miercuri, august 31, 2011

La mulți ani, Rodica Ojog-Brașoveanu!

BannerFans.com
Vă invit să sărbătorim ziua de 28 August, zi ce a marcat 72 de ani de la nașterea ”Agathei Christie” a literaturii române, Rodica Ojog-Brașoveanu !
Născută la Bucureşti, pe 28 august 1939, viitoarea scriitoare provenea dintr-o familie distinsă, tatăl său fiind avocat. Tocmai de aceea, după ce şi-a început studiile la şcoala “Maison de Français” şi a terminat liceul “Dominiţa Ileana” (azi “Eminescu”), s-a înscris, în 1955, la Facultatea de Drept din Bucureşti.
În interviul oferit în 1999 publicației Formula AS, Rodica Ojog-Brașoveanu povestea despre vremurile în care Bucureștiul chiar era Micul Paris și despre cum și-ar fi dorit să se nască până la începutul anilor ’30, prinzând “la belle epoque”. Amintirile despre familia sa construiesc un portret ireal al acelor vremuri: “De la tata am învăţat să păstrez simţul proporţiilor, să nu mă amărăsc pentru fleacuri, să nu fiu rea de pagubă. De la mama am învăţat bunul gust şi că “Pour être belle il faut souffrir” (ca să fii frumoasă trebuie să suferi). Şi, mai ales, am învăţat să nu fiu banală, să fiu originală, să nu mă iau după turmă, după mode. Mama era o femeie foarte frumoasă, avea stil. Ea îşi cumpăra toaletele de la case de modă celebre: Worths, Marise, Robelle, Botos (renumită pentru taioarele ei), Casa Neumann de la Braşov (îmbrăca cu blănuri toate femeile elegante din România)”.
După încheierea studiilor la Facultatea de Drept din Iași, a început să profeseze avocatura. Și pe plan sentimental lucrurile mergeau bine, Rodica Ojog căsătorindu-se cu actorul Cosma Braşoveanu. Astfel, a devenit Rodica Ojog-Braşoveanu, având o căsnicie liniştită şi fericită timp de 18 ani cât a durat mariajul, până la moartea soțului său. În interviul mai sus menționat, autoarea a vorbit și despre cum a început să scrie datorită lui Cosma, soțul său, și cum tot el este acela care a încurajat-o să adopte stilul polițist: “De ce m-am aplecat asupra acestui gen? Tot bărbatul meu, Dumnezeu să-l ierte, mi-a deschis ochii: “Vrei să ai succes imediat? Scrie roman polițist!”. Am predat manuscrisul la “Albatros”, la colecția “Aventură”. În termen de șase luni, trebuia să primesc un răspuns. Eu l-am primit după numai două săptămâni, deci a fost de bine.”
A abordat mai multe genuri în cele peste 40 de romane și povestiri scrise (polițiste, istorice, chiar și un roman SF), și totuși Rodica Ojog-Brașoveanu este recunoscută drept cea mai importantă scriitoare de romane poliţiste din România, o mare parte dintre acestea fiind publicate la Editura Nemira, atât în print cât și în format e-book.

2 comentarii:

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!