miercuri, ianuarie 04, 2012

"Jurnalele vampirilor: Întoarcerea - Miez de noapte", de L. J. Smith

Cartea a apărut la Editura Leda şi o puteţi comanda de AICI.
Trebuie să recunosc că am citit această carte anul trecut. Am terminat-o pe 30 decembrie, însă nu am fost în stare să fac atunci o recenzie la ea. Nu pentru că mi-a dat de gandit, cum a fost în cazul lui Krisz, după ce a citit "Divergent" (am de gând să îmi iau și eu cartea, pentru ca am încredere deplină în gusturile lui Krisz). Nu am scris o recenzie până acum pentru că nu știam cât să dezvălui din carte, în așa fel încât să vă îndemn să o citiți. A fost marea mea dilemă a anului 2011:)). Dar acum că suntem într-un an nou, a trebuit să iau o hotărâre în ce privește această problemă. De aceea vă voi spune de la început că este singura carte de până acum la care într-adevăr am plâns. Și nu doar două minute, ci două capitole întregi. Abia puteam vedea clar de lacrimile care mi-au împăienjenit necruțător ochii. Din cauza asta, cred că este o carte bună și îi mulțumesc enorm Editurii Ledei pentru că mi-a dăruit-o.
După cum știți, cei care ne citesc blogul de mult timp, nu avem recenzii la a doua serie din "Jurnalele vampirilor", care se intitulează "Întoarcerea", ci doar la prima serie am făcut recenzii trăsnite. Ne dorim să le facem și la aceste volume recenzii trăsnite, dar până atunci vă voi spune pe scurt niște rezumate legate de volumul 5 și 6, pentru a știi de unde a pornit această serie.
După cum este numită și seria, vă puteți da seama că este vorba de o întoarcere, iar aici se referă la întoarcerea la viața a Elenei. Nu în chip de vampir, nici măcar om, ci un spirit.
Puțin ciudat după părerea mea, întotdeauna mi-am imaginat că un spirit ar trebui să fie ca o fantomă, nu să fie aproape la fel ca un om, doar că cu puteri supranaturale. Dar niciodată nu trebuie să o subestimăm pe Elena, nu?
Odată cu întoarcerea ei, au început și problemele pentru oamenii din Fell's Church. Au venit noi locuitori în oraș, doi frați ( frate și soră), chiar gemeni, care sunt puși pe trăsnăi. Dar ei nu sunt doar niște simpli frați năzdrăvani care vor să le facă probleme părinților. Ei sunt niște kitsune, spirite vulpi.
A fost puțin ciudat la început să mă obișnuiesc cu acești mici monștri, însă oricât de necunoscuți îmi păreau, cu atât de mult aș vrea să o felicit pe autoare pentru această inițiativă de a băga lucruri supranaturale pe care nu multă lume le văd împreună. Ca să mă fac mai bine înțeleasă, am să dau un exemplu. Cu toții suntem obișnuiți ca vampirii să fie cei mai mari dușmani ai vârcolacilor. Și viceversa. Întotdeauna când se face un film sau carte despre vampiri de cele mai multe ori ( nu spun întotdeauna pentru că sunt multe excepții ), la un moment dat apar și vârcolacii. Este adevărat că autoarea a apelat la vârcolaci în această serie, dar nu s-a axat atât de tare pe ei. În locul lor, ne-a arătat mai mult lumea vicleană și isteață a vulpelor. Iar prin acest lucru m-a surprins categoric pentru plusul de originalitate.
După cum spuneam, Elena este într-un fel cauza problemelor care apar în orasul ei natal, deoarece puterile răului se adună din nou, atrase de darurile acordate Elenei în Viața de Apoi si de sângele ei, care pulseaza cu o forță unică ce o face irezistibilă pentru orice vampir. V-am spus că nu e un simplu om, în fond vorbim de Elena nu?
În mare, în toată seria se vorbește despre lupta continuă între prietenii Elenei cu acei netrebnici gemeni, iar frontul acestui război este însuși orașul. Mai multe despre planurile sadice ale gemenilor și greutatile la care sunt supuși oamenii la care ține Elena din volumul 5 și 6, nu voi relata. Vom lăsa suspansul pentru recenziile lor propri.
În ce privește volumul 7, intitulat "Miez de noapte", este destul de complex. Deoarece sunt multe schimbări legate de personalitatea personajelor.
Totul începe de la faptul că Damon este transformat în om din cauză că și-a băgat nasul unde nu are voie, și spun asta la propriu, deoarece a deschis un cadou ce era destinat lui Stefan, un cadou ce la primit de la un kitsune bun, si desigur, fiind Damon, nu s-a putut abține, până ce nu a luat ultima picătură de intimitate pe care o deținea Stefan. 
Oricât de mult și-a dorit Stefan să devină om, pe atât de mult și-a dorit Damon să rămână vampir. De aceea, Damon a hotărât că vrea de redevină un vampir cu orice preț, dar ca să fie din nou acel puternic vampir, trebuie să găsească un vampir la fel de puternic cum a fost el. Știți cum se spune, un vampir mai bun ca Damon în lumea aceasta nu poți găsi, si se pare că este adevărat.  De aceea trebuie să se întoarcă (da, a mai fost acolo în volumul 6) în Dimensiunea Întunecată, o lume în care demonii și vampirii sunt cei care conduc. Ce? Noi, oamenii avem Pământul, ei de ce nu ar avea un "Pământ" al lor?
Dacă ar fi fost doar această problemă pe care se conturează acest volum, ar fi fost foarte simplu, însă desigur că ar fi fost prea multă liniște și pace pentru prietenii noștrii. Pe lângă câteva trânte cu gemenii kitsune, frații s-au înfuriat atât de tare, încât le-au promis că urmatoarea luptă va fi ultimul miez de noapte al acestui oraș, iar când doi frați spun aceasta, știi cu exactitate că nu e o simplă glumă, ci un adevăr crucial. 
Așa că Elena este foarte presată de această amenințare ce bate la ușa ei, ce să mai spun de sentimentele ei învălmășite legate de Stefan, dar totodată și de Damon - spun aceasta, pentru că în volumul 6, Elena și Damon s-au apropiat foarte mult. Și când credea că nu poate să meargă lucrurile mai prost decât sunt, Damon fuge în Dimensiunea Întunecată, lăsându-i singur, fiind cocotaț Bonnie de el, cea care nu a vrut să îl lase să plece.
Da, Elena are o listă interminabilă de probleme, însă aceasta nu o oprește să își petreacă puțin timp alături de iubitul ei Stefan. Totuși, cât credeți că va fi posibil să facă asta? Ce se va întâmpla cu Bonnie și Damon? Dar cu orașul Fell's Church? Vor fi ei pregătiți pentru lupta decisivă? Vor învinge? Ce se va întâmpla atunci când din nou Elena va fi acostată de ambii vampiri la care ține? Va fi în stare să aleagă până la urmă?
Doar citind, veți afla.

