miercuri, ianuarie 25, 2012

The magic of words... by you (39)

Atât Veronica, cât și Sandy, mi-au trimis citate din "Portretul lui Dorian Gray" de Oscar Wilde. Nu știu cum au reușit ( poate s-au înțeles:P ), dar au scos citate diferite. Astfel au reușit să ne încante cu mai multe citate. Ce părere am despre carte? Ideea pe care se structurează este foarte interesantă și îmi place mult stilul autorului de a scrie. Cu siguranță mă voi interesa de ea. Mulțumim mult pentru citate.

Veronica 
"Nu există ceva care să nu poată fi exprimat în artă si știu că tot ceea ce am făcut de cînd l-am întilnit pe Dorian Gray este bun, este cea mai bună operă a vieții mele. Dar într-un fel cu totul curios - mă vei înțelege oare ? - personalitatea lui mi-a sugerat o manieră cu totul nouă în artă, o ipostază stilistică total nouă. Văd lucrurile într-un mod diferit, le gîndesc diferit. Acum pot recrea viata într-un mod care mi se ascundea înainte. „Un vis al formei într-o epocă a gîndirii ” - cine a spus asta ? Dar asta e Dorian Gray pentru mine. Simpla prezentă a acestui băiat - căci îmi pare a fi doar un băiat, desi are douăzeci si ceva de ani -, simpla lui prezentă - ah, întelegi ce înseamnă ?"

"Fidelii cunosc doar latura trivială a iubirii; numai infidelii cunosc tragediile iubirii."

"Eu mi-am imaginat pe loc o creatură cu ochelari si păr lins, nesuferit de pistruiat si mergînd ca un soldățoi.
- Regret că nu am știut că ți-e prieten.
- Mă bucur că nu ai știut, dragă Harry.
- De ce ?
- Nu vreau să-l întîlnesti.
- Nu vrei să-l întîlnesc ?
- Nu, nu vreau.
- Domnul Dorian Gray este în atelier, domnule, spuse valetul, venind în grădină.
- Acum trebuie să mi-l prezinti, strigă lordul Henry rîzînd.
Pictorul se întoarse către servitorul care clipea în lumina soarelui.
- Roagă-l pe domnul Gray să astepte, Parker, voi veni imediat. Omul se înclină și o luă pe alee. Apoi se uită la lordul Henry.
- Dorian Gray îmi este cel mai drag prieten, spuse el. Are o fire simplă si încîntătoare. Mătușa ta avea perfectă dreptate în ceea ce spunea despre el. Nu-l strica."

"Pentru că a influența pe cineva înseamnă să-i dai propriul suflet. Cel influențat nu mai gîndește cu propriile lui gînduri și nu mai arde cu propriile-i pasiuni. Pentru el virtuțile nu mai sunt reale. Păcatele, dacă există într-adevăr păcate, sunt împrumutate. El devine ecoul muzicii altcuiva, un actor care joacă un rol ce nu a fost scris pentru el. Scopul vieții e dezvoltarea sinelui. Atingerea propriei naturi într-un mod perfect - iată pentru ce suntem aici, pe pămînt, fiecare dintre noi. Azi, oamenii se tem de ei însiși. Au uitat suprema datorie, datoria fată de sine. Desigur că sunt caritabili. Îi hrănesc pe cei flămînzi și-i îmbracă pe cerșetori. Dar propriile lor suflete sunt flămînde și sunt goi. Rasei noastre i-a dispărut curajul. Poate că niciodată nu l-am avut. Teroarea de societate, care stă la baza moravurilor, teroarea de Dumnezeu, care este secretul religiei — acestea sunt cele două lucruri care ne guvernează. Și totuși..."

"Uneori oamenii spun că Frumusețea e doar superficială. Dar cel puțin nu e atît de superficială pe cît este Gîndirea. Pentru mine Frumusețea este minunea minunilor. Este superficială doar pentru oamenii care nu judecă după aparențe. Adevăratul mister al lumii este vizibilul, nu invizibilul... Da, domnule Gray, zeii au fost buni cu dumneavoastră. Dar zeii își iau repede darurile înapoi. Ai doar cîțiva ani în care să trăiești cu adevărat, perfect și deplin. Cînd se duce tinerețea, se duce și frumusețea, și atunci descoperi brusc că nu mai ai parte de triumfuri sau că trebuie să te mulțumești cu acele triumfuri meschine pe care amintirea propriului trecut le va face să apară mai amare decît înfrîngerile. Cu fiecare lună care se spulberă te apropii de ceva înspăimîntător. Timpul e gelos pe tine și se războiește cu rozele și crinii tăi. Fața îți devine pămîntie, părul cărunt, obrajii ți se scofîlcesc, iar ochii au o privire goală. Suferi teribil... Ah, împliniți-vă tinerețea cît o aveți. Nu vă risipiți aurul zilelor ascultîndu-i pe plicticoși, încercînd să îmbunătățiți soarta rataților fără speranță sau să vă dăruiți viața ignoranților, banalilor, vulgarilor. Acestea sunt scopurile bolnăvicioase, idealurile false ale epocii noastre. Trăiți! Trăiți-vă minunata viață pe care o aveți în dumneavoastră ! Nu lăsați să vă scape nimic ! Căutați mereu noi senzații. Să nu vă fie teamă de nimic..."

"- Ce trist e ! murmură Dorian Gray, cu ochii încă fixați asupra propriului portret. Ce trist. Voi îmbătrîni, voi deveni oribil și groaznic. Dar tabloul acesta va rămîne de-a pururi tînăr. Nu va fi mai trecut decît această zi de iunie... Dacă ar fi invers ! Dacă ar fi să fiu eu pururea tînăr și tabloul să îmbătrînească ! Oh, pentru asta, pentru asta aș da orice ! Da, n-ar exista ceva pe lume să nu dau ! Mi-aș da sufletul pentru asta !"

