duminică, ianuarie 15, 2012

The magic of words... by you (32)

Veronica iubește să recitească clasici ai literaturii române, de aceea ne-a trimis citate din romanul "Adam și Eva" de Liviu Rebreanu și câteva din romanul "Jar", tot de Liviu Rebreanu. Trebuie să recunosc că nu am citit niciuna din cărți:)) (rușine mie:P), însă s-ar putea să o fac, pentru că am auzit că prima carte este foarte bună, iar acest lucru ne putem da seama și după citatele frumoase.

"Era o dimineaţă de mai cînd a întîlnit-o, întîmplator, pe o stradă plină de lume. A recunoscut-o înainte de a se apropia de dînsa, deşi n-omai văzuse niciodată. De cîteva zile inima lui o aştepta şi o căuta. Şi a gasit-o printre miile de oameni indiferenţi. I-a zărit mai întîi ochii verzi cu luminile calde şi moi. S-a cutremurat pînă în temeliile fiinţei lui, ca şi cînd i s-ar fi lămurit fulgerător toate misterele vieţii. Apoi li s-au încrucişat privirile şi din uimirea ei a înţeles că şi ea l-a recunoscut deşi nu l-a mai văzut niciodată. Mergea la braţul unui bărbat străin, dar Toma simţea cum inima ei rămînea în urmă lîngă inima lui."

"Sufletul parcă i se prăbuşea în veşnicie, vertiginos. Avea senzaţia scufundării, care însă nici nu-l spăimînta, nici nu-l bucura, ca şi cînd orice simţire pămîntească i s-ar fi şters din fire, fără urme. Căderea ţinu o secundă sau un lanţ de veacuri ― nu-şi dădea seama. Se schimbă însă pe nesimţite într-o înălţare tot atît de fulgerătoare şi tot atît deindiferentă. Conştiinţa îi era totuşi mai trează şi mai cuprinzătoare. Plutea deasupra spaţiului şi în afara timpului."

"Bărbatul şi femeia se caută în vălmăşagul imens al vieţii omeneşti. Un bărbat din milioanele de bărbaţi doreşte pe o singură femeie din milioanele de femei. Unul singur şi una singură! Adam şi Eva! Căutarea reciprocă, inconştientă şi irezistibilă, e însuşi rostul vieţii omului."

"Fericirea adevărată e totdeauna o clipă. Mai multă n-ar putea îndura firea omului care, deseori, într-o viaţă de mulţi ani, nu are norocul să întâlnească nici clipa aceasta, nici măcar să se apropie de ea.
Moartea e o ipoteză până în momentul când omul se pomeneşte în braţele ei, fără nicio speranţă de întoarcere.
Inima omului dezleagă uşor toate tainele. Inima e cheia înţelelepciunii.
A şaptea viaţă aduce de-abia fericirea unirii cu celălalt suflet. De aceea a şaptea moarte cuprinde revelaţia. Fiindcă moartea a şaptea înseamnă sfârşitul existenţei materiale şi începutul întoarcerii în lumea spirituală, sufletul retrăieşte într-o străfulgerare toate vieţile anterioare pentru a se putea bucura mai deplin de strălucirea vieţii noi, eterne, ce-l aşteaptă."

Liviu Rebreanu. Adam şi Eva.

"Nimic nu este mai puţin logic ca viaţa."

"Până ce nu te dăruieşti, n-ai dreptul să-ţi spui că ai cunoscut iubirea.
Iubirea adevărată înfruntă lumea, e generoasă şi mândră. Nici o plăcere în iubire nu se poate compara cu afişarea ei în faţa oamenilor. Numai iubirea vinovată se ascunde.
Îmbrăţişarea e un preludiu care trezeşte simţurile. În public, îmbrăţişarea îşi pierde vraja şi devine un act convenţional ca şi strângerea mâinii.
Iubirea nu este un târg: te iubesc pentru că mă iubeşti. Iubirea este o certitudine: te iubesc pentru că te iubesc.
Mi-ai otrăvit sângele şi nu mai pot trăi fără otrava ta.
Îndrăgostiţii simt nevoia să îşi trâmbiţeze puţin dragostea, dar şi dragostea prea trâmbiţată este de calitate inferioară şi nu poate să fie durabilă."

Jar. Liviu Rebreanu

9 comentarii:

  1. "Jar" nu am citit, insa "Adam si Eva" mi-a placut mult. Autorul are un stil simplist si totusi interesant.

    RăspundețiȘtergere
  2. Recomand "Jar" este un roman scris in anul 1934 dar cind il citesti este atit de aproape de zilele noastre. Este o poveste despre dragoste, egoism si sacrificare.

    RăspundețiȘtergere
  3. "Adam si Eva"...am vrut o data sa ma apuc de citit..dar nu stiu ce m-a oprit..dar "Jar" o recomand tuturor:D

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am citit niciuna din ele, dar citatele sunt chiar drăguţe. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. frumoase citate nu am citit cartea si din pacate nu cred ca o voi citi :(

    RăspundețiȘtergere
  6. Am citit "Adam si Eva" si mi-a placut, cred ca si "Jar" e interesanta.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu am citit decat Adam si Eva.. draguta, autor roman, ce pot spune. Trebuie sa caut si Jar.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu sunt un mare fan al literaturii romane, inafara de basmele lui Ispirescu si nuvelele lui Slavici care mi-au fost foarte dragi. Citatele suna foarte bine, totusi, si mi-ar placea mult sa citesc Jar, cred ca o voi imprumuta de la biblioteca:D

    RăspundețiȘtergere
  9. La fel ca la celalalte opere din literatura romana, nu am citit, si nu cred ca o sa citesc. Citatele sunt frumoase, si sunt sigura ca arata ce e mai bun din carte, dar, probabil voi citi cand voi fi obligata la scoala, sau doar nu voi avea ce face altceva. Uff..sunt de groaza ,nu ? :))

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!