sâmbătă, aprilie 28, 2012

"Vise de sucub" de Richelle Mead - Recenzie

Cartea a apărut la Editura Leda și o puteți comanda de AICI.
Cu toți avem vise… la un moment dat, eram așa cuprinsă de cuvântul “vis”, încât deveneam absorbită de diferitele sale forme, înainte de a visa. Visele sunt, pentru mine, un simbol, o culoare amuzantă pe o pată neagră, un avertisment, sau… pur și simplu o poveste împletită în subconștientul meu. 
Visele sunt de atâtea feluri, încât nici nu le pot înțelege pe toate. Când spun “visez”, mă gândesc, adesea la o dorință ascunsă, ce atinge, de multe ori, aripile imposibilului. Visele sunt atât de frumoase, încât dor, pentru că… știi că se termină, iar la final, te trezești, și chiar dacă încerci să închizi ochii iar, de cele mai multe ori el nu se mai întoarce înapoi. Din această cauză visele sunt atât de efemere, iar prin natura lor conștientizăm frumusețea lor.
Acest lucru și-l va da seama și Georgina Kincaid, în volumul al treilea “Vise de sucub”, publicat la editura Leda, căreia îi mulțumesc enorm pentru șansa de a citi această serie impresionantă, această poveste unică, originală, cu niște personaje incredibile.
Trebuie să recunosc, m-am gândit mult la acest volum, în mare parte, este exact la fel ca primele două, cu o putere de a te “acapara”, și a te ține strâns în “mrejele” paginilor, autoarea reușind să transforme volumul în unul axat mai mult pe latura psihologică, cu același stil incredibil – amuzant, simplu, complex, plin de replici usturătoare, scene hot și  personaje mai mult decât complexe, personaje ce evoluează și te obligă să le placi, pur și simplu, chiar dacă au un rol aproximativ negativ :)). Astfel, Georgina, sucubul sexy, diabolic de  strălucitor, cu o față superbă, un trecut înspăimântat de umbre, și o inimă prea… încăpătoare pentru un sucub aflat în “slujba iadului”,  ajunge să treacă prin prea multe probleme, dar nu vă faceți griji. Georgina este cea mai descurcăreață persoană și surprinde de multe ori prin faptele ei.
Cum relația ei cu scumpul, adorabilul și talentatul scriitor, Seth Mortensen, își atinge punctul culminant de fiecare dată când cei doi se “aproprie” prea mult unul de celălalt, aceștia au descoperit, în volumul anterior, secretul… funcționării relației lor. Așa că practic, unele probleme au dispărut, dar, normal… apar altele. Știi cum se spune Georgina ? Trebuie să simți că trăiești :)).
Oare viața Georginei devine din ce în ce mai simplp?  Practic,  prietenii ei sunt bine, Georgina salvându-l pe Doug de la dependența de droguri, iar acum el este pe mâinile bune ale simpaticei sale surori Maddie, așa că… nu ar trebui să-și mai facă griji nici măcar în privința librăriei, ce funcționează foarte bine, mai ales de când Georgina a avansat în funcție :)).
Nu, normal că Georgina are o viață la fel de “fierbinte” ca propriul ei trup, așa că… de ce să nu își permită să viseze?  De ce să nu se bucure după absolut fiecare seară în care “îți face treburile malefice”, devenind practic, visul îndeplinit al multor bărbați? Și dacă ea tot este un sucub de treabă, și îndeplinește fanteziile atâtor bărbați, ea de ce nu ar putea să viseze?
Așa că… visele îi acaparează nopțile, și nu numai, căci odată cu noaptea pierdută într-un vis ciudat, atipic și imposibil, și energia absorbită în seriile “păcătoase” piere.  Din această cauză, este obligată să ceară ajutorul bătrânului și bunului ei prieten, Erik, un medium talentat, ce o “trimite” către specialistul în vise, Dante - ce m-a surprins, căci, nefiind întocmai un sfânt, personajul acesta arată că și o conștiință încărcată cu multe păcate poate avea puterea de a face un bine.
