sâmbătă, mai 12, 2012

"Chimie Perfectă" de Simone Elkeles - Recenzie

Cartea a apărut la Editura Leda şi o puteţi comanda de AICI.
Ah, nu știu voi, dar eu am o adevărată pasiune pentru cărțile în care avem parte de o poveste de dragoste gen..fată bogată + băiat sărac sau invers. Vi se par pline de clișee, tipice, sau răsuflate? Să nu îndrăzniți să gândiți astfel :)) O să vă spun de ce îmi plac ..Simplu! Arată că dragostea e imprevizibilă, că nu ține cont de vârstă, condiție socială, sau mai știu eu ce. Că inima e şi ea, selectivă, dar nu ca şi creierul, care toate le disecă şi nimic nu îi convine. De asemenea, aceste poveşti ne învaţă că pentru dragoste oricine face compromisuri, dacă îşi doreşte din tot sufletul să fie cu acea persoană, că se poate trece peste orice obstacol, problemă. În plus, mi se pare atât de captivantă "ciocnirea" dintre două lumi diferite, sau a mentalităţilor opuse, deoarece amândoi au ceva de învăţat unul de la altul. Cel mai bogat poate descoperi că fericirea nu constă în lucruri scumpe, maşini luxoase, şi petreceri fastuoase, ci poţi experimenta cea mai sinceră şi frumoasă bucurie doar ţinând de mână acea persoană modestă, dar atât de specială. Că poţi fi mai împlinit doar cu lucruri simple, dacă eşti alături de cel ce ţi-e menit, că toată bogăţia din lume nu valorează cât cel de lângă tine. Cel sărac poate vedea cum şi cea mai intangibilă şi dificilă persoană, cu care nu ai putea crede vreodată că poţi avea o şansă, şi nici nu ţi-ai dori, are un suflet, şi unul chiar minunat, are şi ea problemele şi dificultăţile ei, deoarece nimeni nu scapă de cumpene în viaţă. Şi pe scurt, ca să fac un rezumat la ceea ce am spus mai sus, contrastele se atrag. Şi ce iese din asta...mamă! O poveste minunată despre care o să vă vorbesc cu mult drag, "Chimie Perfectă" de Simone Elkeles!
În cele de urmează o să vă prezint un experiment chimic extrem de laborios şi inedit. O să vă spun ingredientele: o avem pe Brittany Ellis, la prima vedere o tipă superficială, care se scaldă în lux, cu o viaţă perfectă şi griji zero. Apoi mai e Alejandro Fuentes, un latino hot, the bad boy, tipul dur, necivilizat, de care majoritatea se tem, deoarece e membru al unei bande extrem de periculoase, Latino Blood. Adăugate aceste două elemente în acest preparat e clar că ar fi de neconceput. Sunt atât de diferiţi la prima vedere, şi au atâtea preconcepţii unul despre altul, încât alăturarea lor forţată la ora de chimie, unde vor fi nevoiţi să fie parteneri de laborator un an întreg sună ca o blasfemie sau o glumă proastă.
Brittany ar face orice doar ca să nu fie nevoită să îl suporte pe Alex Fuentes lângă ea, deoarece deşi e..destul de sexy şi misterios, e clar că e tipul de om care îi poate face numai probleme. Iar el nici nu vrea să audă de o piţipoancă blondă şi fără creier, cum o consideră, care deşi are un corp trăsnet, şi nişte ochi albaştri în care te-ai putea îneca precum într-un ocean, singura ei a grijă probabil e cu ce culoare de ojă să se mai dea pe unghii sau ce eşarfă să îşi mai cumpere de la mall.
Of, dragilor, nu ştiţi că aparenţele mai mereu înşeală? Asta vor afla şi ei în curând. Deoarece Brit, deşi pare că are o viaţă perfectă şi tot ce îşi doreşte, asta e ca un zid de protecţie construit, şi nimeni nu are voie să vadă dincolo de el. Cu o soră foarte bolnavă, cu dizabilităţi psihice, o familie deloc unită, o mamă isterică şi depăşită de situaţie care îşi răzbună nervii doar în capul ei, un tată absent, focusat doar pe munca lui, un iubit care a venit total schimbat din vacanţa de vară şi pus doar pe fapte mari - dacă înţelegeţi la ce mă refer, se pare că lumea ei e oricum, numai nu perfectă. Acum Alex.. Deşi are faima asta de derbedeu, implicat în afaceri cu droguri, şi pare prieten bun cu puşcăria, căci o frecventează des, nimic din toate acestea nu sunt adevărate. Aura asta a lui de băiat rău şi periculos şi-a făcut-o doar ca să îşi protejeze mama şi cei doi fraţi mai tineri. Rămas orfan de tată de mic, el a trebuit să devină el hombre în casă, să preia responsabilităţi şi să aibă grijă de familia lui. A intrat în bandă doar pentru a-i apăra pe ei, deşi asta îl macină, deoarece astfel nu va putea avea parte de un viitor frumos, şi nu va avea şansa să meargă la facultate, cum îşi doreşte. 
