Desigur, cheia o reprezintă imaginația și talentul vostru care pot doborî orice barieră, dar câteva sugestii pentru cei care sunt la început, sau pentru cei care doresc să se perfecționeze, nu strică nimănui.
Am găsit un ghid în engleză care se numește ”How To Write Better Fan Fiction” din care voi selecta ideile cele mai folositoare din punctul meu de vedere. Acest ghid combină informații din șaptesprezece manuale referitoare la tehnici de scris, și analiza a cinci romane premiate, și cele mai bine vândute din lume. Eu voi alege cele mai consistente sugestii din cele 7 capitole ale ghidului, iar la final voi oferi materialul complet cui este interesat să îl citească complet.
Cap 1. Sugestii despre format
1. Lăsați un spațiu liber între paragrafe. Va face ca povestea să fie citită mai ușor.
- Folosiți alinierea la Stânga. Deși alinierea Stânga-Dreapta poate arăta frumos, pentru cititori e mai greu să urmărească de la o linie la alta.
- Recunoașteți drepturile de autor. Unele organizații sunt foarte stricte în protejarea drepturilor de autor. Dacă povestea voastră este inspirată dintr-o serie cunoscută de cărți, faceți știut faptul că lor le aparțin toate drepturile, că doar numele personajelor sunt preluate, sau anumite idei.
- Include povestea ta într-o categorie clară. Specifică încă de la început cărei categorii de vârstă este recomandată, și dacă include conținut sexual, violență majoră, ca cei care decid să se apuce sau nu de poveste să știe de la început, să renunțe pe parcurs să mai citească, dacă nu le convine limbajul.
Categorii indicate: G- General
PG – Cu acordul părinților
PG 13 – Nerecomandat celor sub 13 ani
NC17 – Nerecomandat celor sub 17 ani
Adult(X) – Dacă conține caracter sexual pronunțat
- Folosiți avertizări înainte de capitol. Chiar dacă fan-fic-ul vostru este clasat la audiență generală, dacă anumite secvențe la un moment dat conțin nuditate, violență majoră, etc, anunțați înainte de capitol.
Cap. 2 Sugestii generale
1. Folosiți un procesor Word, pentru verificarea gramaticală și ortografică. Ca o completare, v-aș sfătui să recitiți un capitol înainte de a-l posta, chiar și de două sau mai multe ori, și veți fi surprinși să vă întâlniți cu erori, fie din neatenție, sau greșeli de tastare. Un fan-fic încărcat de greșeli dezamăgește cititorii, deoarece poate fi considerat, deși are idei bune, că nu merită atenție, din moment ce nici autorul nu i-o acordă pe cea cuvenită.
2. Scrieți des. Scrisul este ca alergările pe lungă distanță, e nevoie de mult antrenament. Așa că scrieți, scrieți, scrieți!
3. Citiți fan-fic-uri scrise de alți autori. E greu, de obicei, dar vă va ajuta să vedeți cum unele greşeli pot ruina o poveste, sau, din contră, elementele și modul în care sunt expuse pot crea ceva excepțional și citit de mulți. De asemenea, dacă voi nu citiți pe ale lor, cum vă puteţi aştepta ca ei să le citească pe a ta? Dacă vă rupeți un timp să citiți, lăsați comentarii capitolelor .Amintiţi-vă că aceșția au depus efort și suflet și se bucură să vadă că munca lor este apreciată. Iar comentariile negative ajută scriitorii să își vadă greșelile și să le repare pe viitor.
4. Nu copiați stilul altui autor. Să folosiți sintagme aparținând altor autori pot suna trase de păr la voi. Încercați ca scrisul să vină de la sine, să curgă într-un mod natural și original.
5. Nu creați personaje cu caractere similare aparținând altor povești, sau situații asemănătoare. Chiar dacă munca acelui scriitor este foarte apreciată și poate are mulți cititori, aceștia nu vor fi interesați să citească și la voi, dorind ceva nou și inovator.
6. Nu plagiați. Majoritatea blogurilor au protecție de copyright, și este ilegal. Nu folosiți structuri și fraze aparținând altor autori, doar dacă menționați sursa.
7. Scrieți cu diacritice. Atât pentru ca mesajul să fie mai ușor de înțeles, cât și pentru faptul că suntem români, iar limba noastră este una foarte frumoasă.
8. Țineți un jurnal, sau o agendă, unde să notați idei, fraze, sau dialoguri care vă vin în minte. Multe idei ne vin fără să ne dăm seama și zboară la fel de repede dacă nu sunt notate atunci.
9. Scrieți dimineața. Majoritatea scriitorilor mari dau ce e mai bun din ei și au productivitate dimineața, după o noapte odihnitoare. Dacă orarul vă permite, încercați.
10. Documentați-vă. Ceva documentări sunt necesare pentru fiecare poveste. Țineți cont că țelul documentărilor e să dea scrierilor voastre o notă de realism. Acestea sunt necesare mai ales când scrieți despre personaje cu alte naționalități, obiceiuri, iar acțiunea are loc în diverse locuri pe care nu le-ați vizitat niciodată.
11. Blocajele scriitorilor. Cred că mulți ați pățit să priviți în fața foii și să nu fiți capabili să continuați o frază sau să terminați un capitol. Dacă scrieți doar din pasiune, puteți lua o pauză. Fie ea de o săptămână, o lună, sau un an, la un moment dat ideile vor începe singure să vă aglomereze mintea.
Cel mai bun mod de a combate blocajele scriitorilor este să le previi. Lăsați de fiecare dată când vreți să vă opriți din scris pe ziua respectivă, ultima frază neîncheiată, sau la mijloc. Asta vă va ajuta când veți începe data viitoare, pentru că vă veți aminti ce aveați plănuit pe mai departe în completarea ideii.
Dacă vă confruntați totuși cu un blocaj, încercați să scrieți altceva o scurtă perioadă de timp. Fie că e ceva serios sau nu, o poveste scurtă, o întâmplare, amintire, sau povestiți detaliat visul din noaptea dinainte, ori o scenă când cineva v-a supărat foarte tare, aceste exerciții sunt de mare ajutor.
Sper ca măcar unele dintre sfaturi să vă fie de folos.
Data viitoare vă voi prezenta capitole mai complexe, anume capitolul 3 – Punctuație, și unul dintre capitolele mele preferate, 4- Personajele.
Pupici,
Krisz & Alexya
Imi place tare mult acest ghid, si abia astept continuarea.
RăspundețiȘtergereO singura intrebare am: unde pot gasi acest ghid (ca sa-l citesc in intregime)?
Multumesc anticipat.
Ghidul este in engleza. Nu mai stiu exact unde l-am gasit, oricum dupa ce il voi termina de postat voi cauta link-ul sa il afisez. Eu am documentul Word. Daca doresti sa-l citesti inainte da-mi un mail si ti-l trimit :*
RăspundețiȘtergere"8. Țineți un jurnal, sau o agendă, unde să notați idei, fraze, sau dialoguri care vă vin în minte. Multe idei ne vin fără să ne dăm seama și zboară la fel de repede dacă nu sunt notate atunci."
RăspundețiȘtergereaici este adevarat chiar mi s-a intamplat de cateva ori si am tinut si un mic caiet in care scriam, :D
surpriza cele mai multe idei imi veneau in timpul orelor importante =)) dar le notam imediat pe spatele caietului :)):)))