marți, iulie 10, 2012

"Contesa Aneke"(Ultima vrăjitoare din Transilvania #1) de Anna Vary - Recenzie

Cartea a apărut la Editura Herg Benet şi o puteţi comanda de AICI
De regulă, oamenii au calitatea de a fi curioşi. De cele mai multe ori, ea poate fi considerată şi un defect,  dar părerea mea sinceră e că acei oameni care într-adevăr cred asta sunt cei care deși dispun de murmurul curiozității, nu știu cum să îl folosească. Curiozitatea ne ajută să parcurgem multe enigme, ea ne îndeamnă să mergem până la inima unui mister, de care suntem atrași ca un magnet. Plăcerea de a cunoaște, de a înțelege pe deplin, e satisfacția curiozității. Însă, ea nu moare niciodată în sufletul nostru. S-a imprimat adânc, ca o cicatrice de care ne putem mândri. Stă la pândă, ca o felină care își așteaptă următoarea pradă, următoarea hrană. Ce se va întâmpla atunci când dăm peste o enigmă de care suntem fascinaţi, o intrigă ce dezvăluie mai multe despre noi, decât o face despre altcineva? Cum ne-am simți noi să știm că suntem propiul mister, propria hrană? Ne vom lăsa devorați de propria curiozitate sau vom face o excepție?
Cu peste o sută de ani în urmă, o contesă extrem de frumoasă, răsfăţată, contestată, îşi va găsi sfârşitul într-un mod tragic, i se va răpi viaţa datorită unei legături nepermise cu fratele ei vitreg, şi a mentalităţii limitate a oamenilor din acea perioadă, care au considerat-o vrăjitoare şi au ars-o pe rug.
Acum, Alexandra, o tânără modernă, curajoasă, fără inhibiţii, tipică zilelor noastre, va porni pe paşii Contesei Aneke şi va încerca să îi descopere adevărata poveste. Trimisă de mama ei într-un sătuc din Transilvania, fata nu credea că vacanţa ei putea fi mai plictisitoare şi groaznică. Însă în satul V., totul e misterios, şi deşi oamenii par la fel de neevoluaţi, reticenţi la tot ce e nou, se pare că nu au putut trece nici peste evenimentele ce au zguduit acele locuri la un moment dat.
Curioasă şi avidă după cât mai multe enigme, neînfricată şi dispusă să meargă în cele mai înfricoşătoare locuri care păstrează urmele Anekei, Alexandra va întâlni persoane extrem de ciudate, pe Lorena şi Mathias, care îi vorbesc fetei despre contesă ca şi cum ar cunoaşte-o. Dar, asta e imposibil, nu? Au trecut 110 ani de la tristul şi zguduitorul moment, e imposibil ca cineva din acea vreme să mai trăiască. Alexandra îi consideră pe toţi duşi cu pluta, nişte admiratori ai captivantei vrăjitoare care nu pot distinge realitatea de fantastic, dar e prea prinsă în poveste şi dornică să afle în continuare cât mai multe detalii de la ei.
Lorena - care poartă chiar numele surorii vitrege a Anekei - îi povesteşte Alexandrei o mulţime de lucruri despre aceasta, îi arată un jurnal secret şi un album cu fotografii. Fascinată de frumuseţea unică şi de tristeţea contesei, fata consideră că a fost omorâtă pe nedrept, că era bună şi blândă, şi că nu merita o asemenea soartă. De asemenea, ea descoperă că are mult mai multe în comun cu Aneke decât credea, printre care, şi cel mai tulburător lucru, relaţia interzisă cu fratele ei vitreg, Răzvan, însă e convinsă că în zilele noastre, lumea fiind mai deschisă şi nu aşa stupidă, nu o va condamna pentru iubirea ei, cum a păţit Aneke datorită poveştii cu Contele Mathias.
Nu totul e aşa cum pare, şi trecutul pare să se repete. Dacă credeaţi că veţi ajunge să o cunoaşteţi cu adevărat pe misterioasa contesă Aneke, vă înşelaţi! Veţi dori să ştiţi mai multe, şi mai multe..
Un roman original, impresionant, surprinzător care te va ţine cu sufletul la gură şi te va transpune în acea lumea de demult, ca într-o călătorie înapoi în timp... Tu vei fi Alexandra, şi tu vei porni în căutarea adevărului Anekei, vei merge în tot felul de locuri întunecate, unde se spune că tânăra vrăjitoare încă bântuie, îmbrăcată în rochia neagră în care a fost ucisă, vei asculta şi soarbe fiecare informaţie, o vei iubi şi condamna pe contesă. 