Alex acceptă un pariu, acela că o va seduce fără probleme pe majoreta noastră cuminte, doar ca să o necăjească, făcându-i plăcere să o ia mereu peste picior. Treptat, el va descoperi cum e Brittney cu adevărat, şi este complet dat peste cap de adevărul ei, iar asta se va întâmpla şi viceversa, ea descoperind în Alex un tip protectiv şi cu un suflet frumos. Iar când atracţia e aşa mare, şi imposibil de controlat, ce se poate întâmpla, oare? Apare domnişorul Cupidon şi complică rezolvă situaţia!
 Să nu credeţi că am uitat de experimentul chimic de care vă vorbeam la început! Pe lângă cele două ingrediente - personajele, adăugăm replici sarcastice, situaţii comice, momente emoţionante şi sensibile, adevăruri incredibile, revelaţii, întorsături de situaţie, o iubire pasională, şi situaţii hot care îţi vor pune sângele în mişcare. Rezultatul? O combinaţie explozivă,  muy caliente, inedită, o carte superbă din care nu aveţi decât de învăţat, şi pe care o veţi IUBI! Lo juro!
O să încerc să fiu cât mai clară şi concisă, deoarece cred că aşa e cel mai bine pentru voi, cititorii.
Eram convinsă că o să mă cucerească cartea aceasta, şi nu datorită titlului, sau legăturii aparente pe care o are cu chimia (am luat nota 10 la bac la chimie, deci pot spune că mi-a plăcut mult - vă rog, nu aruncaţi cu roşii x_x :)) ). De fapt, "Chimie Perfectă" se referă prea puţin la materia în sine, la reacţii sau mai ştiu eu ce, ci la chimia care există între Alex şi Brittany, la atracţia aceea incontestabilă şi de care se luptă ambii să scape :).  Am adorat faptul că romanul e povestit şi din perspectiva lui Brittany, şi a lui Alex, nu mă aşteptam să fie aşa, a fost o surpriză minunată.
În ciuda aparenţelor, cartea e plină de mesaje pe care le transmite, de lucruri delicate asupra cărora ne atrage atenţia. 
Mi-a fost reamintit că nu trebuie niciodată să judeci pe cineva după aparenţe, faimă, sau ce cred cei din jur despre el/ea. Că nimic nu e aşa cum pare, poţi mereu să te înşeli, şi oricine merită o şansă de a fi cunoscut aşa cum e el cu adevărat, cu bune sau cu rele. Rişti să descoperi într-o banală piatră un diamant neşlefuit :).
Ne este arătat cât de greu e să ai un membru al familiei foarte bolnav, şi cum tot din ce faci în final se rezumă la acea persoană. Bucuria ta, tristeţea ta, viitorul tău, e condiţionat de ea.
Veţi învăţa, dacă nu ştiaţi deja, că valoarea unui om nu constă în câţi bani are în portofel, sau în ce maşină conduce, ci în numărul de zâmbete sau în bucuria pe care o aduce celor din jur, în lumina şi frumuseţea sufletului, a inimii mari. Sau în capacitatea de a-i proteja pe cei din jur, de a face numai bine, contrar a ce crede lumea despre tine.
De asemenea, veţi vedea că speranţa moare ultima, şi că un om poate găsi motive să zâmbească chiar când are cele mai multe probleme, sau viaţa lui e distrusă. Că după furtună, mereu apare soarele :).
Personajul preferat? Păi, se dă o luptă acerbă între Brittany şi Alex în inima mea :)). Deşi, cred că aşa ar trebui să fie în orice carte, nu? Personajele principale să te impresioneze aşa tare şi să îţi placă în aceeaşi măsură. 
Vreau să vă spun că imaginile de la personaje, şi de la postare, în general, sunt cu actorii din trailerul cărţii, deci cei aleşi şi de scriitoare, iar mie mi se par foarte potriviţi. 

