luni, ianuarie 02, 2012

O singură alegere te poate transforma radical. "Divergent"(Divergent #1) de Veronica Roth - Recenzie

Cartea a apărut la Editura Leda şi o puteţi comanda de AICI.

Am evitat să fac recenzia imediat deoarece şi aceasta a fost una dintre cărţile care mi-a dat teme de meditaţie, şi mărturisesc că sunt puţine care fac asta. Doar că.. am stat ca în transă cât timp am citit-o, şi când s-a terminat, am inspirat adânc, pentru că în mare parte uitam şi să respir, la cât de captivată eram de poveste. Mulţumesc din suflet Editurii Leda pentru că mi-a oferit ocazia de a încheia anul 2011 cu una dintre cele mai bune lecturi!
Deci varianta scurtă a recenziei: DACĂ NU AVEŢI CARTEA TREBUIE SĂ V-O LUAŢI CÂT MAI REPEDE ŞI SĂ O CITIŢI ! Ok, şi acum mai pe larg. Înainte de toate, trebuie să vă spun că e o carte inteligent scrisă, plină de acţiune, surprinzător de creativă şi care te lasă fără aer în multe momente. Ca să nu mai zic că foarte originală.
Aş dori să vă vorbesc puţin despre lumea aparte din romanul “Divergent” şi mai ales ce a dus la această transformare , şi o să parafrazez fragmentul din carte care explică. Se pare că strămoşii celor de acum au ajuns la concluzia că nu ideologiile politice, crezurile religioase sau deosebirile de rasă şi naţionalitate au condus la izbucnirea războaielor din lume ci chiar..personalitatea umană, şi înclinaţia omului spre rău. Aşadar s-au împărţit în cinci facţiuni care caută eradicarea acestor însuşiri negative, considerate a fi vinovate de haosul din lume. Cei care au considerat că agresivitatea este de vină au alcătuit Prietenia, care învinuiau ignoranţa au devenit Erudiţi, care dădeau vina pe duplicitate au creat Candoarea,  cei care au dat vina pe egoism au dat naştere Abnegaţiei, şi care au acuzat laşitatea au devenit Neînfricaţi.
Beatrice Prior, eroina noastră, se apropie cu paşi repede de un moment crucial din viaţa ei, clipa când va alege cărei fracţiuni să se alăture. Testele de aptitudini, care îi îndrumă spre decizia corectă, i-au ieşit neconcludente, caz foarte rar şi special, şi se găseşte acum pierdută, mai ales că nu are voie să ceară sfaturi şi să vorbească cu nimeni despre asta. Ea nu simte că nu se potriveşte cu adevărat Abnegaţiei, facţiunea în care s-a născut şi în care familia ei crede cu tărie, dar nici nu crede că poate să îi părăsească şi să aleagă altă facţiune. Dar la Ceremonia Alegerii, ea va uimi şi şoca o sală şi o lume întreagă, când îşi va vărsa un strop de sânge peste bolulul cu cărbuni încinşi, reprezentatul celor Neînfricaţi, o dată cu fratele ei Caleb, care va alege şi el altă facţiune, rivala Abnegaţiei.
Să fi fost alegerea cea mai bună? Ea este mică şi firavă, timidă, şi tocmai s-a alăturat celei mai periculoase şi dure facţiuni.. una în care poţi muri şi doar dacă nu poţi sări pe un acoperiş dintr-un tren aflat în mişcare, iar asta e una dintre cele mai uşoare probe. Antrenamentele şi pregătirea pentru a rămâne definitiv în facţiune sunt istovitoare, pline de obstacole inimaginabile şi durere, atât exterioară, cât şi interioară. Aici Beatrice devine Tris, cea care învaţă să fie curajoasă, puternică, sigură pe ea. Învaţă ce e dorul şi cum să-l înfrunţi, ce sunt cruzimea, trădarea şi dezamăgirea şi cum să treci peste ele, ce e prietenia şi ce sunt duşmanii. Va reuşi să îşi facă prieteni care o susţin şi o încurajează atunci când e luată peste picior şi atacată pe la spate, fiind cea mai mică şi aparent cea mai neajutorată.
Unul dintre ei însă îi arată mult mai multe. Four, instructorul lor, şi totodată cel mai competent şi pregătit din facţiune, reuşeşte să sfarme zidul pe care Tris l-a ridicat în jurul ei şi să-i arate exact cât de puternică poate fi. Făcând asta, el găseşte însă şi calea de a intra în inima ei.
