joi, octombrie 06, 2011

”Nici moartă, nici măritată” de Maryjanice Davidson - Recenzie

Cartea a apărut la Editura Nemira și o puteți comanda de AICI.
De când am citit descrierea cărții am devenit interesată de ea, și cum îmi doream să citesc și ceva chick-lit, și fantasy, am găsit combinația ideală. Mulțumesc Editurii Nemira pentru că mi-a oferit-o.
Personajul principal este Elizabeth Taylor (comic, nu?), dar nu cea brunetă, cu ochii violet, adică actrița cunoscută, ci o tânără blondă de 30 de ani, carismatică și cu o personalitate puternică, care va trece printr-o săptămână mai ..bizară.  Ca și cum nu era destul de nemulțumită de existența ei , cu o mamă vitregă ca o sugativă pentru banii tatălui ei,  cu un serviciu de secretară care nu îi furnizează prea mulți bani pentru pasunea ei majoră – pantofii,  este concediată, are un accident de mașină fatal, și se trezește într-un cavou, la morgă, îmbrăcată ca o păpușă Barbie ponosită, machiată ca un clovn și cu pantofii urâți ai mamei ei vitrege.
Cum ați reacționa voi în acest caz? Ați țipa ca din gaură de șarpe, văzându-vă înconjurați de cadavre, ați mulțumi cerului pentru că v-a acordat o nouă șansă, ați ieși la o cafea, pentru că, să fim serioși, nu ați mai băut de două zile una? Ei..Betsy e mai specială. Ea alege să își pună capăt acestei existențe ciudate.. în toate modurile posibile, dar nu reușește. Se pare că s-a trezit mult mai puternică, rapidă, și cu o poftă necontrolată și ciudată pentru sânge.. Va afla de la o fetiță (doar e era vampirilor, nu?) pe care o salvase de niște răufăcători că e un vampir, și chiar asimilează ușor informația. 
Se duce acasă și o bagă în sperieți pe mama ei vitregă, salvează un tânăr medic care vroia să se arunce de pe o clădire, și recunoaște cu nonșalanță că e o ființă nemuritoare  în fața prietenilor (care nu scot la iveală cruci, aghiazmă, și altele, pentru a se proteja de ea, din contră, o admiră pentru noile abilități obținute .. – așa prieteni, să tot ai, nu?).
Dar (pentru că întotdeauna există unul), lucrurile nu vor rămâne așa liniștite pentru Betsy, nu când este răpită constant de semeni de ai ei, care sunt extrem de furioși pe aceasta pentru că nu vrea să li se alăture și să colaboreze cu ei. Acești vampiri vor fi contrariați de faptul că nu se pot răzbuna pe ea apelând nici la cruci, sau aghiazmă, pentru că personajul nostru curajos este mai special și nu este afectat de acestea deloc, cum ar fi firesc. Așadar Betsy le râde în față și îi ia peste picior fără menajamente la fiecare încercare patetică de a lor.
Eric Sinclair pare singurul vampir dispus să o ajute pe eroina noastră cu schimbările din viața ei , dar are un mare defect: e arogant și plin de el, obișnuit să ia tot ce vrea. Deși îl evită sau înfruntă tot timpul,  toate acestea, pentru că nu are încredere în el și o scoate din sărite felul lui de a fi, nu poate să nu observe cât de frumos e, și se simte foarte atrasă de el. Eric și prietenii săi îi vor spune că apariția ei a fost prezisă, că ea este Regina Vampirilor, și că trebuie să îl distrugă pe cel mai malefic și vechi vampir din oraș. Cum vor reuși să o convingă pe Betsy să se alăture luptei, cine va câștiga, și dacă la final se va lăsa pradă tentației și se va arunca în brațele vampirului șarmant.. rămâne să aflați voi. 
Nu mă pot decide între Betsy și Eric, mi-a plăcut de ambii în aceeași măsură. Ea e impulsivă, neînfricată, amuzantă, carismatică, el e deștept, serios, puternic, cu capul pe umeri. Cred că se completează perfect.    
+ Cu siguranță acord un mare plus personalității lui Betsy;
+ Stilului cărții, care e comic, relaxează și binedispune. 
Au fost momente când mi s-a părut imatur comportamentul personajului, și m-a deranjat puțin și limbajul adolescentin pe alocuri (Betsy are totuși o vârstă, 30 de ani)
Coperta mi se pare potrivită, fiind o carte chick-lit era firesc să fie o ilustrație. Desenul anticipează felul dezinvolt și aerian de a fi al personajului. Îmi place totuși și prima copertă din variantele de mai jos, și aceea ar fi fost OK.  


Pe scurt, dacă doriți să vă încărcați cu energie pozitivă, să vă amuzați și relaxați, cartea ”Nici moartă, nici măritată” e alegerea potrivită. E simplă, ușor de parcurs, cu un stil alert, care vă va prinde imediat.

7 comentarii:

  1. In sfarsit !
    Ce coincidenta ! Tocmai am terminat si eu cartea de citit . ( M-am hotarat sa mi-o cumpar :D )
    Si e chiar mai superba decat ai descris-o tu . Fara suparare , fiecare cu opinia ei :D
    Dar vreau sa spun ca v-o recomand cu toata inima .

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar nu stiu de ce am impresia ca mai urmeaza un volum !
    Asa o fi ? Sau doar faptul ca aceasta carte are un sfarsit mai ..........aparte , care te lasa pe tine sa iti imaginezi ce va face eroina in continuare ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Depinde si de perceptia fiecaruia. Ce varsta ai Stephany? Eu am 20 si de aceea nu prea mai sunt fana a stilului mai adolescentin.
    Cartea e dintr-o serie, Betsy, regina vampirilor”. Cu multe carti, nu stiu exact cate au aparut la ei, la noi a aparut in romana doar primul volum.

    RăspundețiȘtergere
  4. cred ca o voi citi pare interesanta cea ce e ciudat ca ultima coperta fata are niste colti de vampir ooo

    RăspundețiȘtergere
  5. ador cartile cu vampiri,dar din pacate aceasta carte nu am gasito la librarie...si o doream asa mult!

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!