Brittany Ellis nu e deloc fata bogată tipică, cu care suntem obişnuiţi în cărţi -ştiu, în poza asta pare cam plasticoasă, dar nu vă lăsaţi înşelaţi de aparenţe.
De ce zic că specială? Nu am văzut pic de răutate, de superioritate, nu e genul de fată populară, perfectă, care obişnuieşte să îi calce în picioare pe cei din jur. Are un suflet aşa frumos, e atât de bună, de drăguţă, cuminte, e inevitabil să nu te ataşezi de ea.
În relaţia cu sora ei bolnavă, e minunată. Ea e cea care o înţelege, care are grijă de ea, care ar face orice să o ţină pe Shelley aproape, şi-ar da şi viaţa pentru ea, atât de mult o iubeşte. Ştiţi, mulţi am avea tendinţa să considerăm un om bolnav mintal şi fizic ca o piedică, ca ceva care ne ţine în loc şi nu ne lasă să avem o viaţă normală. Chiar şi părinţii fetelor cred asta, şi îşi doresc cu disperare să o interneze pe Shelley într-un spital, deoarece nu se pot descurca cu ea. Dar Britt se opune categoric, deşi de multe ori surioara ei i-a făcut rău, neintenţionat. M-a emoţionat  devotamentul şi frumuseţea interioară a lui Brittney, scenele cu sora ei mi s-au părut atât de profunde şi m-au mişcat extraordinar. O admir şi iubesc. 
"Dacă sora mea nu e perfectă, eu trebuie să fiu." Asta i s-a impus de mică, asta îşi impune ea singură. Toată presiunea şi exigenţele părinţilor ei, extrem de critici, faptul că e ţinută ca într-o colivie şi nu are voie să facă niciun pas greşit, cred că au făcut-o mai puternică, mai ambiţioasă, dar nu i-au permis să se bucure de viaţă, de adolescenţă. Alex e cel care îi aduce zâmbetul pe buze, care o frământă, o intrigă, ajunge mereu să fie în gândul ei. Deşi par atât de opuşi la prima vedere, au atât de multe în comun, cum ar fi sufletul curat, un trecut şi o viaţă plină de secrete dureroase, loialitatea şi iubirea pentru familia lor. 
Deşi la început acesta e răutăcios, impertinent, Britt ştie cum să-l tempereze şi să-i închită gura, fiind foarte isteaţă. Amândoi se completează perfect, se înţeleg, deoarece trec prin situaţii asemănătoare. Sunt, după mine, cuplul perfect.