Când lucrurile încep să se mai calmeze, şi când ea crede că totul merge spre mai bine, lumea îi este năruită într-o secundă. Căci un Război e pe cale să se declanşeze, chiar şi în lumea ei condusă „perfect”..
E o carte care cum am spus, dă de gândit şi ai de învăţat din ea. Dovedeşte doar că o societatea aparent perfectă: „Lucrând laolaltă, aceste cinci facţiuni au trăit în pace vreme de mulţi ani, fiecare contribuind la câte un alt sector al societăţii. Abnegaţia ne-a împlinit nevoia de conducători altruişti la guvernare; Candoarea ne-a oferit lideri demni de încredere şi minţi sănătoase în domeniul legilor; Erudiţia ne-a furnizat profesori şi cercetători inteligenţi; Prietenia ne-a dat sfetnici şi îngrijitori înţelegători; în sfârşit, Neînfricarea ne asigură apărarea de primejdii, atât provenite din interior, cât şi din exterior." e doar una eronată, care va conduce tot la război.
Sunt convinsă că o societate în care toţi sunt împărţiţi exact, ca şi cum ar fi nişte fişiere din cinci foldere precise, este doar un mod de îngrădi, de a nu permite oamenilor care sunt capabili de asta să aibă o personalitate, de a avea propriile convingeri şi de a gândi cu mintea lor. E o lume care nu ai voie să fii diferit, să poţi mai mult decât ceilalţi, să ai mai multe abilităţi, pentru că astfel eşti doar un pericol şi vei fi anihilat. O societate, în percepţia mea, ciudată şi deşi aparent ideală, nu va dura mult până să îşi arate fisurile şi să înceapă să se dărâme.
Pot să zic că multe din personajele acestei cărţi sunt geniale, şi impresionează prin ceva, sau prin foarte multe, cum e cazul celor principale.  Beatrice/ Tris Prior va reuşi să vă facă să o admiraţi, să suferiţi alături de ea, să fiţi mândrii şi să simţiţi tot ce simte. Ea se luptă, plânge, îşi face planuri şi strategii, este înfrântă, se ridică şi continuă, nu se dă înfrântă orice ar fi. După mine e genul de personaj ideal, cel care îşi recunoaşte slăbiciunile, dar e capabil să le înfrunte, să se autodepăşească. E ambiţioasă şi hotărâtă să reuşească, chiar dacă e cea mai mică, cea mai fragilă, într-o facţiune unde vigoarea şi forţa sunt totul. Ea va dovedi că adevărata putere vine din minte nicidecum doar din corp, şi e inteligenţa, iar că „buturuga mică răstoarnă carul mare”.
Îi admir cu adevărat personalitatea, mi-aş dori să fie şi în realitate cât mai multe persoane aşa, care nu se dau bătute orice ar fi, cred că lumea ar fi una mai bună.
Four e.. nu am cuvinte să-l descriu. M-am îndrăgostit iremediabil de personaj, de firea lui, de modul cum acţionează şi gândeşte. Dacă v-a plăcut Dimitri din „Academia Vampirilor”, pe Four îl veţi iubi, vă asigur. Deşi are doar optsprezece ani, maturitatea lui pur şi simplu te lasă mască. E misterios, diferit, interesant, curajos şi foarte, foarte deştept.
E atât de plăcut modul cum o susţine pe Tris, chiar fără ca ea să-şi dea seama. Cum o ghidează şi o ajută, cum are încredere în ea. E un personaj fermecător şi sincer, în mare parte, deşi are şi multe secrete care îl macină, şi un trecut trist, care l-au condus către ceea ce e acum. Şi el e diferit, ca şi Tris, veţi afla voi în ce mod, ceea ce îi face pe amândoi speciali şi potriviţi.
Povestea lor.. a devenit una dintre preferatele mele, asta e cert. Multe cărţi tind să facă poveştile de iubire exagerate, tipice, şi să mă calce pe nervi, dar aici totul e atât de frumos, de natural. Şi tipul de chimie pe care Tris şi Four îl au este incomparabil şi unic.
Nu ştiu dacă aţi văzut, dar am trecut-o în top 3 al celor mai bune cărţi citite de mine în 2011. Am devenit cu siguranţă unul dintre fanii înfocaţi ai seriei. "Divergent" e o lectură despre temeri, vitejie, curaj, altruism şi iubire.


