vineri, iulie 29, 2011

"A 16-a Lună" de Kami Garcia şi Margaret Stohl - Recenzie

Această carte mi-a fost oferită de librăria online Libris, căreia îi mulţumesc frumos şi îi sunt profund recunoscătoare. O puteţi cumpăra de AICI (dacă o comandaţi acum beneficiaţi şi de reducere!).

Deşi am terminat de puţine zile cartea, am evitat să fac recenzia imediat, şi am meditat mult asupra cuvintelor care o pot descrie cel mai bine, lucru care mi se întâmplă rar. Sunt cărţi care mă lasă fără grai şi despre care îmi vine greu să vorbesc, pentru că m-au impresionat şi mi-au depăşit aşteptările, iar "A 16-a Lună"- Volumul I din "Cronicile Casterilor" de Kami Garcia şi Margaret Stohl este cu siguranţă una dintre ele.
Am rămas uimită şi dau un mare plus cărţii pentru că este scrisă din perspectiva personajului principal masculin, ceea ce nu vezi foarte des, şi e foarte captivant să auzi şi ce are un băiat de spus. 
Ethan Wate are constant vise în care pierde o fată, o fată pe care nu o poate vedea, dar cumva crede că este îndrăgostit de ea, chiar dacă nu o cunoaşte, şi nu ştie dacă este reală sau nu. Locuind în Gatlin, New California, într-un oraş mic, în care nu se întâmplă niciodată nimic, cu fete superficiale şi părinţi exagerat de protectori, tot ce şi-a dorit vreodată acesta a fost să plece de aici.  Mai ales de când şi-a pierdut mama într-un accident, iar de atunci tatăl lui stă izolat într-un birou, şi singura care se preocupă de el fiind Amma,o bătrânică autoritară , cicălitoare,  şi destul de ciudată, obsedată de superstiţii, amulete şi spirite malefice.
Venirea unei noi fete în oraş porneşte o adevărată zarvă printre locuitorii lui, deoarece nimeni nu se muta aici, din contră, dar şi din cauza altor motive pe care le veţi afla pe parcurs. Când Ethan o vede pe nou sosita Lena Duchannes, în mod automat îşi dă seama că ea e fata pe care a tot visat-o în ultima vreme. Încearcă să o cunoască dar ea face lucrul acesta destul de dificil, evitându-l, şi nu e de mare ajutor nici faptul că ea e nepoata lui Macon Ravenwood , un bătrân ştiut ca „încuiatul oraşului”, fiindcă trăieşte izolat într-un conac vechi pe care nu l-a mai părăsit de ani buni.
Cum aţi putea explica schimbarea întregului decor, stil, şi mobilier al unei case, în decurs de câteva zile, ploi şi tornade care pornesc din senin, geamuri sparte fără să fie atinse de nimic, sau obiecte care zboară prin aer şi se sparg de pereţi ? Pare imposibil, dar nu şi pentru Lena şi familia ei, deoarece ei sunt Casteri, şi au diverse puteri şi abilităţi specifice raportate la harul fiecăruia, cum ar fi să citească timpul,  chipurile oamenilor,  să creeze iluzii etc. Acest lucru îl va afla şi Ethan la un moment dat, la fel ca faptul că Lena este o Naturală (vă las pe voi să descoperiţi ce înseamnă asta) şi că din cauza unui blestem, la vârsta de 16 ani ea va fi revendicată, fie de Lumină, fie de Întuneric.
Datorită unui medalion vechi pe care cei doi îl găsesc şi care le arată mai multe viziuni,  ei află anumite lucruri despre trecutul oraşului care sunt conectate cu viitorul Lenei,  încep anumite investigaţii în care descoperă o mulţime de secrete, şi că Gatlin nu e, şi nu a fost ceea ce păre.
Stilul cărţii este foarte plăcut, presărat şi cu situaţii şi expresii amuzante, uşor de citit, dar necesită atenţie, pentru a nu scăpa niciun detaliu ce poate deveni semnificativ la un moment dat. Am apreciat devotamentul lui Ethan, felul în care a sprijinit-o necondiţionat pe Lena, şi faptul că nu a avut nicio îndoială că ar face orice şi s-ar lupta cu oricine pentru relaţia lor, deşi el e un simplu Muritor, iar singura putere i-o insufla iubirea lor. M-a impresionat inteligenţa Lenei, şi tăria de caracter a lui Ethan, şi mi-au plăcut mult cum au fost conturate toate personajele,  astfel că niciunul nu e prezent neavând un rol precis în carte la un moment dat. Chiar şi antagoniştii poveştii sunt foarte interesanţi şi mi-au plăcut, fiind aparte, nu tipicele personaje negative fără nimic în plus.
Apreciez mult faptul că scriitoarele au reuşit, deşi este romanul lor de debut, să facă ceva extraordinar şi uimitor pornind de la ceva ce putea fi predictibil , iar dacă credeţi că ştiţi din alte cărţi totul despre magie şi că deja s-a scris despre toate elementele supranaturale posibile până acum, mai gândiţi-vă încă o dată, deoarece vă înşelaţi, iar această carte vă va demonstra contrariul.
Aşadar, dacă eşti un Caster Luminat vei citi cartea şi îţi va plăcea recenzia (şi vei lăsa magie prin câteva cuvinte, într-un comentariu) , iar de eşti un Caster Întunecat... hmm... nu ştiu. Îţi ofer şansa să schimbi asta :))... şi ştii cum.