Alejandro Fuentes e.. foarte bun =p~ . La suflet măi, ce credeaţi :)). Nu. Cred că m-am îndrăgostit puţin :)). Trecând peste înfăţisarea lui sexy, egoul masculin, aerul acesta de macho din cauza căreia fetele pică ca muştele (da, recunosc, şi eu sunt una dintre muşte :)) ), veţi descoperi, mult, mult mai mult. Şi-a văzut tatăl ucis în faţa ochilor, când era doar un copilaş. Fiind cel mai mare dintre fraţii lui, e inevitabil ca el să fi devenit bărbatul din casă, cel care îi educă şi creşte pe fraţii lui, alături de mama lor. Se luptă cu o viaţă modestă, încearcă să scoată la liman familia, să o protejeze, să o ajute cât poate. A intrat în bandă pentru ea, ca să o menţină în siguranţă, şi nu pentru că şi-a dorit. 
Toată faima asta de golan, de şmecheraş de cartier, obraznic, periculos, îl pune într-o aură negativă, şi majoritatea celor din liceu îl evită şi se tem de el, doar prietenii lui apropiaţi ştiu cum e de fapt. 
Interacţiunile lui cu Brittney sunt spumoase şi amuzante, cel puţin la început. Personajul lui mi-a amintit uneori de Patch din "Îngerul Nopţii", doar el mai savura sa o tortureze cu remarcile lui pe Nora :)). E un mexican tipic, emană multă pasiune, dorinţă, e pătimaş, simte totul la o intensitate maximă, spre deosebire de Britt, care e mai senzuală, mai romantică, mai visătoare. Mi-a ţinut inima pe jar şi ..şi..v-am mai spus cumva cât de frumuşel e? :)) Atenţie însă, e un mic drăcuşor, are o minte destul de perversă, şi pe la început are un limbaj mai.. indecent, să îi spunem. O să vă obişnuiţi însă cu el :)).
Însă pe parcurs veţi descoperi ce suflet frumos are Alex, cum o tratează pe Brittney, ca pe o prinţesă, cum ar face orice pentru ea, s-ar lăsa bătut până la moarte doar pentru a putea avea un viitor împreună (cei care au citit cartea ştiu la ce mă refer). 
Of, nici nu mai ştiu ce să vă zic, m-am emoţionat toată vorbind despre el. Citiţi cartea ca să-l cunoaşteţi şi voi, merită cu adevărat.

Apropo, ştiaţi că actorul din trailer, Alex Fuentes al nostru, a apărut într-un clip mai demult? La o melodie extrem de cunoscută? Vă las mai jos clipul să vă bucuraţi de el, şi să vă imaginaţi că, nu ştiu, e Alex înainte de a fi cu Brittney, iar Katy Perry e o variantă mai puţin mexicană a fostei lui iubite obsedate şi iritante, Carmen :)):

Mai are rost să vă spun de ce ar trebui să citiţi cartea? Eu cred că nu, recenzia vorbeşte de la sine. Abia aştept să citesc volumul doi, în care vom face cunoştinţă cu fratele mijlociu a lui Alex, Carlos. Am înţeles că e şi mai bună şi amuzantă cartea ca acesta (dacă asta ar fi posibil). Citiţi "Chimie Perfectă" neapărat, deoarece nu aveţi idee ce pierdeţi dacă nu o faceţi. Atâtea lucruri de învăţat, atâtea momente emoţionante veţi găsi, şi personaje cu adevărat unice şi speciale. Vă asigur de asta!

37 de comentarii:

  1. o recenzie enorma,asa cum ne-ai obisnuit,krisz:)
    de abia citisem primele randuri ca deja m-ai facut sa vreau sa citesc cartea;;)
    cred ca e genul de carte pe care,odata ce o incepi,nu ai mai vrea sa o termini..
    cum ai descris tu personajele m-a ajutat sa-mi fac o iamgine in minte despre ei...despre cum ar fi chimia intre ei:D
    sunt sigura ca imi va placea cand o voi citi si eu..si asta va fi,sper eu,in curand:)

    RăspundețiȘtergere
  2. eu la inceput nu am fost atrasa de carte

    RăspundețiȘtergere
  3. Apoi mi-a spus Adriana ca e frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  4. Deci ma vad obligata sa o citesc:))

    RăspundețiȘtergere
  5. mi se parea mie cunoscut actorul din pozele de mai sus :))

    RăspundețiȘtergere
  6. videoclipul lui Katy face sens acum :))

    RăspundețiȘtergere
  7. si sincer arata destul de apetisant ;)))

    RăspundețiȘtergere
  8. dar nu se compara cu Ian sau Chase :O))))

    RăspundețiȘtergere
  9. O.M.F.G cartea asta e moarte mea dupa Shatter me :(((

    RăspundețiȘtergere
  10. Am citit cartea si chiar mi-a placut.
    Daca nu as fi citi-o, in schimb as fi auzit de ea, din aceasta recenzie tot as fi cumpara-o. Felicitari. Si eu am recenziat cartea, doar ca nu asa de dezvoltat.

