sâmbătă, octombrie 06, 2012

"Experimentul Angel"(Maximum Ride #1) de James Patterson - Recenzie

Cartea a apărut la Editura Leda şi o puteţi comanda de AICI.
Data viitoare când mai spuneţi că visaţi să puteţi zbura, că aceasta este puterea pe care v-aţi dori să o aveţi, că ar fi uimitor să aveţi şansa să plutiţi pe deasupra pământului, iar aerul să vă gâdile faţa, opriţi-vă şi meditaţi puţin la ce ar implica asta.
Pentru şase copii frumoşi, abilitatea de a zbura nu e o binecuvântare, ci un calvar. Nu au parte de o familie normală, de o viaţă ca a oricărui adolescent sau copil, de toate acele bucurii mici, dar care pe noi ne fac fericiţi şi împliniţi. Ei sunt doar nişte experimente ale unor oameni de ştiinţă malefici, rezultatul amestecării ADN-ului uman cu cel de pasăre. Din cauza aceasta, da, au aripi şi pot zbura, dar la ce îi ajută asta, când au avut parte numai de suferinţă, au fost închişi în nişte cuşti, şi torturaţi în laboratoare, de parcă nu ar fi fost fiinţe umane, ci nişte cobai lipsiţi de importanţă ?
Ajutaţi de Jeb, unul dintre oamenii de ştiinţă, să scape de acel loc groaznic, numit Şcoala, ei au fost învăţaţi o perioadă de timp cum sa se descurce singuri, asta până când şi el a dispărut în condiţii bizare. De câţiva ani, Maximum, cea mai mare dintre ei (asta e ironic, pentru că şi Max e doar o tânără de paisprezece ani), este ca o mamă pentru ceilalţi mai mici, Iggy, Nudge, Gasman şi Angel, ajutată şi de Fang, care îi este mai apropiat ca vârstă. De când au scăpat din acel loc oribil, stau mereu în alertă, pregătiţi să fugă oricând, doar pentru a nu mai ajunge niciodată înapoi acolo.
Aceşti copii deştepţi, descurcăreţi, frumoşi, sunt o familie, se apără şi comportă ca fraţii, pentru că nu au mai avut parte de iubire până acum de la alţii. Aripile pe care le poartă în mereu în spate i-au obligat să stea ascunşi, pentru că nu se pot expune oamenilor. Dar echilibrul lor şi aşa fragil le este zdruncinat de apariţia Eliminatorilor, tot nişte mutanţi, oamenii lup, trimişi pe urmele lor pentru a-i prinde şi aduce înapoi la Şcoală. Când aceste creaturi hidoase o capturează pe Angel, o fetiţă dulce şi inteligentă pe care toţi o iubesc, Max şi o parte din ceilalţi pornesc pe urmele lor, pentru că nu pot permite ca micuţa să fie din nou supusă acelor chinuri şi experimente dureroase.
Pericolele, Eliminatorii, capcanele, îi pândesc la tot pasul, şi trebuie să fie vigilenţi, mereu să lupte, niciodată să nu obosească sau să renunţe. O dată cu recuperarea lui Angel, o nouă miză apare, acea legată de originile lor. De-a lungul timpului, ei s-au frământat constant, întrebându-se dacă au sau au avut părinţi adevăraţi, cum s-a produs transformarea lor, care va fi durata lor de viaţă, şi se pare că există un loc unde ar putea găsi aceste răspunsuri. Dar să ajungi acolo..acesta e un drum anevoios şi presărat constant de piedici.
Vor reuşi ei să o recupereze pe Angel înainte de a fi prea târziu pentru fetiţă? Să scape cu viaţă dintre ghearele Eliminatorilor, care îi vânează şi atacă mereu? Să găsească acele răspunsuri esenţiale pentru ei?
Aceşti copii, atât de maturi, atât de grijulii şi dedicaţi unul celuilalt, m-au emoţionat teribil. Sunt atât de mici, şi incredibil de maturi. Sunt capabili să anticipeze pericolele, să colaboreze unii cu alţii ca să se ajute, să se înţeleagă din priviri.  Nici dacă ar fi fost fraţi adevărat, nu cred că am fi găsit o legătură aşa puternică, cum avem parte aici.
Maximum Ride, Max, este..cea cerebrală, raţională, gândeşte ca un adult. Grijulie şi atentă, ea e ca mama pe care copii nu au avut-o, sau ca o soră mai mare, dar mult mai ataşată de ei. Ea este liderul lor, miezul, de care toţi ascultă, şi pe care toţi se bazează că ia cele mai bune decizii. Cartea este povestită din perspectiva ei, deşi avem şi unele capitole, acelea în care Max nu este prezentă, în care nararea este la persoana a 3-a. Oricum, datorită acestui fapt, reuşeşti să o cunoşti mult mai bine pe ea, în principal, îi afli gândurile, frământările, unele răspunsuri sarcastice (v-am spus oare cât de amuzantă şi pragmatică poate fi uneori?), şi te ataşezi inevitabil de această tânără deosebită. 
Copiii..sunt atât de drăguţi. Iggy e şi el preferatul meu, deoarece deşi e orb, nu dă deloc senzaţia, e inventiv şi de mare ajutor. Nudge te binedispune cu entuziasmul ei copleşitor, e cea care găseşte un motiv de bucurie în orice, oricât de simplu, iar Gasman şi Angel sunt doi copilaşi atât de maturi, şi de speciali.
Fang.. e printre personajele mele preferate. El e genul tipului tăcut, receptiv la ce e în jur, care analizează mai mult. E misterios şi pare extrem de interesant. El nu e genul impulsiv, sau care să îşi expună sentimentele, trăirile, ci le protejează în spatele unui zid de apărare. A fost mult prea marcat şi rănit în trecut, şi îi e teamă să nu mai treacă vreodată prin aşa ceva. Aceste fapte l-au făcut să fie o fire mai închisă, să se exteriorizeze rar, dar când o face, e un adevărat deliciu :)). Şi Fang e expert la ironii uneori, şi de asta m-a atras mult. You know how much I love sarcasm, right? 
Dacă eşti atent la el, la gesturile, mimica, şi încerci să îl citeşti, să îi înţelegi reacţiile, cu siguranţă îi vei descoperi o parte din sufletul frumos. Lui îi pasă cu adevărat, deşi de multe ori vrea să dea impresia că e detaşat, că e mai rece. Oh, da! Am uitat să vă spun că e un adevărat luptător, că mereu se bagă în apărarea celorlalţi, chiar dacă uneori iese el boţit din confruntări, dar măcar dă şi el bine cu pumnul :D. 
Abia aştept să văd cum va evolua, să îi descopăr mai mult personalitatea de după aura asta de bad boy.