După cum spuneam și mai sus, sunt foarte multe schimbări legate de  personalitatea personajelor, și nu mă refer doar la Elena, Stefan și Damon, ci la toate personajelor.
Oricât de mult aș vrea să spun, prefer să aflați singur, citind cartea.
Totuși, nu mă pot abține și voi spune câteva cuvinte despre trio-ul nostru preferat.
Elena este la fel în ceea ce privește bunătatea și grijă față de prietenii ei, însă oricât de mult susține că îl iubește pe Stefan și îl dorește doar pe el, își va da seama că defapt momentele pe care le-a petrecut cu Damon au depus în sufletul ei sentimente ce nu și le-a dorit, doar față de Stefan. Oricât de mult neagă aceasta și oricât de mult se confruntă cu aceste simțăminte care doresc sa fie afirmate, va ajunge la concluzia că dacă nu face o alegere cât de rapidă, va suferi cei pe care îi iubește foarte mult.
Stefan nu mai este acel Stefan cu care ne-am obișnuit noi. Desigur, aparențele înșeală întotdeauna, dar la sfârșitul acestei cărți, esența sufletului său va ieși la iveală și va demonstra tuturor că nu e doar iubitul bun la suflet al Elenei, ci e un Salvator desăvârșit. Totuși, trebuie să recunosc că este și puțin prostuț, sau poate nu a vrut să vadă în realitate ce se petrece între Elena și Damon și a dorit pur și simplu să ignore faptul că inima ei bate și pentru fratele său.
De Damon pot spune că e tot el. E încă iubitul pe care îl doresc cu ardoare (nu mă spuneți prietenului meu :)) ), însă pot spune că are multe schimbări de comportament iar astfel de atitudine o au oamenii care sunt confuzi și nu știu exact ce vor. Încă o dorește foarte mult pe Elena, dar în același timp vrea să fie indiferent și nepăsător față de ceilalți, iar acest lucru nu se poate, deoarece o îndepărtează pe Elena. Așa că ce va alege Damon? Să se schimbe pentru a putea fi cu Elena sau va rămâne băiatul care rupe inimile fetelor, fără să clipească?
Am găsit coperți din străinătate și pot spune cu mâna pe inimă că le ador. Mi-ar fi plăcut să fi ales editura una dintre ele si pentru noi, sau măcar să semene puțin. Chiar dacă coperta noastră arată faptul că este axată mai mult relația dintre Elena și Stefan, celelalte coperți sunt mai misterioase, nu credeți?