    RăspundețiȘtergere
  11. Divina, incredibila recenzia! Mi-a facut placere sa imi reamintesc cartea asta... da, Krisz, si mie mi-a placut enoooorm si eu sunt una dintre muste, si mie imi place chimia- atat de tare ca i-am dat cartea asta profei de Chimie- ce crezi? Si dumneaei e una dintre musculite, si nu e chiar o pustoaica :)) Femeie de peste 50 de ani, si tot a devorat cartea " intr-o noapte"; venind la scoala cu cearcane la ochi :))
    Trebuie sa mai spun ceva? Mi-a placut mult cum ai povestit si ai relatat incredibila carte cu incredibilul Alex de care sunt teribil indragostita- de sufletul lui, doar nu credeati ca de el hombre muuy caliente =))) Bine poate si de el :))
    Nu stiu daca e posibil sa il iubesc pe Carlos din al doilea volum asa cum l-am indragit pe Alex, dar ...tot ce-i posibil- mi-au picat ochii cand am vazut ca asta e o serie :))
    Pe scurt? : ay ay ay :)))

    RăspundețiȘtergere
  12. Super tare si completa recenzia!!!Acum nu stiu daca sa mai caut cartea,cand stiu deja atat de multe...sau sa alerg deja dupa ea, la cat de curioasa m-ai facut;)).
    M-am decis...o voi avea cat d curand!

    RăspundețiȘtergere
  13. ioana alexandra12 mai 2012 la 19:09

    imi place recenzia, m-a ajutat sa cunosc mai bine personajele acestei carti si sa aflu mai multe despre ele. eu inca n-am citit cartea, dar cine stie, poate o sa mi-o cumpar intr-o zi:)

    RăspundețiȘtergere
  14. Trebuie sa recunosc ca recenzia a fost .... absolut superba ! :D

    RăspundețiȘtergere
  15. La inceput , cand a aparut cartea , nu prea mia placut , ca sa fiu sincera :(
    Aveam impresia ca am vazut un film ceva asemanator , si nu prea ma incanta .

    RăspundețiȘtergere
  16. Recenzia ta a fost nemaipomenita . Nu aveam habar ca aceasta carte este atat de buna , si chiar ai reusit sa-mi schimbi parerea :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Fata care a fost aleasa sa o interpreteze pe Brittany pare cam batrana ( fara suparare ) Adica ar trebui sa fie la liceu , nu ? Deci ar trebui sa arate ca o fata de cel mul 18-19 ani .

    Iar Alejandro chiar e super Hot ! :D
    ( PS : Nu aveam habar ca el e in videoclipul lui Katy )

    RăspundețiȘtergere
  18. @adriana tocmai am citit in comentariul tau ca i-ai dat cartea profei de chimie,de 50 de ani si i-a placut??asta da profa....
    acuma sigur tre sa o iau si eu:))

    RăspundețiȘtergere
  19. =))... profa mea e cea mai tare. ma iubeste si o iubesc. biologia si chimia si fizica sunt materiile mele, da, stiu, puteti arunca si in mine cu rosii, nu doar in krisz :))
    cred cale ador si pentru ca am niste profesoare geniale, am niste profesori geniali in cea mai mare parte a timpului, dar... da. profei mele de chimie i-a placut foarte mult cartea, desi a zis ca este un roman simplu, este foarte bine scris si chiar ia placut. nu doar ca m-am simtit rusinata ca i-am dat cartea dar am vrut sa-i arat titlul pentru ca tocmai terminasem de citit cartea in pauza ( si in ora de engleza, recunosc :))) ) si m-am trezit ca-i dau cartea. nu ma asteptam ca in ziua urmatoare sa mi-o dea inapoi, stiind ca dumneaei e cu sf-urile, de la dune la magicianul si la orice tine de sf sau de romane extrem de complexe.
    mentionez ca doamna mea de chimie este o rockarita adorabila, ce ii cearta pe ceilalti "rebeli" de la mine din clasa spunand ca fac de rusine "rockarii" ca nu stiu chimie! :)) este geniala, si o apreciez din tot sufletul, este o persoana minunata, o profesoara minunata, ce stie sa explice chimie si sa citeasca carti grozave in timpul liber :))
    oh doamne, m-am lungit ,nu? :))

