a prins repede cum merg treburile în această școală: învățat, învățat și iar învățat… și totuși, școala Sfânta Sofia are mai multe de oferit decât ar fi crezut cineva. În primul rând, există o gașcă de fițoase, numită… gașca fițoaselor. Foarte original, specific unor fițioase marca Gossip Girl. În al doilea rând, în vecinatate există o scoala exclusiv de băieți, numită Montclare, unde există câțiva prieteni buni de-a lui Scout, prieteni ce arată incredibil de hot :)). În al treilea rând… dacă până acum vi se pare că Lily va duce o viață normală și aici, chiar dacă nu va mai fi alături de părinții ei, o să vă înșelați amarnic.
Scout este o fată care ajunge cu usurință să fie o prietenă de suflet pentru Lily, într-un moment prielnic, nesiguranța fiind în sufletul ei, dar Lily nu poate să nu admită că lumea o privește ca pe o ciudățica pe noua ei BFF. Pe lângă asta, prietena ei are niște activități nocturne, activități ce nu pot fi împărtășite nimănui, nici măcar ei.
Tocmai pentru că a fost prima persoană care a vrut să fie prietena ei în acea școală, Lily e determinată să afle adevărul despre Scout care o îngrijorează, chiar dacă pentru asta, trebuie să coboare în subsol.
După ce a făcut asta, după ce a fost lovită de o biluță mică, verde și rapidă, ce a lăsat-o inconștientă, fapt pentru care a petrecut câteva zile în spital, a ajuns să afle adevărul lui Scout.
Ea face parte dintr-un grup de elevi cu puteri magice care încearcă să protejeze orașul de vampiri, demoni și Secerători, fiecare din grupul ei având câte o anume putere ce îi face unici. Totodată, i se mărturisește că a fost lovită din plin de temutul blestem al focului, o magie puternică ce o posedă unul dintre băieții cei răi.
Oricât de mult au speriat-o noile informații aflate de la prietena ei și cei doi băieți, Jason și Michael, adepți și ei acelui grup şi elevii ai școlii Montclare, dorește să facă parte și ea din gașcă. Din păcate, nu poate fi acceptată deoarece nu îndeplinește criteriile Adepților : nu este înzestrată cu magie.
Sau poate că e totuși ? Ce se va întâmpla în continuare cu Lily? Va merge în continuare pe culoarele școlii, fără grija că prietena ei cea mai bună, Scout, împreună cu prietenii ei, își rișca viața în tunelurile subsolului pentru salvarea omenirii ? Va uita acel mic incident în care a fost realmente ucisă de blestemul focului ? O va lăsa magia să uite ? Dar în momentul în care va afla din greșeală că părinții ei au mințit-o toată viața ei, dându-se drept altcineva, ce va face Lily când va realiza că viața ei nu mai e viața pe care o știa și o iubea?
O carte interesantă, cu un strop de originalitate, ce te ține cu sufletul la gură în ceea ce privește viaţa lui Lily Parker.
Lily... Parker… Lily Parker…Lils. Toate aceste denumiri, pentru o singură fată: Lily. Ador numele de Lily pentru că îmi amintește de mama mea :D. Chiar vreau ca pe fiica mea să o numesc Liliana, dar nu știu de ce am o presimțire că fratele meu mi-o va lua înainte :)).
Să revenim… Lily Parker este fata nouă din școala Sfânta Sofia. Este o fată normala, o adolescentă de 16 ani care ține foarte mult la părinții ei și la prietena ei, Ashley. Prima dramă din viața ei este momentul în care trebuie să se mute departe de locul ei natal, departe de prietenii ei, departe de Ashley și cel mai important, departe de părinții ei.
Cu ajutorul lui Scout, noua ei BFF, ajunge să iubească și Sfânta Sofia, chiar dacă e cel mai friguros loc în care a trăit vreodată. Cu ajutorul ei, ajunge să zâmbească, să râdă, să se simtă bine în pielea ei. Ajunge să țină foarte mult la Scout, o fată ciudățică, dar cu un suflet mare. De ce? A făcut-o să se simtă din nou apartinând unui loc, a început să simtă că există o persoană care o acceptă, o iubește. O persoană căreia îi pasă de ea, după doar câteva minute de la venirea ei la Sfânta Sofia.
Scout… Milicent Carlisle Green… dar într-un cuvânt : Scout. Cred că e prima dată când ador mai mult un alt personaj decât cel principal, pentru că, cu ajutorul ei, am ajuns să o cunosc mai bine pe Lily.
După cum am mai spus, Scout este fata ciudățică din școala Sfânta Sofia, o fată cu unghiile date cu ojă neagră, cu geanta ei preferată care are imprimat un cap de craniu cu un rânjet mafelic, dar adorabil. Este o colecționară desăvârșită, camera ei fiind plină de tot felul de obiecte minunate, unice, rare ( cărți, bibelouri, machetuțe confecționate din hârtie ).
În realitate, Scout este o persoană minunată, pe care te poți baza tot timpul, o persoană ce poate să te facă să te simți specială, acasă. Este sarcastică, ironică, glumeață, adorabilă. Este genul de prietenă pe care ador să o am tot timpul lângă mine.
Prietenia dintre Lily și Scout ? Divină :X. Pot spune, cu mâna pe inimă, că au o relație de amiciție ce mereu am admirat-o. De ce? Prietenia între două fete de regulă este complicată și neînțeleasă, pentru că la randul nostru, suntem complexe. Dar ce au Lily și Scout este pur și simplu minunat. Ele se hrănesc cu glumițele lor de zi cu zi, cu râsete și ironii înțelese doar de ele. Nu au nevoie de vorbe de dragoste, în care își împărtășesc sentimentele ce le dețin una față de alta. Faptele vorbesc pentru ele, nu vorbele, iar ceea ce fac Lily și Scout una pentru alta este remarcabil. Cu ajutorul acestei prietenii, Lily ajunge să descopere în ea lucruri ce nu a crezut că le are cu adevărat : îngrijorare pentru Scout, frică pentru prietena ei, curaj, îndrăzneală, iubire și… vă las pe voi să descoperiți restul. 
Nu m-am putut abține să nu pun câteva coperți. Sunt atât de artistice și interesante. Nu credeți?

