duminică, noiembrie 27, 2011

"Căderea" (Cele nouă vieți ale lui Chloe King #1) de Liz Braswell - Recenzie

Cartea a apărut la Editura Leda și o puteți comanda de AICI.
Înainte să apară cartea, o veche prietenă mi-a recomandat foarte mult serialul. Îi plăcea extrem de mult și nu o puteam înțelege de ce, pentru că din câte mi-a spus ea, era vorba despre pisici, și eu nu sunt mare fană a lor.
Când eu și Krisz am făcut repartiția cărților,  cartea “Cele noua vieți ale lui Chloe King: Căderea”  a ajuns la mine pentru a fi citită. Trebuie să recunosc că primul meu gând a fost “Oh, nu!”, și desigur că am ajuns să regret acea propoziție efemeră.
Cu greu am început să o citesc, a trebuit să primesc foarte multe imbolduri de la Krisz, dar după ce am început să citesc din ea, a trebuit sa îmi dea imbolduri pentru a mă opri că trebuia să mai și dorm.
M-am  îndrăgostit instant de povestea ce se derula în carte, dragoste la prima vedere:)), de aceea îi mulțumesc din tot sufletul meu editurii Leda, pentru că mi-a dăruit această carte.
De ce am adorat-o? Este vorba despre o adolescentă ca oricare alta, ocupată cu școala, fiind alături de ea cei mai buni prieteni ai ei. Certurile cu mama ei nu lipsesc din peisajul unei adolescente normale, iar faptul că se îndrăgostește de un băiat din școală, fără să știe acesta, încheie cu splendoare acest tablou care o reprezintă pe însăși Chloe King, personajul principal al acestei cărți.
Momentul în care acest tablou frumos, dar nici de cum ieșit din comun, se schimbă când de ziua ei chiulește împreună cu prietenii ei cei mai buni, Amy și Paul, pentru a merge în cel mai înalt turn din San Francisco. Lucrurile merg destul de bine, până când accidental Chloe cade din turn. Această cădere ar fi cauzat pentru oricine moartea, iar asta s-a și întâmplat cu personajul nostru, însă nimeni nu ar fi anticipat că va învia peste doar câteva minute.
Din acel moment, încep întrebările pentru Chloe. Cum poate fi real? Ce s-a întâmplat mai exact cu ea? Cine e ea?
Aceste întrebări vor fi impulsionate în găsirea răspunsurilor, prin multe schimbări majore în viața ei. Nu, dragii mei cititori, nu e vorba despre un coș mare pe frunte, sau ruperea unei unghii. Este vorba despre lucruri foarte “obișnuite  ”: îi cresc gheare de pisică, vede perfect pe întuneric, devine tot mai agilă.
Cu timpul își va da seama că e inclusă direct într-un război ce dăinuie de multe decenii, iar acest lucru o repartizează din persoana obișnuită lumii noastre, în persoana care e în pericol la fiecare pas pe care îl parcurge. Însă chiar dacă lumea ei este dată peste cap, ea ramane în continuare o adolescentă care este îndrăgostită nu doar de un băiat, ci de doi, iar întrebările interminabile despre alegerea băiatului potrivit nu vor lua sfârșit cu ușurință. Întrebarea cea mai corecta este: ce este ușor în viața lui Chloe King? Nimic, iar aceasta mă determină să o îndrăgesc în totalitate, pentru ca desi nu descopar în mine ceva supranatural, știu cum e să simți că toate problemele te apasă, dar întotdeauna ai timp sa râzi alături de prietenii tai.
Va reuși însă să descopere de ce nu a murit? Cine e ea cu adevărat? De ce simte ca și cum este un personaj desprins din cărțile cu benzi desenate ale lui Paul? Oare este singura care a trecut prin această experiență? Iar cea mai importantă dintre toate: cu pericolul mișunând în jurul ei, va determina acum cu adevarat moartea ei? Doar citind veți descoperi adevărul.
Din titlu ne dăm seama că această carte are ca personaj principal pe Chloe. După cum spuneam și mai sus, la început este o adolescentă normală, până ce moare și învie. Mi-a plăcut mult cum autoarea a schimbat-o pe parcurs pe Chloe. Ar fi fost puțin ciudat din punctul meu de vedere să fi trecut fără nicio schimbare majora după acea experiență fatală. Dacă înainte îi era frică să îl privească pe Alek de teamă sa nu observe – băiatul din școală, de care era îndrăgostită - , după acea peripeție, începe cu usurință să între în atenția lui și în același timp să flirteze cu nerușinare de față cu toate fetele care sunt moarte după el.
Încrederea în ea cu care a înzestrat-o însăși moartea, o schimbă în totalitate, de parcă motto-ul care predomină viața ei ar fi „Carpe diem” ( „Trăiește clipa” ). Ea începe să jongleze cu ușurință pe Alek și Brian ( al doilea băiat de care se îndrăgostește ) și se menține în formă maximă, cățărându-se pe acoperișurile clădirilor din oraș, sărind cu o eleganță care te face să îți spui în gând: e o persoana care are lumea la picioarele ei.
Schimbările lui Chloe sunt rapide, așa cum moartea și venirea ei la viață se întâmplă. Însă oricât de nebunești sunt schimbările, din punctul meu de vedere, le parcurge cu grație.