Ciudat, nu?   Și cum intrigile intră în această carte precum niște dulci cireșe de pe un tort delicios, viața ei se complică la maxim atunci când  devine “mentorul” proaspătului sucub, total lipsit de experiență sau măcar, un strop de talent, Tawny, ea devenind un fel de parazit adus de coșmarul începuturilor vieții sucubice a drăguței Georgina, Niphon- drăcușorul ce i-a “semnat” sentința la eternitate.
Am mai repetat că Georgina are o inimă mare? Da? Ei bine, inima ei este atât de “încăpătoare”, încât apartamentul ei micuț devine cameră de hotel pentru îngerii ce se “adună” în orașul Seattle ( la început, la fel ca și Georgina, am crezut că va fi o convocare spirituală – o adunare în “căsuța ultrasecretă din copac” sau că vor face “repetiții cu corul” - dar… se pare că și îngerii își au propriile secrete, propriile mistere nu prea “angelice”), astfel, intimitatea ei – ce, sincer, și asa era sub linia de plutire - devine din ce în ce mai mică; dar... bătrâna Georgina, cea cu trup de scolăriță, își dă seama că mai are multe de învățat, multe de văzut, multe de simțit, atunci când realizează că greșelile, asemenea viselor, sunt parte din viața umană, viața pe care nu o va părăsi niciodată, indiferent cât i-ar plăcea, sau nu, ei.
Sunt multe de spus, multe de comentat, de la misteriosul Dante, la frumoasa nepoțică a lui Seth,  de la visele ciudate, ce prevestesc a fi adevărate, la relația ei tensionată, bazată pe prea multă iubire, și prea puțină “încredere” reciprocă, dar… o să vă las pe voi să o redescoperiți pe Georgina din volumul acesta, căci, vă promit că îi veți afla unele părți ce vă vor fascina. Într-un cuvânt: cartea merită citită, seria merită devorată, iar povestea, acțiunea cărții în sine, merită păstrată în amintire.
Fiecare volum în parte e o etapă plină de experienții pentru Georgina, iar acest volum nu e o excepție. Ador faptul că în această carte, Richelle Mead, a introdus noțiunea de vise, acele mici scenarii care se derulează în mintea noastră noaptea, atunci când trupul nostru se odihnește. Aceste vise sunt menite să fie divertismentul sufletului nostru până ce puterile noastre revin în forță, pentru a face față la noile aventuri pe care dorește să le experimenteze sufletele noastre în viața reală, nu doar în cea a viselor.
Georgina nu primește din partea viselor o comedie, nicidecum o dramă, ci dorințele ei cele mai puternice care le-a închis în subconștientul ei, lăsând conștientului decât urme vagi ale existenței lor. Acele dorințe ies din sufletul ei sub forma viselor, iar acest lucru m-a făcut să văd mai bine în enigmele sufletului ei.
Modul în care abordează această temă mi-a readus în minte că una dintre multiplele de păreri legate de vise e că acestea ne dezvăluie secretele pe care nu vrem să le dezvăluim nici măcar față de noi înșine. Este fascinant cum Richelle Mead a găsit o cale superbă de a introduce aceasta în viața micuțului nostru sucub. Desigur, nu era un lucru imposibil, dar modul de a abordare pe care l-a ales m-a impresionat, combinând fantasticul cu supranaturalul.
Acele vise mi-a răspuns la unele întrebări legate de Georgina. Oricât de mult aș vrea să îi iau un interviu Georginei, nu pot. E o femeie ocupată :)), de aceea stau și îi urmăresc fiecare mișcare ca un vultur. Iar vulturul din mine a văzut că deși a ales calea sucubică, visele ei au rămas la fel de pure și umane, chiar dacă ele nu pot fi realizabile în starea ei malefică.
Așa cum am fost învățată de stilul autoarei, ochii mei de vulturi a trebuit să fie atenți la toate cadrele deoarece Georgina a lucrat pe mai multe fronturi, fiecare dintre ele având o poveste foarte captivantă, care îți stârnea curiozitatea. Vise ciudate, îngeri agenți, promovarea la librărie și… relația ei cu Seth care ajunge pe alte culmi mai primejdioase ca niciodată. Georgina, inspiră, expiră, inspiră, expiră !
