luni, septembrie 17, 2012

Film + Carte: The Great Gatsby!

Aseară când am fost la film, la "Step Up: Revolution", unul dintre trailere arătate înainte de a începe a fost cel al filmului "Marele Gatsby", şi mi s-a părut super frumos şi interesant. Nu ştiam că apare şi film 3D la anul, dar mă bucur că am aflat. Aşa că acum o să vă prezint cartea şi filmul, of course :).

În 1999, suplimentul literar al ziarului The Washington Post declara Marele Gatsby drept al doilea mare roman, după Ulise de James Joyce, scris în limba engleza în secolul XX.
Apărut in 1925, Marele Gatsby a câştigat prestanţă, fiind, pâna în clipa de faţă, una dintre cărţile anilor ’20 căreia epitetul „capodoperă” nu i-a fost niciodată contestat. Povestea de dragoste a lui Jay Gatsby este în egală măsură o dramă a iluziei, dar şi o dramă a succesului care atrage după sine o nemărginită nefericire. Într-un anumit sens, Marele Gatsby e „un roman de tip Hollywood”, dar nu un roman despre filme, ci un roman ca un film. Puternic vizual, plasat în lumea paşnică a cartierului Queens şi în nevroza Manhattanului, romanul e vegheat, în scenele decisive, de ochii doctorului Eckleburg, un substitut al camerelor de filmat. Criticii au văzut în această imagine un simbol al lui Dumnezeu însuşi, care, tronind deasupra Văii Cenuşii, asista impasibil la prăbuşirea unei lumi care s-a dovedit nedemnă de miturile pe care şi le-a creat.

Romanul lui Fitzgerald ilustrează un episod anume din spectacolul civilizaţiei americane. Şi o face cu ironie, cu patos şi cu farmec. Marele Gatsby este povestea captivantă, mistică şi strălucitoare a epocii jazzului.” (The New York Times: Books of the Century)

Marele Gatsby este o explorare a Visului American, aşa cum apare acesta într-o vreme coruptă, şi, totodată, o încercare de a descoperi graniţa ascunsă care desparte realitatea de iluzie. Aici, iluziile par mai reale decât realitatea însăşi. Întrupate în personajele secundare ale romanului, ele ameninţă să invadeze întregul peisaj. Pe de altă parte, realitatea este întrupată şi de către Gatsby însuşi; iar în măsura în care se opune iluziilor tangibile, tari, ea aparţine spiritului, fiind mai degrabă promisiunea decât luarea în posesie a unei viziuni, credinţa în posibilităţile vieţii, întrezărite, dar niciodată înţelese. În America lui Gatsby, realitatea nu este definită în sine. Ea apare lipsită de articulaţii şi frustrată.” (Marius Bewley)


Filmul va apărea la anul 3D, şi va fi cu Leonardo DiCaprio în rol principal :). Găsiţi mai jos descrierea filmului, apoi şi un trailer. 
The Great Gatsby 3D
Titlu: The Great Gatsby - The Great Gatsby 3D
Producător: Bazmark Films
Data lansare (SUA): 2013
Data lansare (România): 04 Ianuarie 2013
Perioada filmare: 1 Septembrie 2011 - 4 Ianuarie 2012
Buget: 127,000,000 $
Site oficial: The Great Gatsby

Marele Gatsby este adaptarea cărții lui Francisc Scott Fitzgerald. Filmul surprinde admosfera anilor '20, și pare la o primă vedere povestea unor oameni bogați, nefericiți, superficiali care fac excese, înșeală și petrec.
Gatsby este o celebritate locală, un bărbat bogat și misterios, gazda celor mai frumoase petreceri. Pe seama lui circulă tot felul de zvonuri, este bârfit de toată lumea, dar toți vor să fie invitați la petrecerile lui.
Gatsby are totul mai puțin dragostea femeii pe care o iubește și este dispus să facă orice pentru a o câștiga pe Daisy. Numai că Daisy este o tânără frumoasă, superficială și frivolă care se complace într-o căsnicie formală, nu are un caracter puternic și nu știe să aprecieze iubirea lui Gatsby, ceea ce face ca deznodământul poveștii să fie unul tragic. Marele Gatsby este povestea visului american neîmplinit.
TRAILERUL FILMULUI:
Cam atât.. A! Mult succes în noul an şcolar, tuturor! Eu mai am câteva zile de vacanţă :).

6 comentarii:

  1. Cartea as citi-o, dar nu m-as uita la film! Am un fix si nu il suport pe Dicaprio. Sunt nebuna? Poate, dar nu-mi pasa :)).
    Sa te bucuri de ultimele zile de vacanta, Krisz!!

    RăspundețiȘtergere
  2. da si eu cred ca voi citi cartea si voi sari peste film,.sau poate nu..nus tiu:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Superba cartea...dupa descriere mi-am dat seama despre cat de tare este. Ideea e frumoasa si intriganta. Filmul cu siguranta va fi genial!
    Leonardo huh :->

    RăspundețiȘtergere
  4. Pare destul de interesant trailerul, la fel si cartea. Cred ca o sa merg sa-l vad in cinema.
    Multumesc mult Krisz, la fel si tie! :*:*

    RăspundețiȘtergere
  5. dap si mie mi-a cam placut trailerul..dar nu em duc la cinema..prefer acasa cu prietneii

    RăspundețiȘtergere
  6. Prima data vreau sa citesc cartea si apoi sa vad filmul...desi stiu ca nu o sa ma pt abtine sa nu ma uit

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!