Carte primită pentru recenzie de la Editura Leda.

29 de comentarii:

  1. Mi-a plăcut la nebunie cartea! Frumoasă recenzie.
    Cât despre facţiuni, cred că majoritatea dintre noi ne-am regăsi prin fiecare. Găsindu-te prin fiecare facţiune, ajungi să fii echilibrat, iar ăsta e scopul oricărui om. Divergenţii sunt cei mai fericiţi! :>
    Oricum, îmi voi face şi eu testul ăla.

    Iar Four e un fel de Edward.. doar că mult mai cool. :x Ţi-e imposibil să nu te îndrăgosteşti de el :))
    Abia aştept ecranizarea!

    RăspundețiȘtergere
  2. yeey,cum ma asteptam,mie mi-a iesit Candoarea.Nu sunt chiar asa de altruista,neinfricata,nici atat!,pasnica?,da sunt,exceptand momentele in care sunt chiar marul discordiei ;)),si inteligenta...,poate,adik pe plan profesional,da,invat bine,in alte momente inafara de cele in care sunt la scoala,doar pe jumatate:D

    RăspundețiȘtergere
  3. Four e..Four. Nu il compara cu Edward sau cu oricare alt personaj, e aparte, diferit cum am spus. Dar da, nu ai cum sa nu te indragostesti de el. :X
    Da, divergentii ar trebui sa fie cei mai fericiti, dar in carte e chiar opusul.
    Iar referitor la ce mi-a dat mie la test.. Erudit.. no way :)) Preferam sa imi iasa si mie divergent :)).. oare exista rezultatul asta in test?

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie imi plac citatele si chiar vreau unele din aceasta carte. Cu siguranta o sa scot si eu, dupa ce o sa o citesc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mie mi-a iesit Candoarea. De ce nu ma mir? Cel mai mare defect al meu e ca spun tot ce gandesc, sunt prea sincera.

    RăspundețiȘtergere
  6. Îl comparam cu Edward numai pentru că e foarte ca lumea descris, te face să-ţi placă. Din punct de vedere al impactului produs, atâta tot :))

    RăspundețiȘtergere
  7. mie mi-a iesit prietenia;;)
    o recenzie frumoasa care m-a facut sa vreau cu ardoare aceasta carte.
    de abia astept sa o citesc.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mie mi-a iesit eruditia.Este superba aceasta serie!

    RăspundețiȘtergere
  9. Si mie mi-a iesit Candoarea si cred ca mi se potriveste, doar de-aia intru mereu in belele ca le spun pe toate verde-n fata:))

    RăspundețiȘtergere
  10. te rog sa postezi citatele, pur si simplu e greu sa mai comentezi ceva deja perfect. eu personal invat ceva noi din ele si chiar ramin citeodata in faza de no comment :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Cartea- minunata. Am cumparato doar pentru ca am auzit de ea pe blog. Si si-a meritat pana si ala 0,0009 leut:)) Acum, as da orice, da orice sa citesc urmatoarele volume. S-a terminat prea repede, si vreau sa aflu ce se intampla!!
    Personajele, da, sunt geniale. Four, e genial, si eu mi-am dat seama cine e, cu 10 randuri inainte sa scrie clar cine e :)) E geniala cartea. Am citito in 6-7 ore, consecutive. Nici nu mi-am dat seama cand a trecut ziua :P
    Recenzia ta , Krisz, e la fel de minunata precum cartea. Si, ma simt obligata sa va multumesc ca ne indrumati catre carti dinastea... geniale :))

    RăspundețiȘtergere
  12. de cand am vazut coperta o vreau ...iar saptamana viitoare trebuie sa ajunga avizul..abia astept sa o citesc numai lucruri bune am auzit despre ea:X

    RăspundețiȘtergere
  13. iubesc cartea asta, chiar am o obsesie, iar eu am obsesii pentru carti cam rar, dar asta m-a patruns pana in adancul inimii. Veronica Roth a stiut ce face in facultate cand nu-si facea temele. Bravo ei!!

    RăspundețiȘtergere
  14. Divergent este o carte pe care mi-am dorit-o foarte mult, dar n-am reusit sa mi-o iau:(
    La quiz mi-a iesit Prietenia:)

    RăspundețiȘtergere
  15. am citit cartea,si sincer E MINUNATA!!da totusi am o intrebare:-? se va face vrun film? pt ca pe siteul carti apare la personaje un coming soon?

    RăspundețiȘtergere
  16. Da, se va face un film. Cei de la Summit (producatorii filmelor Twilight) au cumparat drepturile.

    RăspundețiȘtergere
  17. off..nu imi place cand se fac filme dupa carti..deoarece unele actiuni difera..si te baga in incurcatura.:-??