Aș vrea atâtea să vă mai spun, dar va trebui să mă opresc. Dacă e să o citiți, poate facem o mică întâlnire pe chat și vorbim despre serie. Mi-ar plăcea mult să vă aud părerile personale despre ea.
Ca în fiecare volum, apar personaje noi, dar eu vă voi vorbi doar despre unul dintre el.
Vă voi spune despre Dante. În primul rând, ador numele. Mă duce cu gândul la scriitorul Dante Alighieri, cel care a scris cartea “Divina Comedie”, o impresionantă capodoperă pe care sper să o citesc curand și despre care să vă vorbesc și vouă.
De asemenea, acest personaj aduce ceva nou în seria Georgina Kincaid. Este o persoană foarte întunecată la suflet, însă și în acea bezna, se izvesc mici raze de soare. Inițial, este tipicul acelui bărbat încrezut, care se hrănește cu sarcasm și ironie, însă s-ar înfrupta cu o mare porție din Georgina. Este neserios, pus pe glume subtile, dar Georgina și-a pus ochelarii ei cu raze și a văzut că Dante are propria lui poveste, la fel de macabră ca a ei, și plătește scump. Singura diferență ? El suferă mai mult decât ea, deoarece in acea beznă e ușor să te pierzi, iar el se ține strâns doar de câteva raze care abia pâlpâiesc.
De data aceasta, vă voi vorbi despre Seth, deoarece am văzut o mare schimbare la el în acest volum. Richelle Mead l-a creat ca pe un om răbdător, înzestrat în fiecare celulă cu bunătate pură. Este acel barbat care se gândește foarte mult la binele celorlalți, pune foarte mult preț pe lucrurile morale și luptă pentru cei pe care îi iubește. Totodată, e și o persoană timidă… și totuși, schimbarea se face în urma unui mic accident care îi spulberă orice rațiune, trezindu-l la realitate cu un nou scop : să trăiască fiecare zi de parcă ar fi ultima.
Acest lucru cauzează mici probleme în relația lui cu Georgina, ajugând ca persoana răbdătoare dintre ei să fie sucubul nostru. Această revelație îl va ajuta mai mult decât crede el și ea la un loc, deoarece aceasta ajuta la dezvăluirea unor mici fisuri în relația lor pe care va trebui să le repare.
Întrebarea e : își vor rezolva problemele ?
Cât despre Georgina pot spune atât de multe și în același timp nimic. Obstacolele vieții nu sunt în concediu niciodată când e vorba despre ea. Întotdeauna e supusă la mici încercări, iar cu ajutorul lor, se dezvăluie o mică parte din caracterul ei. Am văzut cum e ca angajata unei librării, slujbașa iadului, fantezia bărbațiilor, cea mai bună prietenă, mentorul unui alt sucub, iubita unui bărbat. Ce au în comun toate aceste fețe ale ei ? Speranța pentru sufletul ei.   
După cum era de așteptat, am găsit multe coperti frumoase, acest lucru demonstrâdu-ne cât de adorată e seria. Toate coperțile sunt minunate, dar ca să descoperiți ceea ce ascunde acea fetele de pe fiecare copertă, trebuie să citiți cartea. Credeți-mă, nu veți regreta.
Mi-am făcut deja un obicei să recomand fiecare volum în parte din această serie, și mă voi ține de acest ritual până ce voi scrie ultima recenzie la ultimul volum.
Acest volum este o carte minunată, deoarece la fel ca și în celelalte două volume, cititorul desprinde lecții de viață pe care Georgina le primește pe pielea ei. Avem multe de învățat din viață ei, și nu mă refer la cum să seducem cât mai repede un băiat:)), ci la la faptul să nu ne fie frică să dăm glas temerilor noastre și, de asemenea, să nu ne fie frică de visele imposibile pe care le avem fiecare. De ce? Voi răspunde cu un mic citat: "Este timpul să nu ne mai lăsăm pradă viselor, ci visele să devină prada noastră." 