O carte scrisă într-un ritm alert, interesant, plină de acţiune, un rollercoaster de emoţii, o călătorie captivantă, şi o serie care promite multe! Voi sunteţi pregătiţi să le aflaţi povestea?

~Mulţumesc Editurii Leda pentru că mi-a oferit şansa să citesc această carte !~

17 comentarii:

  1. Eu de ce nu am citit cartea?:)) Pare aşa faină şi o am de câteva luni bune:))

    RăspundețiȘtergere
  2. @Ştefana Alexandra Poate aveam asteptari mai mari de la carte, dar asta poate si pentru ca e frustrant ca mai sunt atatea de aflat, si o multime de intrebari fara raspuns :)) Oricum am citit foarte repede cartea, si mi-au placut mult de cei din stol.

    RăspundețiȘtergere
  3. Calvar sau nu, cei 6 n-ar da pentru nimic în lume abilităţile lor căpătate la Şcoală ... nu acum cân ştiu de exiştenţa Şcolii sau a Eliminatorilor, căci datorită abilităţilor speciale pe care le au se pot descurca în orice situaţie

    RăspundețiȘtergere
  4. @piticmicDe existenta Scolii si a Eliminatorilor stiu de mici, doar au stat acolo o buna vreme de timp.Deci nu stiu de acum de existenta lor, ci de mult timp. Si referitor la abilitatile lor, daca ar renunta la ele sau nu, mie mi s-a parut destul de clar din carte ca isi doresc sa fie copii normali, sa isi gaseasca familiile, si ca regreta ca sunt diferiti de ceilalti.

    RăspundețiȘtergere
  5. E maxima cartea, am adorat-o! Dar ma enerveaza ca nu a explicat mai nimic. Poate m-am obisnuit eu prea mult cu cartile care la final iti toarna toate raspunsurile intrebarilor pe care ti le-ai pus de-a lungul paginilor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cartea mi se pare superba si mi`ar placea foarte multa sa o citesc...sper sa am ocazia:X

    RăspundețiȘtergere
  7. este ocarte foarte buna...abea astept sa fac rost de ea:D

    RăspundețiȘtergere
  8. Mereu.Ratez.Cartile.Geniale ! De ce sunt eu asa ghinionista ?:))
    O recenzie pe masura ! Stii cat de mult le ador :x !
    Te pup !

    RăspundețiȘtergere
  9. O recenzie super!
    Trrebuie sa fac si eu rost de carte..:)...si mai ales de timp :((..cu scoala asta nu mai apuc sa citesc nimic :((

    RăspundețiȘtergere
  10. Dupa atata romance citit cred ca am nevoie si de putina actiune :)) curand trebuie sa ajung si la ea

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu am citit inca cartea, dar mi se pare foarte interesanta :) Ador cartile de actiune care au si un strop de fictiune in ele, deci e tocmai pe gustul meu :D

    RăspundețiȘtergere
  12. Frumoasa cartea, trebuie sa o citesc neaparat. Ce mi-ar placea sa pot zbura :).

    RăspundețiȘtergere
  13. ca de obicei, o recenzie relevanta. cred ca as citi si eu cartea, doar ca imi place sa citesc o serie abia cand e publicata in intregime, pentru ca este mai putin frustrant sa tot astepti urmatorul volum. :D

    RăspundețiȘtergere
  14. Ma apucasem si eu de carte in primavara, dar cum nu mi-au placut atat de mult primele 100 de pagini am decis sa o las pe mai tarziu. Trebuie sa imi fac neaparat timp sa o termin, recenzia ta m-a convins ca e o carte care merita citita :D

    RăspundețiȘtergere
  15. initial, pana sa citesc cartea, nu-i dadeam multe sanse, dar subiexctul m-a prins, a fost palpitant, bine scris...si recenzi ta e grozava, daca nu a sfi citit deja cartea, m-ai fi convins,,imi place ca ai caracterizat fiecare personaj in parte

    RăspundețiȘtergere
  16. Primul volum Experimentul Angel a devenit cartea mea preferata.Iubesc aceasta serie, si felul autorului de a scrie. M-a convins lectura acestui volum sa incerc si alte serii a autorului(Darul
    vol.2 din Vrajitor si vrajitoare) si sunt la fel de captivante.

    RăspundețiȘtergere
  17. iubesc cartea si mai ales imaginatia autorului

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!