miercuri, septembrie 07, 2011

"Cioplitorul în piatră" de Camilla Läckberg - Recenzie

Cartea a apărut la Editura Trei şi o puteţi comanda de AICI.

 

Ţin minte că prima dată când am început să citesc cărţi „mai serioase”, adică după poveştile şi cărţile de copii, m-am axat pe romanele poliţiste. Ştiu că eram fascinată de cărţile de acest gen din biblioteca mamei, suspansul nu îmi permitea să le las din mână. Nu am mai citi de mult însă un roman poliţist, şi îi mulţumesc Editurii Trei care mi-a oferit această carte, mai ales că este una din cele ale Camillei Lackberg, iar prietenul meu, care are toată Colecţia Neagră de romane poliţiste şi a citit „Prinţesa gheţurilor” scrisă tot de această autoare, mi-a spus că i-a plăcut mult şi cu siguranţă şi acesta e foarte bun,  şi nu s-a înşelat deloc.

Cioplitorul în piatrăeste cel de-al treilea roman al scriitoarei Camilla Lackberg care a apărut. Romanul urmăreşte povestea poliţistului Patrik Hedstrom şi a soţiei lui, Erica Falck, începând din Fjallbacka până în Suedia. Patrick şi Erica au acum o fetiţă nou-născută pe nume Maja,  dar Erica suferă de o depresie post-natală iar lui Patrick îi vine greu în încercarea de a îndeplini toate responsabilităţile şi cererile legate de casă, care acum îi revin lui. 

În " Cioplitorul în piatră " , o fetiţă este găsită moartă într-un lac, prinsă în plasa unui pescar. Autopsia scoate la iveală faptul că acest lucru nu a fost doar un accident, adică un înec. S-a dovedit faptul că în plămânii fetei s-a găsit mai degrabă apă proaspătă, potabilă, în defavoarea celei sărate. Pe lângă asta, în plămânii fetei exista urme de săpun iar în gură, urme de cenuşă. Cineva a omorât-o în interiorul unei case, a îmbrăcat-o iar apoi a aruncat-o în mare.
De aceea, acum Patrick are în custodia sa un caz de crimă care necesită toată atenţia sa. Într-o anumită măsură se simte uşurat pentru ca poate să se întoarcă la munca sa deoarece acasă nu făcea faţă.   
Acest caz de crimă este unul foarte delicat pentru Patrick , deoarece victima este un copil, iar pe lângă asta, pentru că e fetiţa uneia dintre cele mai bune prietene ale soţiei sale Erika, Camilla. În plus , e greu să îţi dai seama care ar putea fi motivul posibil pentru această teribilă crimă. Pentru asta, Patrick şi colegii săi urmăresc fiecare pistă posibilă. Şi, pe măsură ce înaintează în investigaţie, din ce în ce mai multe secrete întunecate ies la suprafaţă despre mica comunitate din Fjallbacka. Poliţia găseşte probe, dovezi care indică faptul că părinţii fetiţei şi-ar fi molestat propriul copil.
Apoi descoperă un vecin care este implicat într-o reţea de pornografie infantilă şi scot la iveală certuri între vecini şi conflicte adânci în familie.
Nu poţi vedea multe lucruri imediate în spatele faţadei idilice ale acestui mic oraş din Suedia, iar o parte din el nici nu e drăguţ deloc, aşa cum poate te-ai fi aşteptat.
Pe măsură ce vedem cum se desfăşoară investigaţia cazului de crimă, urmărim şi destinul lui Agnes, fata unui om bogat care deţine o carieră de piatră, din 1923 până în prezent. Se încurcă cu un “cioplitor în piatră, rămâne însărcinată, şi se loveşte de respingerea tatălui ei, care o lipseşte de toate drepturile ei şi o obligă să se căsătorească cu acel bărbat pe care nu-l iubeşte.
În prezent Patrick şi colegii lui intră în inima oraşului Fjallbacja. Pe măsură ce şi alţi copii sunt atacaţi ei încep o căutare frenetică a urmelor dar din păcate fără a avea mari rezultate. Greşelile si conflictele dintre forţele de politie au ca rezultat moartea unui martor nevinovat. Când în sfârşit Patrick pune lucrurile cap la cap şi găseşte rezoluţia, îşi dă seama că trebuie să rezolve mult mai mult decât anticipase. Ce găseşte e o ură profundă ce a fost semănată de-a lungul a mulţi, mulţi ani.
"Cioplitorul în piatră" este un interesant, captivant şi plin de acţiune roman fictiv poliţist. Lackberg este foarte bună în a descrie efectele crimei asupra unei mici comunităţi cu legături puternice şi relaţii între oameni şi pe lângă asta face o treabă extraordinară arătând cum trecutul poate, în anumite circumstanţe, să exercite o influenţă activă, enormă chiar, asupra prezentului.  

5 comentarii:

  1. wow recenzia este minunata .Superba :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Abia astept sa o citesc :X nu am citit decat PRINTESS GHETURILOR. Mi s-a parut cea mai reusita dintre cele pe care le-am citit pana acum.

    RăspundețiȘtergere
  3. nu tocmai genul meu de carte dar recenzia ti-a iesit

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-a povestiti o prietena despre cartea asta. Cred ca o voi citi si eu

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!