32 de comentarii:

  1. Sper ca nu te superi pe mine, dar nu am citit recenzia, ca nu vreau spoilere.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit volumul 1 si o sa mi le cumpar si pe urmatoarele.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dar sunt asa incantata si curioasa ca nu vreau sa stiu niciun amanunt din ce urmeaza.

    RăspundețiȘtergere
  4. sper sa imi cumpar si eu seria :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari Ramona si ti-a placut :>

    RăspundețiȘtergere
  6. o, app superba recenzie se vede ca ti-a placutz

    RăspundețiȘtergere
  7. Recenzia ta este minunata, imi doresc si eu sa citesc seria.

    RăspundețiȘtergere
  8. Super recenzie , ca de obicei . Doar nu ne puteai dezamagi :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ei bine mi-am dat seama ca de cate ori srieti mul despre o carte , inseamna ca v-a placut foarte mult . :D

    RăspundețiȘtergere
  10. Ma intreb , oare daca a-ti citi o carte care nu v-a placut prea mult , a-ti mai scrie atatea despre ea . probabil ca nu . Poate a-ti scrie ceva de genul : " Mie nu prea mi-a placut , ... dar poate altora le va placea " :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu deja mi-am dat seama cat de mult va plac cartile carora le faceti recenzii dupa entuziasmul cu care vorbiti despre ele .

    RăspundețiȘtergere
  12. Este o recenzie plina de "suflet" la aceasta carte a unei serii uimitoare. Cei care nu au citit inca nimic de Richelle Mead, ar fi timpul sa o faca !

    RăspundețiȘtergere
  13. @Dana : Stiu ! Recunosc ca nu am avut cum sa citesc nimic de Richelle Mead , insa mi-am dorit enorm de mult . Mai ales cand toata lumea recomanda cartile ei .

    RăspundețiȘtergere
  14. hmm mareu aud Georgina in sus Georgina in jos :)0

    RăspundețiȘtergere
  15. totusi nu stiu de ce asa calvar

    RăspundețiȘtergere
  16. insa acum cand am citit aceste lucurri cred ca ram eu amnezica de nu mi-am dat seama :)0

    RăspundețiȘtergere
  17. totusi nu stiu ma atrag foarte mult dar ceea ce ma uspara e cam o lista uriasa de carti ce asteapta sa fie cumparate :))

    RăspundețiȘtergere
  18. si totusi nu stiu pe ce loc sa pun aceasta serie :))

    RăspundețiȘtergere
  19. megan Fox nu stiu dar mi s-a acrit de ea :( peste tot parca e innebunita lumea :((

    RăspundețiȘtergere
  20. Stiu ce esti suparata pe megan , insa trebuie sa recunosti ca i se potriveste Georginei , De ! @

    RăspundețiȘtergere
  21. Si eu am o lista lunga de carti care asteapta sa fie cumparate , insa daca nu am bani ... ma resemnez .

    RăspundețiȘtergere
  22. sincer nu am nimic cu Megan doar ma enerveaza :0 ca daca as intalnio personal as salutao politicos si as trece pe langa ea :D

    RăspundețiȘtergere
  23. si in al doilea rand nu am de unde sa stiu ca i se potriveste Georginei deoarece nu am citit cartile :(

    RăspundețiȘtergere
  24. oricum sper ca le voi citi intr-o zi :))

    RăspundețiȘtergere
  25. da si lista mea ajunge pana la constanta din Galati :)

    RăspundețiȘtergere
  26. o recenzie splendida,ca de obicei:)
    m-ai facut curioasa inca de la recenzia primului volum,si mi-am dat seama ca e o serie must have si asta..
    sigur o sa mi-o cumpar intr-o zi...:)
    astept recenzia volumului 4 daca a aparut in ro..;;)

    RăspundețiȘtergere
  27. Imi plac si celelalte variante de coperti .

    RăspundețiȘtergere
  28. Sper ca intr-o buna zi sa pot citi si eu cartile :)

    RăspundețiȘtergere
  29. Vreau sa stiu si eu numele cărțiilor in ordine deoarece am citit nopți de sucub si vreau următoarea parte dar nu stiu cum se numește

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!