    RăspundețiȘtergere
  18. as vrea sa imi cumpar cartea dar inca sper sa o castig :))

    RăspundețiȘtergere
  19. Imi place recenzia abia astept sa imi cumpar si eu cartea

    RăspundețiȘtergere
  20. MI-a placut aceasta carte , am citito intr-o seara :X:X

    RăspundețiȘtergere
  21. Am adorat cartea. Imi amintesc cand am fost eleva de servici pe scoala. Am luat "Divergent" la mine shi atunci cand treceau profesorii pe langa mne nici nu-i salutam la cat de captivata eram de carte...Cat despre factiune, mie mi-a iesit Prietenia, desi mi-ar fi placut sa-mi iasa shi Neinfricarea. :D

    RăspundețiȘtergere
  22. Cartea mea preferata cine nu a citit-o nu stie ce a pierdut:)

    RăspundețiȘtergere
  23. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  24. Mi-am facut un obicei ca dupa ce termin o carte sa intru aici la voi si sa citesc ce parere ati avut despre ea :)
    Si eu am adorat cartea. M-a lasat fara cuvinte. M-am apucat de ea ieri dupa-amiaza si nici nu mi-am dat seama cand am terminat-o, dar am vazut apoi ca e 12 jumate si m-am speriat :)))
    Omg, il ador pe Four! cine nu-l iubeste, btw :)))
    Mi-era doar de-asa o carte, pe care sa nu pot lasa din mana la propiu. Eram asa naucita aseara ca am adormit cu ea in mana :))) bina ca nu a patit nimic cand am gasit-o prin pat dimineata :))
    Am facut si eu testul si mi-a iesit '' YOU ARE DAUNTLESS. THE BRAVE ''
    ar fi fost interesant sa imi iasa ca asi fi divergenta :)) oare exista asa ceva in test?

    RăspundețiȘtergere
  25. Cartea este fenomenala si m-am indragostit de Four! :X Tipul e al naibii de sexy si chiar daca la inceput era ceva mai rezervat, nu avea incredere in nimeni, era cam rautacios si avea atitudinea aia de " sunt atat de smecher incat voi nu semnificati nimic" pe parcursul cartii am avut parte de o multitudine de sentimente si de adevarata personalitate a lui.
    Nu am fost chiar surprinsa sa aflu cine e el defapt, ca citisem niste comentarii la o recenzie, iar misterul a disparut, insa nu imi pare rau. Asteptam cu sufletul la gura momentul in care el isi va dezvaluie identitatea lui Tris si pot afirma ca n-am fost dezamagita.
    Ceva mai " omg, ce se intampla aici" am fost cand am aflat care e treaba cu porecla lui. Cand Tris a aflat asta am constatat un lucru: " instructorul Neinfricatilor e Neinfricat pana in maduva oaseor, indiferent daca ii place Factiunea in care a ajuns sau nu.
    Nici de la Tris nu ma asteptam sa aiba atat de putine temeri si sa se dovedeasca a fi cap de lista dupa toata treaba cu initierea, dar sa fim seriosi: orice tip bengos are nevoie de o fata la fel de complexa ca si el.
    Frica nr.7 a lui Tris chiar mi s-a parut foarte draguta si cam...frustranta. O fi fost doar o simulare dar fanii acestui cuplu merita momentul ala de contopire ( ma rog, iubire maxima, dragoste nebuna, cum vreti voi sa ii ziceti) si voi muri incet, dar sigur pe parcursul cartii a trei daca nu se intampla ceva mai semnificativ.
    Ma puteti considera nebuna, dar cand un personaj ca Four e creat, eroina cartii are nevoie de o legatura indestructibila cu perechea ei. Neaparat!
    Pe langa dragoste si alte flecustete legate de prietenie ( oh doamne de ce s-a intamplat aia cu Will? Numai Jeanine e de vina cu tot cu ideologiile ei tampite), ideea cartii e superba!
    Nu am mai citit ceva care sa ma captiveze asa de mult inca de cand am terminat The Hunger Games. Cred ca am o afinitate spre carti distopice daca ma las asa usor cucerita de subiectul lor.
    Siii....am fost asa fericita sa aflu ca Divergent filmul va aparea in primavara anului viitor. Abia astept sa il vad pe Theo James in actiune...In opinia mea va fi un Four excelent.
    Cam asta e toata treaba cu Divergent. E o carte exceptionala, cu personaje grozave si un subiect original.

    RăspundețiȘtergere
  26. e superba recenzia ta.Imi doresc deja de o vesnicie cartea dar o sa mai astept pina la ziua mea sa-mi o dea cadou
    AM FACUT TESTUL si ghiciti ce?
    You are DIVERGENT- But Closest to Abnegation
    Super tareee

    RăspundețiȘtergere
  27. Imi place recenzia ta. Mi-a placut si cartea, si filmul. Abia astept sa citesc si celelalte volume.

    RăspundețiȘtergere
  28. Imi place seria Divergent! Chiar am citit cu entuziasm prima carte, mi s-a parut diferita si in acelasi timp avea ceva in comun cu Hunger Games. Nu pot sa imi dau seama ce, probabil faptul ca amandoua sunt distopii. Oricum, am citit-o foarte repede, cred ca intr-o singura zi.

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!