Vă recomand din tot sufletul această carte, care îmbină atât de genial lumea de astăzi, şi tot ce ţine de modern, cu o lume poate de mult timp uitată de unii, dar plină de mister şi incertitudini, secrete şi semne de întrebare.
Credeţi în dragoste la prima vedere... aşa, în general? Eu cred mai ales în acest tip de iubire pentru o carte. Mi se întâmplă uneori să văd o copertă, să citesc o descriere a unei cărţi, şi să simt în suflet că voi adora acea carte, că mă va face extrem de fericită citind-o, şi oferindu-mi şansa de a pătrunde în lumea ei. Şi aşa, ajung să aştept cu nerăbdare, mă gândesc la clipa când voi avea acea carte în mâini, îmi fac tot felul de speranţe, de scenarii, am aşteptări mari care de obicei îmi sunt depăşite. Exact aşa s-a întâmplat şi cu „Contesa Aneke”. Şi nici de data asta vocea mea interioară şi al şaptelea simţ (cel care judecă şi alege romanele) nu m-a înşelat.
Ştiu că mai ales voi, adolescenţii, sunteţi sătuli până la maxim şi când auziţi de roman scris de scriitor român sunteţi reticenţi şi fugiţi din start de idee. Sătui de atâtea lecturi obligatorii pentru şcoală, ale unor romane şi nuvele româneşti, unele extrem de  plictisitoare, aveţi tendinţa să consideraţi orice carte scrisă de români aşa. Ştiu cum e, şi confirm că o parte a lecturilor pe care le-am citit în liceu au fost inutile, şi nu le înţelegeam rostul în programă. Dar să nu credeţi asta şi de "Contesa Aneke" !
E un roman fantasy, modern, captivant, şi ai senzaţia că citeşti o carte tradusă de a unei autoare din străinătate. Are toate elemente de succes: mister, o poveste intrigantă, personaje bine conturate, răsturnări de situaţie. Stăteam şi mă gândeam că avem toţi tendinţa să citim doar cărţi fantasy ale autorilor străini, când o mare parte din aceştia se inspiră din folclorul românesc, şi chiar menţionează adesea Transilvania, şi tot ce ţine de mister, vampiri, vrăjitoare. 
"Contesa Aneke" a fost pentru mine o călătorie fascinantă, palpitantă, care m-a ţinut cu sufletul la gură. Mi-a demonstrat iar cât de talentaţi sunt românii, şi pentru asta aş dori să-i mulţumesc scriitoarei Anna Vary deoarece e excepţională. Ne arată că se pot publica şi la noi romane moderne, fantasy, geniale! 
Încă un lucru absolul fantastic! Faptul că Prologul şi Epilogul sunt narate de contesă, iar capitolele din perspectiva Alexandrei. Nu am mai întâlnit (eu, cel puţin) în nicio carte aşa ceva, şi mi s-a părut atât de interesant şi original! Modul în care trecutul se îmbină cu prezentul, paralela dintre atunci şi acum, sunt scrise cu o măiestrie şi un talent aparte. 
Sunt multe teme abordate în carte, şi lucruri pe care le putem învăţa. Ne arată că deşi suntem luaţi de valul modernismului, şi chiar dacă lumea evoluează, mintea umană e destul de limitată şi reticentă la ce nu înţelege. Ne demonstrează de deşi unii dintre noi visăm la vremuri de mult, şi ne-am dori să fi experimentat şi noi viaţa atunci, nu a fost mai uşor sau mai frumos ca acum. Că lucrurile nu sunt adesea ceea ce par.
Nu o să vă vorbesc despre personaje, cum obişnuiam până acum, deoarece la Aneke sunt convinsă că aş desconspira lucruri pe care trebuie să le aflaţi singuri, să simţiţi şi voi acea plăcere de a o cunoaşte. Pot să vă spun doar atât despre ea: e un personaj greu de înţeles, bizar, pe care când îl veţi iubi, când vă va face să fiţi revoltaţi, când o veţi înţelege, când o veţi condamna. Veţi fi cuprinşi de un val de sentimente contradictorii în ceea ce o priveşte. Iar Alexandra... e imposibil să nu te ataşezi de ea. E extrem de curajoasă, curioasă - o calitate a oamenilor deştepţi - e atât de fascinată şi interesată, încât e capabilă să meargă prin locuri de care orice om ar fugi şi s-ar teme.
Finalul e... neaşteptat şi şocant, şi te ia pe nepregătite. Eşti mult prea cuprins de poveste, şi când realizezi că s-a terminat primul volum, te lasă complet deznădăjduit. Eu acum stau ca pe ghimpi, în aşteptarea volumului 2. Ard de nerăbdare să îl citesc şi să descopăr noi lucruri.

