duminică, noiembrie 04, 2012

"Iubiri nomade" de Isabelle Eberhardt - Recenzie

Cartea a apărut la Editura Nemira și o puteți comanda de AICI.
"Iubiri nomade" de Isabelle Eberhardt

Călătorie în timp, la începutul secolului trecut, când exploratorii descopereau cultura arabă din ținuturile nord-africane. Incursiune emoționantă în cotloanele nevăzute ale sufletului omenesc. Poveste fermecătoare despre locuri, oameni, iubiri, eșecuri și victorii.

Iubiri nomade este o carte ce-și cucerește cititorii de la primele pagini, invitându-i într-o lume exotică, în care nici dragostea, nici sufletul, nici trupul nu se lasă descoperite cu ușurință.

Misterioasa Isabelle Eberhardt, scriitoarea care a explorat Africa de Nord și a renunțat la morala europeană de dragul Islamului, a murit la 27 de ani. Nu înainte de a scrie aceste povestiri cu gust dulce-amar.

Iubiri nomade… acest titlu te atrage de la prima citire, chiar dacă nu știi cu exactitate esența și valoarea pe care o trasmite. Iubirea, sentimental cel mai pur pe care ființa umană îl poate simți, a fost elaborat și discutat în multe conversații filozofice, vrând să se găseasca o definiție, dar niciodată nu s-a ajuns la un deznodământ. De ce? Pentru că iubirea poate fi puternică și efemeră, distrugătoare și minunată, adevărată și falsă… iubirea poate fi totul sau nimic. Iubirea nu poate fi definită, ci doar simțită. Este complexă și complicată, dar dorită de toți.
Ce reprezintă această carte? Mulți dintre voi ați spune că ea a fost creată de o altă romantică care a vrut să evoce sentimentul iubirii, dar ați fi surprinși de câtă ignoranță ați da dovadă dacă nu i-ați da o șansă acestei cărți în care se suprinde o altă față a iubirii, pe care puțini o pot cunoaște.
Autoarea Isabelle Eberhardt a scris o carte de doar 120 de pagini, însă de o valoare inimaginabilă. De ce? În ea a curprins 12 povești de iubire, iubiri nomade, pentru a ne demonstra că oamenii sunt înrobiți să trăiască într-o lume sumbră, în care întunericul ne desparte pretutindeni, dar ceea ce nimeni nu poate distruge, nici măcar răul care sălășluiește în jurul nostru, este dragostea care ne leagă într-un mod de nedescris deoarece iubirea este cea care ne definește pe noi ca oameni.
Nu doresc să vă rezum fiecare poveste în parte, nu vreau să vă împărtășesc nici măcar una dintre el. Nu încerc să fiu rea, ci doar să vă ispitesc să vă lăsați duși de val de cuvintele pline de enigme și mister pe care însăși autoarea le-a dat naștere pentru a ne conduce în călătoriile iubirii.
Tot ce pot să vă spun e că fiecare poveste în parte reprezintă o altă latură a iubirii: exotică, minunată, superbă, senzuală, amară, distrugătoare, pasională. Fiecare capitol povestește despre niște personaje total diferite, dar lovite de iubirea puternică care zboară și se așează în inimile unor oameni care nu se așteaptă niciodată la un asemenea dar. Un dar pe care într-un moment sau altul trebuie să lupți pentru a-l ține în viață.
Chiar dacă fiecare poveste în parte este scurtă, nu ai cum să nu te simți alături de viața personajelor, de suferinta lor, de dragostea lor. Modul autoarei de a scrie este minunat,  pentru că te îmbie să îți imaginezi lucruri ce autoarea ni le dezvăluie enigmatic.
Nu ai cum să fi obiectiv la tot ceea ce trăiești citind această carte, nu ai cum să nu fi alături de acele femei îndrăgostite și bărbați loviți de dragostea necruțătoare fiindcă fiecare poveste a iubirii reprezintă o artă ce poate fi născută doar din sufletul unei persoane care a simțit și trăit pe pielea ei acele trăiri pe care ni le oferă cu ușurință.
Pentru a vă cuprinde și pe voi acest sentiment al iubirii elaborat în carte, pentru a trăi alături de acele personaje sentimente ce nu avem cum să o facem, doar trăind acele vremuri, acele restricții, acele piedici... tot ce trebuie să faceți e să puneți mâna pe carte și să citiți. 
Credeți-mă, fiecare minut pe care îl veți aloca acestei cărți, va fi răsplătit cu învățăminte neprețuite.
“Ca doi copii foarte cuminți urcau ținându-se de mână scara albastră, apoi, ridicând perdeaua subțire, care masca ușa odăii asemenea unei brume fine, regăseau beția întreruptă în ajun, nenumăratele mângâieri, jocurile fermecătoare.
Așa se scurgeau orele și zilele, într-o tandrețe, o voluptate care renășteau necontenit, legănându-i, și cei doi aveau senzația că starea aceea avea să dureze o veșnicie.”

“Surprins și încântat, Si Allela înțelegea în sfârșit lumea fermecată cu viziunile și stările de beatitudine evocate de poeții săi favoriți și ceea ce mai înainte nu fusese, pentru el, decât o muzică iscusită devenea acum expresia perfectă a sufletului său.”

“Iubirea lui se identifica cu viața însăși și nu putea să-și imagineze că ar fi posibil să-și continue existent fără ceea ce i se părea a fi esența însăși a acesteia.”

Cartea "Iubiri nomade" este o însăși o artă în care autoarea ne demonstrează cât de imprevizibilă poate fi iubirea, cât de ușor poate fi găsită în inimile noastre. Este singurul sentiment care ne ajută să ne asemănăm între noi, să fim ca un întreg în această lume. De ce? Pentru că indiferent de loc, de timp, de rasă... toate aceste obstacole nu ne pot lua emoția pentru care am fost creați, iar aceea e iubirea.

~Mulţumesc Editurii Nemira deoarece mi-a dat şansa să citesc această carte!~

3 comentarii:

  1. Am vrut de ceva vreme sa-mi iau cartea asta; lumea araba m-a fascinat mereu. Foarte frumoasa recenzia, m-ai convins pe deplin sa cumpar cartea.
    Cu prima ocazie...:))
    Am avut impresia ca fiind destul de putine pagini, cartea nu va avea destula profunzime, dar cine stie, poate asta e chiar frumusetea cartii? Titlul si coperta atrag foarte mult, eu una m-am indragostit doar vazand asta. Acum ca stiu si cam cum este...in orice caz, superba recenzie si multumim pentru ea :)!

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar daca cartea are doar cateva pagini, dezbate un subiect profund: iubirea. Nu ai cum sa nu te indragostesti de ea, asa cum si dragostea ne atinge intotdeauna atunci cand nu ne asteptam.
    Iti multumesc pentru comentariu, Adriana, si ma bucur ca ti-a placut recenzia:*:*.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu tot zic ca imi iau cartea, si tot aman. Pare o carte draguta si chiar sunt curioasa in privinta ei.

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!