Vă las mai jos trailerul oficial al cărţii, care vă mărturisesc că pare mult mai înfricoşător decât e cartea de fapt. 
"Era un blestem.
Era o fată.
Şi, la sfâşit, era un mormânt.
Iar pe ăla nici nu l-am văzut apărând."


Mulţumesc încă o dată librăriei online Libris pentru şansa pe care mi-au acordat-o de a citi această carte minunată, pe care v-o recomand cu mare drag!
BannerFans.com

21 de comentarii:

  1. Imi place mult trailerul

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte reusit trailerul. Cat despre carte, mi se pare extrem de interesanta si se afla pe lista mea de "must read".

    RăspundețiȘtergere
  3. Superb trailer-ul si recunos infricosator.Daca vine de la tine asta,trebuie in neaparat sa cites :)).Imi place la nebunie ideea cartii.Sincer daca as primi 1 milion de euro as merge mai intai la carti si mi-as cumpara tot ce-mi face cu ochiul ca sa nu zica profa de romana ca n-am citit.Am citit mai multe recenzii scrise de voi si fiecare mi se pare interesanta in felul ei,insa preferata mea este jocul foameni pe care nu am cumparat-o inca.:( Dar le downloadez de pe internet in engleza.Dar majoritatea le cumpar de dragul de a le avea in biblioteca.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi se pare foarte interesanta cartea . Ba chiar am participat si la un concurs , tot de-al vostru , in care am vrut sa o castig , dar , din pacate nu am castigat . Poate data viitoare

    RăspundețiȘtergere
  5. Sper sa se faca si un film dupa cartea asta . E foarte captivant !

    RăspundețiȘtergere
  6. Ah, am citit cartea, am doar cuvinte de lauda despre ea.

    RăspundețiȘtergere
  7. Si recenzia, imi place foarte mult. Sper sa convingi cat mai multa lumea s-o citeasca!:)

    RăspundețiȘtergere
  8. @Stephany: Merita citita! Ti-o recomand din toata inima, mi-a placut la nebunie.

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca lui kyky i-a placut cred ca ma las pe mana ei altfel o sa ma aibe toata viata pe constiinta .

    RăspundețiȘtergere
  10. Si-n somn o sa para Kyky.Sa vezi tu :)) E o gluma ca sa stii.Sper ca nu te-ai suparat . Da minunata recenzie .Si foarte interesanta iar am inceput cu ticul meu de a da cu piciorul in birou.

    RăspundețiȘtergere
  11. Of, Doamne, Diana!:)) Cum sa ma supar din asa ceva?:))

    RăspundețiȘtergere
  12. O sa te bantui si in cele mai frumoase vise sa stii=))

    RăspundețiȘtergere
  13. P.S: Nu`s suparacioasa, sunt intodeauna happy si binedispusa!:)

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu mai mult cum o sa te bantui eu :))

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu mai mult cum o sa te bantui eu :))

    RăspundețiȘtergere
  16. ma bucur ca nu te-ai suparat :")))

    RăspundețiȘtergere
  17. In cazul acesta avem multe in comun :))

    RăspundețiȘtergere
  18. vreau sa-mi cumpar aceasta carte impreuna cu "Ingerul noptii" pentru ca m-a impresionat descrierea lor si sunt convinsa ca-mi vor place.

    RăspundețiȘtergere
  19. am citit si mesajele de-aici si ma bucur ca scrieti cu cratime. Felicitari! Sunt satula de astia de pe mess care scriu de parc-au facut romana cu femeia de servici.

    RăspundețiȘtergere
  20. nu am citit cartea insa am auzit multe despre ea si cred ca am sa o cumpar
    multumim de sugestie

    RăspundețiȘtergere
  21. Recenzia e draguta, vreau sa citesc si eu cartea!

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!