Nici nu ştiu dacă mai are rost să vă spun asta, cred că e clar deja că vă recomand cu drag cartea, trebuie să o citiţi! Suntem români şi trebuie să ne apreciem valorile. E o carte plină de suspans, personaje aparte, răsturnări de sitaţie, şi un final care vă va face să doriţi cu nerăbdare să citiţi volumul 2. 

Aş dori să mulţumesc din suflet Editurii Herg Benet pentru că mi-a oferit şansa de a citi acest roman captivant!

13 comentarii:

  1. Foarte frumoasa recenzia :o3. Poate reusesc sa fac si eu rost de carte de pe la Libris <3 pare geniala :> dar as vrea sa ma conving !

    RăspundețiȘtergere
  2. Oo, geniala recenzia, Krisz! Sincera sa fiu, nu ma asteptam sa iti placa asa de mult. In curand o voi primi si eu si sunt foaaarte curioasa. Se stie cumva cate volume are in total seria?

    RăspundețiȘtergere
  3. Asemanarea personajelor cu Katherine si Elijah este o idee superba:) Si eu as fi facut la fel daca as fi citit cartea. La fel cred si eu despre lecturile suplimentare...nu le inteleg!

    RăspundețiȘtergere
  4. Uau, acum chiar m-ai facut curioasa in legatura cu aceasta carte. Inca una pe lista mea deja imensa de must read.
    Chiar eram foarte sceptica in legatura cu cartea, dar tu m-ai convins :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Woow, chiar m-ai convins sa cumpar cartea. Coperta mi se parea putin cam ciudata si cand am auzit ca e scrisa de un roman am zis "Are rost s-o citesc?" ... Nu de alta, dar eu si romanele scrise de romani avem o istorie nu prea draguta.
    Trebuie s-o iau cat mai repede.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa nu uit ca ma cheama Alexandra, corect?

    RăspundețiȘtergere
  7. Krisz, iti place asa de tare sa rascolesti cutitu in rana :)) Imi pare asa de rau ca nu am cumparat cartea atunci cand am avut ocazia :( Dar, cu prima sansa o sa o cumpar. Imi place mult, ca de asemenea ca si majoritatea cartilor de la aceasta editura! Sunt grozave. Serios, ati mai vazut coperti asa tari? Eu una nu... Serios, ideile din cartile de la aceasta editura sunt geniale!
    Recenzia ta e minunata krisz, si chiar deschide dorinta de a citi. M-ai facut foarte curioasa, sunt sigura ca si aceasta recomandare a ta imi va placea la maxim :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte frumoase ideile tale. Si da, curiozitatea e un punct forte in viata tuturor. Iar la intrebarea "daca cred in dragoste la prima vedere", raspunsul meu este da. Mi s-a intamplat de multe ori, chiar daca in unele cazuri nu a fost reciproc.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cred ca asta e prima recenzie care ma facut sa marg imediat sa dau comanda cartii :)) Am ramas fara cuvinte. Am fost surprinsa sa aflu ca autoarea este romanca.Daca nu citeam nici ca as fi crezut.M-ai facut atat de curioasa incat acum stau ca pe ghimpi :)) Coperta este superba :X Despre povestea Anekei ce sa zic?! Am ramas iar fara cuvinte :))Abia astept sa o citesc!! Deja in mintea mea apar divrse scenarii :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Apropo, de curiozitate: coperta este cartonata?

    RăspundețiȘtergere
  11. Acum m-am uitat si eu la cartile care apar la editura Herg Benet,nu am citit nici una de la aceasta editura,dar cand voi mai dori sa-mi cumpar carti voi lua in considerare si aceasta editura,sincer recenzia e grozava.

    RăspundețiȘtergere
  12. Într-adevăr o carte originală, care pe mine, una, m-a ținut cu atenția trează și care mi-a plăcut mult.

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!