vineri, februarie 24, 2012

Dragobetele - sărbătoarea tinereții și a iubirii!

De câteva zile, încerc să aflu cât mai multe lucruri despre această sărbătoare, deoarece cu siguranță puțini știu despre ea și semnificația ei. Așa că, dacă tot avem și un concurs dedicat acestei zile, m-am gândit să vă ofer câteva informații pe care le-am găsit pe un site. Enjoy.

Când se serbează Dragobetele?
Pe vremuri, în preajma zilei de 1 martie, cel mai adesea pe 24 februarie, oamenii țineau sau făceau Dragobetele (Ziua Îndrăgostiților, Cap de primăvară, Logodnicul Păsărilor). Probabil că luna februarie era considerată luna de primăvară, iar ziua de 24 era începutul anului agricol (uneori ziua ieșirii ursului din bârlog). Este momentul în care natura se trezește, păsările își caută cuiburi, iar oamenii, în special tinerii, intră și ei în rezonanță cu ea.

Cine este Dragobetele?
Divinitate mitologică similară lui Eros sau Cupidon, Dragobete este considerat a fi fiul Dochiei, un bărbat chipeș și iubăret nevoie mare. Nu blând ca Sf. Valentin, ci năvalnic. El era la daci zeul care, ca un "nas cosmic", oficia în cer la începutul primăverii nunta tuturor animalelor. În decursul anilor această tradiție s-a extins și la oameni. Astfel, de Dragobete, fetele și băieții se întâlnesc pentru că iubirea lor să țină tot anul, precum a păsărilor ce se "logodesc" în acestă zi.
Motivația preluării obiceiului păsărilor era profundă, din moment ce păsările erau privite ca mesagere ale zeilor, cuvântul grecesc "pasăre" însemnând chiar "mesaj al cerului".
Dragobete este și un zeu al bunei dispoziții de ziua lui făcându-se petreceri (fără indecentele evenimentelor similare din zilele noastre), iar de acolo porneau de multe ori viitoarele căsnicii...

Ce tradiții sunt de Dragobete?
Înainte de vreme, pretutindeni prin sate se auzea zicala: "Dragobetele sărută fetele!".
Credința populară românească spune că cei care participă la Dragobete vor fi feriți de boli tot anul. Așadar: dimineața, îmbrăcați în cele mai bune haine, tinerii se întâlneau în centrul satului sau în fața bisericii. Dacă timpul era favorabil, porneau cântând în grupuri către pădure sau prin lunci în căutarea ghioceilor și a altor plante miraculoase (folosite pentru descântece de dragoste), dacă vremea era urâtă se adunau la unii dintre ei acasă și se țineau de jocuri și de povești.

De Dragobete se făceau logodne simbolice pentru anul următor (uneori le urmau logodnele adevărate) sau fetele și baieții făceau frății de sânge.

În pădure, în jurul focurilor aprinse, tinerii băieți și fete stăteau de vorbă. Fetele strângeau viorele și tămăioasă, pe care le păstrau la icoane, fiind folosite apoi în diverse farmece de dragoste. Prin unele locuri, exista obiceiul ca fetele mari să strângă apa din omătul netopit sau de pe florile de fragi. Această apă era păstrată cu mare grijă pentru că avea proprietăți magice (se spunea că e "născută din surâsul zânelor") și putea face fetele mai frumoase și mai drăgăstoase. Dacă nu erau omăt și fragi, fetele adunau apă de ploaie (pentru spălatul părului) sau de izvor atunci când Dragobetele se ținea în luna martie.

La prânz, fetele începeau să coboare spre sat în fugă, în sudul Romaniei această goană fiind numită "zburătorit". Fiecare băiat urmărea fata care îi plăcea. Dacă flăcăul era iute de picior și fetei îi plăcea respectivul urmăritor, atunci avea loc o sărutare mai îndelungată în văzul tuturor. Sărutul era logodna ludică a celor doi, cel puțin pentru un an de zile, de multe ori astfel de logodne veneau înaintea logodnelor adevărate.

Pentru toți, sărbătoarea dragostei era socotită una de bun augur pentru treburile mărunte, nu și pentru cele mari. Deoarece se credea că Dragobetele îi va ajuta pe gospodari să aibă un an mai îmbelșugat decât ceilalți, în ziua de Dragobete oamenii nu munceau ca în zilele cu sărbători religioase, doar își făceau curățenie prin case. Cele care lucrau erau fetele îndrăznețe care chiar își doreau să fie "pedepsite" de Dragobete. Chiar dacă mai "pedepsea" femeile, se considera că Dragobetele ocrotea și purta noroc îndrăgostiților, tinerilor în general, putând fi socotit un veritabil Cupidon românesc.

Ce spuneți? Vă place mai mult Valentine's Day? Sau preferați Dragobetele:>? Eu am ajuns să îmi placă mult această sărbătoare și ar fi păcat să nu avem cunostință de ea. 
Dacă știți și alte lucruri despre această zi, de abia așteptăm să le auzim:).
P.S. Eu îl pe Dragobete ca Damon:)). Voi cum vi-l imaginați?

8 comentarii:

  1. ce fain..
    nici nu stiam asta:)
    mi-ar fi placut sa se tina si acum...ar fi interesant,nu?:D

    RăspundețiȘtergere
  2. Hm.. uite ca aflu lucruri noi.
    Dar, am mai zis ca asta a fost o zi normala pentru mine. Macar daca nu as fi avut iubit mai ziceam=))..

    RăspundețiȘtergere
  3. Ah fetelor, apropo, chiar nu putem posta mai mult de 3 continuari la acea poveste de la concursul de Dragobete? Vreau sa spun ca e o idee geniala si imi place atat de mult ce intorsatura a luat povestea..chiar m-a prins :x

    RăspundețiȘtergere
  4. dragut de unele chiar nu stiam si cred ca imi place mai mult Dragobetele

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu mi-l imaginez pe Dragobete ca Adrian, sau Dimitri ;))

    RăspundețiȘtergere
  6. nici eu nu stiam lucrurile astea, habar nu aveam ca Dragobetele e un baiat :)) daaar, daca e un baiat, atunci e un fel de Damono-Deano -Dimitri- Adriano boy :)) Multam pentru informatii :*

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte frumos post! Felicitari! Am aflat lucruri foarte interesante. Si mai ales, ca anul acesta, am urat cu toata forta Valentine's Day, iar de Dragobete m-am simtit mai bine ca nicioadata. Ar trebui sa incetam sa mai punem atata in valoare traditii straine, cat timp ale noastre sunt foarte frumoase si...sunt ale noastre! My opinion, don't throw with eggs! :D
    Cat de despre pe cine mi l-as alege ca pe un Dragobete...mai bine l-as lasa pe el sa ma aleaga pe mine. :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Dragutz...eu prefer mai mult Dragobetele,deoarece este sarbatoarea noastra romaneasca.

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!