"- Dorian, Dorian, nu mă părăsi !Șopti ea. Îmi pare nespus de rău că n-am jucat bine. La tine mă gîndeam tot timpul. Dar mă voi strădui - mă voi strădui. Dragostea mea pentru tine s-a abătut atît de brusc asupra mea. Cred că n-aș fi cunoscut-o dacă nu m-ai fi sărutat, dacă nu ne-am fi sărutat. Sărută-mă, dragostea mea. Nu pleca. N-aș putea suporta. O, nu pleca. Fratele meu... Nu, n-are importanță. Nu a vrut să spună asta. A spus-o în glumă... Dar tu, o, nu mă poți ierta pentru seara asta ? Voi munci mult și voi încerca să fiu mai bună. Nu fi crud cu mine pentru că te iubesc mai mult decît orice pe lume. La urma urmelor, te-am nemulțumit doar o singură dată. Dar ai perfectă dreptate, Dorian. Ar fi trebuit să mă arăt mai mult ca artistă. M-am purtat prostește și totuși n-am putut altfel. O, nu mă părăsi. 
Vocea ei era gîtuită de suspine profunde. Se ghemui pe podea ca rănită iar Dorian Gray, cu ochii lui frumoși, se uita la ea și buzele lui frumos arcuite cu o expresie de dispreț superior. Există întotdeauna ceva ridicol în emoțiile celor pe care încetăm să-i iubim. Sibyl Vane îi păru nemăsurat de melodramatică.
Lacrimile și suspinele ei îl iritau.
- Plec, spuse el în cele din urmă, cu vocea limpede și calmă. Nu vreau să fiu dur cu tine, dar nu te mai pot vedea. M-ai dezamăgit.
Ea plînse în tăcere și nu-i răspunse deloc, ci se tîrî mai aproape. Mîinile ei mici se întindeau orbește părînd a-i căuta. El se răsuci pe călcîie și părăsi încăperea."

Sandy

"Frumusețea adevărată ia sfârșit acolo unde începe expresia intelectualizată."

"Îmi plac bărbații cu viitor și femeile cu trecut."

"Proștii și urâții se bucură de toate pe lumea asta. Stau relaxați și cască gura la spectacol. Dacă nu cunosc sensul victoriei, sunt scutiți cel puțin de cunoașterea înfrângerii. Trăiesc așa cum ar trebui cu toții să trăim neperturbați, indiferenți și fără neliniști. Nu-i ruinează pe alții, dar nici ei nu sunt ruinați de alții."

"În zilele noastre o inima distrusă se lasă tipărită în mai multe ediții."

"Scenele nu îmi plac decât la teatru."

"Pentru a-ți recâștiga tinerețea trebuie doar să-ți repeți nebuniile."

"Avantajul emoțiilor e că ne induc în eroare, iar avantajul științei este că nu e emoțională."

"După ce pătrunseră înăuntru, văzură atârnat de perete un portret al stăpânului lor, așa cum îl văzuseră doar cu câteva ceasuri mai înainte, în întreaga minunăție a tinereții și frumuseții sale. Pe podea zăcea un mort, îmbracat în haine de seară, cu un cuțit împlântat în inimă. Era gheboșat și zbârcit și avea o față cumplit de respingătoare. Numai după ce i-au cercetat și inelele, și-au putut da seama cine este."

"Femeile ne iubesc pentru defectele noastre. Dacă avem destule, ele ne vor ierta totul, chiar și uriașele noastre intelecte."

"E de-a dreptul monstruos felul cum oamenii de astăzi se apucă să-i vorbească pe alții de rău spunând în spatele lor lucruri pe de-a-ntregul și cu totul adevărate."

"Crima reprezintă pentru unii ceea ce reprezintă arta pentru noi. O metodă de a dobândi senzații extraordinare."

"Valoarea unei idei nu are nimic de-a face cu sinceritatea celui care o exprimă."

11 comentarii:

  1. Am citit cartea acum doi ani si mi-a placut foarte mult, iar finalul, cred eu,a fost pe masura.

    RăspundețiȘtergere
  2. frumoase citatele,poate o voi lua si eu.:D

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte frumoase citatele de la ambele fete..:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Citatele sunt foarter frumoase, sper ca voi gasi cartea pe undeva:X

    RăspundețiȘtergere
  5. Geniala cartea.. am citit-o de doua ori si as reciti-o oricand. Merita

    RăspundețiȘtergere
  6. frumoase citate nu am mai auzit de carte dar pare interesanta ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu am mai auzit de carte pana acum, dar citatele sunt dragute. Si imi place poza cu Ben Barnes, are vreo legatura cu povestea?

    RăspundețiȘtergere
  8. Ben barnes a jucat in filmul realizat dupa carte. Imaginile sunt din film.

    RăspundețiȘtergere
  9. Atat cartea cat si filmul sunt foarte frumoase. :d

    RăspundețiȘtergere
  10. Mi-au placut mult atat cartea cat si filmul. Nici nu imi puteam imagina pe altcineva inafara de Ben Barnes jucand rolul lui Dorian :D

    RăspundețiȘtergere
  11. Citatele Veronicai sunt foarte profunde, in antiteza cu citatele lui Sandy, ce a subliniat amuzamentul subtic, si ironic din carte.
    Ambele m-ati facut sa citesc cartea...chiar pare interesanta.
    "Femeile ne iubesc pentru defectele noastre. Dacă avem destule, ele ne vor ierta totul, chiar și uriașele noastre intelecte." -> asta e foarte tare :)) numai un barbat o putea spune :))

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!