Am găsit doua coperți diferite la această carte, atât cu pseudonimul autoarei (Celia Thomson) , cât și cu numele ei real (Liz Braswell). Personal, îmi place mai mult a doua copertă, însă și cealaltă mi se pare drăguță. Voi ce spuneți?

Am menționat mai sus faptul că este un serial bazat pe seria "Cele nouă vieți ale lui Chloe King". Sunt doar 11 episoade, și desigur că deja le-am văzut pe toate:)). Îmi place foarte mult serialul, deși unele lucruri sunt diferite față de carte. Nu spun mai multe doar atât: citiți cartea prima dată, iar după vizionați filmul. Așa este cel mai bine. În continuare un mic trailer la serial:

La sfârșitul acestui post, nu mă pot stăpâni și trebuie sa aduc mulțumiri editurii Leda, pentru că mi-a dăruit această carte. Mă bucur extrem de mult că am citit-o deoarece povestea în sine m-a atras încă de la început, prin felul de a scrie a autoarei, fiind placut și magnetizant. Totodată, mi-a schimbat modul în care priveam pisicile:)), iar acest lucru este de admirat, având în vedere că pot fi foarte încăpățânată când vine vorba despre principiile mele. Îi mulțumesc lui Liz Brasweel pentru scrierea acestei cărți care m-a lăsat într-un suspans infernal și aștept cu nerăbdare să văd ce mai face Chloe King în continuare.

15 comentarii:

  1. Si mie imi place chiar foarte mult a doua coperta, insa celelalte doua nu ma prea incanta:(

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt 11 episoade in serial?:D Credeam ca sunt doar 10...

    RăspundețiȘtergere
  3. Intr-adevar, e mai draguta adoua coperta. Abia astept, trebuie sa-mi ajunga si mie cartea maine-poimaine!

    RăspundețiȘtergere
  4. si mie imi place mai mult a doua coperta:)... mi-as dori sa citesc si cartea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt 10. S-a entuziasmat Alexya si a gresit :)

    RăspundețiȘtergere
  6. desi urasc pisicile, daca tie au inceput sa-ti place...cine stie, poate imi vor place si mie. recenzia e facuta super si o sa o cumpar cum prind ocazia:X
    cea mai tare faza : Nu, dragii mei cititori, nu e vorba despre un coș mare pe frunte, sau ruperea unei unghii.
    Alexya, ce stii tu ce transformare mare si oribila inseamna pentru o fata un cos pe frunte sau o unghie rupta? iti zic eu. e un chin, o trauma...deci, daca Chloe sufera mai mult de atat, atunci inseamna ca aceasta carte chiar e tare. Serios :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Am citit cartea !
    Acum , nu ca vreau sa ma laud sau ceva :D
    Dar la inceput mi s-a parut putin monotona . Abia dupa ce incepe sa fie atacata devine mai interesant . Adica exact la sfarsitul cartii !
    Abia astept volumul 2 ! :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Pare interesanta. Abia astept sa o citesc :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Mie mi-a placut foarte mult si volumul 1.. chiar daca nu are prea multa actiune.
    E foarte bine scris

    RăspundețiȘtergere
  10. clar imi cumpar cartea la inceput aveam indoieli caci la fel ca si tie nu imi plac pisicile, dar acum m-am hotarat: o voi cumpara :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Are dreptate Oanaaa cartea nu prea a avut aactiune..ma asteptam la ceva mai mult..dar sper ca vol 2 sa fie mai reusit

    RăspundețiȘtergere
  12. deabia astept sa citesc cartea asta <3<3<3 recenzia e miunata, si desi, la prima vedere...nu prea as citi cartea, deabia astept sa ma apuc de ea <3

    RăspundețiȘtergere
  13. Si eu vreau sa citesc cartea.recenzia este super.filmul l-am vazut deja,pacat ca nu mai continua

    RăspundețiȘtergere
  14. am citit ambele volume,dar niciunul nu m-a impresionat...a fost plictisitor..:(

    RăspundețiȘtergere
  15. Vreau şi eu neapărat să o citesc, sună promiţător.

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!