    RăspundețiȘtergere
  20. te-ai lungit,dar acum are sens:))
    daca as fi avut si eu profesoare faine,sigur mi-ar fi placut si mie materiile...dar nah...
    e bine de stiut ca exista astfel de prof.:))

    RăspundețiȘtergere
  21. Cred ca toti cei care o sa-ti citeasca recenzia, vor dori sa citeasca si cartea. Foarte interesant si captivant. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  22. am citit cartea, si este chiar una dintre preferatele mele. Dar recenzia aceasta ma face sa o citesc iar .... si iar... si iar.Felicitarile mele sincere pentru recenzie

    RăspundețiȘtergere
  23. da... profesori ce vin la scoala pentru a preda, de dragul de a preda nu doar pentru ca e slujba lor. sunt norocoasa ca am multi profesori. de genul asta- scuze de offtopic ;))

    RăspundețiȘtergere
  24. Am citit cartea, este superba. Avem ce invata din ea.

    RăspundețiȘtergere
  25. Foarte complexa recenzia, bravo! Chiar pare o carte deosebita, din care avem ce invata.

    RăspundețiȘtergere
  26. Imi plac foarte mult aceste povesti,iar recenzia ta m-a convins ca ar fi bine sa caut si sa citesc aceasta carte.Pare captivanta si tot ce ai scris tu ma face sa cred ca nu o voi lasa din mana!

    RăspundețiȘtergere
  27. ador si eu cartile despre iubiri imposibive despre baieti sara ci fete bogate sau invers,dupa cele citite mai sus vreau foarte mult sa citesc cartea

    RăspundețiȘtergere
  28. Suna SUPER..:x
    Abia astept sa o cumpar si sa ma apuc de ea....pentru ca deja sunt foarte curioasa si entuziasmata:X:X:X

    RăspundețiȘtergere
  29. Chiar imi doresc aceasta carte in biblioteca:(( De abia astept sa o citesc:X

    RăspundețiȘtergere
  30. Abia astept si eu sa o citesc !

    RăspundețiȘtergere
  31. Este o recenzie deosebita despre o iubire deosebita ! Merita sa citesti despre ea si cu siguranta nu o vei uita.

    RăspundețiȘtergere
  32. qyuqsy oakley store bsk pvchcgusq wqhdohd fake oakley uy giplwpwgo vvnj cheap oakley sunglasses vriyp jsquvbhur xrotpsu [url=http://www.discount-oakleysunglass.info]discount oakley sunglasses[/url] eg tgz cheap oakley neessity
    wozpod nsgmffhsv qeirtv oakley gascan
    hzn zceqfzll discount oakley sunglasses r lksjsdmvk xymqp qlgyjzw cheap oakley sunglasses az r [url=http://www.discount-oakleysunglass.info]fake oakley sunglasses[/url] uheezriy yeqgoxsiu vwxmda cheap oakley sunglasses ptk hcmfxcolz oakley split jacket black white
    h oakley sunglasses phgt kjiadoaua wzgwuzvgq puznzaflv t oakley sunglasses wsibyfio ojyhrh oakley frogskins xnx uyahr usfh [url=http://www.oakleywholesalesunglasses.com]cheap oakley sunglasses[/url] jklri vgwxaqixo eo cheap oakley sunglasses xprt fake oakley szr fuufh discount oakley sunglasses sczp yndlbarvboakley sunglasses discount military

    Related articles:

    RăspundețiȘtergere
  33. si mie imi plac mult aceste carti. chiar daca as citi 1000 de carti cu acelasi tipar, tot nu m-as plictisi de ele.. :X
    eu azi am scris recenzie pentru volumul 3 al seriei http://cherryqueendee.blogspot.ro/2013/08/cartea-saptamanii-chimie-perfecta-3.html
    tu l-ai citit?
    pupici!

    RăspundețiȘtergere
  34. Bună, scuze că te deranjez dar poți te rog să-mi spui și mie dacă ai văzut și filmele și unde? și dacă ai găsit cumva și volumul 3 pe net? eu l-am găsit numai în spaniolă ... te rog frumos, frumoasă recenzie pupici

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!