O carte intensă și complexă, care te ține de mână pentru a ține pasul cu schimbările ei. Tototodată, o carte ce merită tocmai pentru a continua călătoria nebună alături de personajele noastre dragi. Nu putem să îi lăsăm baltă tocmai când se apropie de final totul, nu?

10 comentarii:

  1. Mie nu mi-a placut deloc volumul 5, dar as fi curioasa sa le citesc pe urmatoarele doar daca ar veni ele singurele pe picioarele lor si mi-ar bate la usa :)) in sensul ca nu le-as cumpara

    RăspundețiȘtergere
  2. A fost ciudat si pentru mine volumul 5, pana ce m-am obisnuit cu noua Elena si cei doi frati kitsune, dar pana la urma mi-a placut mult. Acum desigur, fiecare cu gusturile lui:P

    RăspundețiȘtergere
  3. Si mie mi-au placut noile volume, e intocmai cum ai spus si tu, Alexya, un plus de originalitate. Eu una m-am saturat de varcolaci(de fapt nu m-au atras niciodata povestile cu varcolaci) si ma bucur ca L.J. Smith a introdus vulpile, mi se par mai interesante:) Si trebuie sa spun ca esti prima la care am auzit atatea cuvinte de bine la adresa acestor carti, multora nu le-a placut.
    PS: Si eu am plans la ultimele 2 capitole, de am crezut ca voi seca:)) Numai la Luna Noua de S. Meyer am mai plans atat de mult si la vol 4 a JV, Reuniunea:D

    RăspundețiȘtergere
  4. da...eu am citit primele 3 vol..m-au cam plictisit..dar m-ati facut curioasa:-?..cred ca reiau seria:D

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu am citit toate volumele aparute pana acum, inafara de Miez de Noapte. Seria este a doua fantasy din viata mea (prima fiind Amurg) si imi place enorm de mult.
    Abia astept sa citesc si acest volum:)

    RăspundețiȘtergere
  6. imi place a 2-a coprerta pacat ca nu au folosito si la noi

    RăspundețiȘtergere
  7. Abia astept sa-l citesc, il am in biblioteca de anul trecut dar nu l-am citit inca, sper sa ma apuc saptamana viitoare. Recenzie e super :D bravo!

    RăspundețiȘtergere
  8. Superba recenzie! Cat despre carti...inca nu am terminat al saselea volum, si, desi vad ca ti-a placut foarte tare,si am mare incredere in gusturile tale, nu cred ca o sa citesc prea repede; cartile sunt frumoase, autoarea are idei bune, si destul de originale, dar parca stilul e cateodata mult prea incurcat, si alta data mult prea...simplut? ma cam plictiseste :)) dar, cu siguranta voi termina, odata si odata seria, pentru ca stiu ca merita, macar pentru a afla ce se va intampla cu scumpul si adorabilul Damon:)) , cu micuta si dulcea Bonnie, si cu minunata Meredith, pe care am indragito rapid :D

    RăspundețiȘtergere
  9. Volumul 5 a fost ciudat fata de restul,Elena avand o intorsatura dramatica...nu stiu nu prea mi-a placut :(

    RăspundețiȘtergere
  10. Chiar acum am langa mine Volumul 5 si pot spune ca este incredibil. M-am obisnuit destul de repede cu noile personaje si actiunea in sine ma face sa citesc cu sufletul la gura. Ador aceasta serie, Jurnalele vampirilor, si mi-am propus sa citesc, daca gasesc, toate cele 14 carti :)
    Super recenzie !

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!