Vă recomand această carte pentru că este mai mult decât o simplă carte cu magie și mister, cu vrăjitoare și vrăjitori, cu lupta interminabilă între bine și rău, cu fete fițoase și băieți foarte frumoși... este o carte ce se bazează mult pe prietenia superbă dintre Lily și Scout, o prietenie ce s-a înfiripat de cum s-au văzut. Fără ele,  cartea nu ar mai avea replicile lor sarcastice si adorabile, nu ar mai avea glumele lor fără de sfârșit, nu ar mai avea iubirea lor veșnică de BFF.

13 comentarii:

  1. mereu mi-am dorit si eu s-o citesc.Imi place de Lily dar pacat de bila din subsol:))

    RăspundețiȘtergere
  2. Am pus cartea pe lista mea cu cărţi pe care vreau să le citesc în viitor, însă aşteptr să mai apară măcar încă 1 volum din această serie totuşi :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place mult recenzia facuta de tine.Chiar ma face sa citesc cartea.Copertile sunt minunate<3.Sper sa o pot citi si eu curand.Este minunata.

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi place de Lily.Deci sa inteleg ca faptul ca a vrut asa mult sa afle totul despre noaua ei prietena a facut-o sa-si depaseasca temerile si sa mearga in subsol...prea tare.
    Imi place si de Scout,pare o prietena de treaba;sper sa cietsc si eu cartea in curand:D
    Frumosa recenzie :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-a placut mult ''Blestemul focului'' si de abia astept sa citesc volumul 2 . Sper ca relatia dintre Lily si Jason sa evolueze. Mi-a placut recenzia ta si ma bucur ca am citit-o pentru ca asa mi-am reamintit personajele.

    RăspundețiȘtergere
  6. uuu ce coperti dragutzae.Si cea de la noi imi place.Niste citate interesante.Poate ...o s-o citesc

    RăspundețiȘtergere
  7. Aproape ca as zice pacat ca e serie! Inca salivez dupa urmatoarele volume din Micutele Mincinoase pe care oricum le-am citit in engleza! Poate pana pe la Paste apare si vol 2, si o sa le cumpar pe amandoua!
    Minunata recenzie, Alexya!

    RăspundețiȘtergere
  8. Suna foarte interesant si este o carte, care de mult timp imi face cu ochiul. Iar coperta este superba

    RăspundețiȘtergere
  9. imi doresc sa o pot achizitiona si eu in tinp,,totusi sper ca nu este una din seriile cu jdemii de volume :)) totusi pare superba avenura lui fetelor din carte...asa ca..maybe ...

    RăspundețiȘtergere
  10. stropul de originalitate si recenzia ta ma fac sa citesc cartea :))
    coperta e foarte frumoasa, leda se pricepe de minune la asta :d
    imi place ca ai ales poze cu aria :)) se potriveste personajului :))
    Asaaaaa. acum. Revin.
    Imi place cum ai inceput recenzia si faptul ca te-ai axat pe prietenia lor, nu neaparat pe ce se intampla in carte. Imi place ideea autoarei, sunt sigura ca nu ma va dezamagi. Sper sa o pot cumpara cat mai repede si apoi o vom putea comenta impreuna :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Am castigat cartea la un concurs pe blogul Simonei. Am citit jumatate din carte si dintr-o prostie am lasat-o balta, pentru ca era perioada tezelor si a trebuit sa invat mai mult. Voi relua cartea pe la inceputul lunii octombrie. Mi-a placut mult de Killy, dar mai mult mi-a placut Scout, chiar daca era ciudata si secretoasa ;)).

    RăspundețiȘtergere
  12. Nici macar nu am primul volum, si va aparea si al doilea :(
    Desi...vad ca nu e chiar obligatoriu sa o citesc in curand, parca simt nevoia sa mai citesc ceva fara vampiri, legata de ceva magie, de BFF-uri, de scoli si iubiti si mister.
    Chiar sper sa o pot citi cat mai repede...

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce să zic? Pe mine m-a cam plictisit cartea, dar spre surprinderea mea, surorii mele îi place, deci ... presupun că până la urmă fiecare are gusturile sale. Unora le place, altora nu. Nu e chiar rea, dar nici nu m-a impresionat în vreun fel. Recunosc, am citit şi volumul 2, poate următoarele volume mă vor captiva totuşi :)

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!