vineri, august 19, 2011

Târgul de Ficuri (1)

Image and video hosting by TinyPic
Totul a pornit de la un vis, de la o idee genială, şi iată că astăzi suntem aici, mulţumite, şi  gata să dăm startul primei ediţii a "Târgului de Ficuri" ! Scriitorii care s-au alăturat iniţiativei noastre sunt decişi să vă pună pe tavă o parte din suflet, adică operele lor, şi să se deschidă în faţa voastră ca o carte, pentru a-i înţelege şi cunoaşte mai bine.


Vom începe cu Ramona Badea, deoarece ea a dorit să împartă cu voi mai multe din creaţiile ei dragi, nu doar una şi s-a înscris prima la târg. 

  1. Vorbeşte-ne despre tine. 
Am 23 de ani, sunt studenta in anul III la facultatea de Psihologie a Universitatii Hyperion din Bucuresti, imi plac foarte mult copiii si de aceea vreau sa ma specializez in psihologia copilului si adolescentului, iar in timpul liber am grija de nepoteii mei. Ca hobby-uri, imi place sa fac fotografii, sa ma plimb cu barca, cu bicicleta sau pe propriile picioare, in general imi place sa petrec mult timp in natura. Cele mai mai pasiuni ale mele sunt scrisul si actoria.

2.     Care sunt ţelurile tale în viaţă?
Intotdeauna m-am gandit la mine ca om, inainte de a ma gandi la mine ca exceland intr-un domeniu. Evident, imi doresc sa devin un psiholog de succes, sau un scriitor renumit, si mai ales, amandoua simultan. Dar mai presus de asta este sa fiu un om integru, sa imi pastrez principiile de viata, sa nu am regrete si sa raman cu constiinta curata.

    3.      Cum consideri că te văd cei din jur?
Asta nu am cum sa stiu. Dar ca o regula, persoanele din jur au impresia pe care o are fiecare persoana despre ea insasi, ca o oglindire a stimei de sine a fiecarui individ in parte. Nu am facut niciodata eforturi sa ma imprietenesc cu cineva sau sa fiu intr-un anume fel pentru a ma place cineva, asa ca presupun ca cei din jur ma vad asa cum sunt, fara ambalaje sau poleieli.

     4.       Unde te vezi în următorii cinci ani?
Viata este atat de imprevizibila! Un pas mic te poate duce pe culme sau te poate face sa iti fracturezi piciorul. Am multe vise in legatura cu viitorul meu si multe teluri, dar nu pot sa spun unde ma vad peste cinci ani. Pot sa termin facultatea si sa devin consilier pentru adolescenti, sau pot sa imi public cartea, care sa aibe succes si sa ma indrept in directia asta.Sau pot sa am succes ca actrita si sa merg pe domeniul asta. Sau pot sa nu am succes in niciun domeniu si sa matur scara. Sau poate sa ma calce o masina maine cand ma duc sa cumpar paine si sa mor. Vedeti cat e de imprevizibila viata?

5.       Ce te inspiră să scrii şi de ce?
Depinde. Uneori cartile pe care le citesc, desi in momentul in care incep sa scriu propria poveste, nici actiunile si nici personajele nu mai seamana cu cele din cartea care m-a inspirat. Alteori, sunt intamplari sau persoane din viata mea, care ma marcheaza intr-un anume fel. Dar, din nou, actiunea se schimba, astfel incat o persoana din viata mea poate citi o poveste in care el sau ea este este transpus/a in personaj si sa nu se recunoasca. Dar de cele mai multe ori, inspiratia imi vine cand privesc in gol, la tavanul din camera mea sau un peisaj care poate sa fie frumos sau nu, ca si cum m-ar fi gasit ea pe mine si nu eu pe ea.

Acum, că v-am făcut curioşi, suntem convinse că doriţi să intraţi în Universul personajelor creat de Ramona, să faceţi cunoştiinţă cu o parte din ele (cei care nu i-aţi citit deja cărţile - îndrăznim să le numim astfel pentru că asta au devenit, cărţi electronice) şi să vă reamintiţi poveştile ei ceilalţi.
Pentru a le salva, după ce le deschideţi (apăsând pe "Găsiţi cartea AICI") daţi click dreapta şi apoi Save As.. (Salvare ca..). 


Titlu: "Frica ascunsă"
Autor: Ramona Badea
Descriere: 
Este povestea unei tinere psihoterapeut pe nume Daria Ignat căreia îi intră un cabinet un tânăr ciudat, cu dorinţe paranoice.
Ce va face Daria în această situaţie puteţi afla doar citind.
Adresă blog: AICI

BannerFans.com










Titlu: "Strigăt rebel"
Autor: Ramona Badea
Descriere: 
 Bella este o rockerita rebela, care nu tine cont de reguli si nu asculta de nimeni. Edward era un tip prietenos si amuzant, insa dupa vacanta de vara el se intoarce schimbat, devine retras si nu mai vorbeste aproape cu nimeni. Bella nu este genul careia sa ii pese cu adevarat de cineva si nu a fost niciodata mai mult decat amica lui Edward, dar este curioasa totusi ce s-a intamplat cu el. Va reusi ea sa afle secretul socant ce sta in spatele schimbarii radicale a colegului ei?
Adresă blog: AICI

BannerFans.com


6.       Cum ai ales titlurile creaţiilor tale ?
Fiind vorba de mai multe ficuri si nuvele, voi incerca sa vorbesc la modul general cand vine vorba de creatie. Am incercat sa gasesc titlurile astfel incat sa descrie ultima parte a actiunii, fara a dezvolta continutul. Spre exemplu, la “Fata cu ochii de aur”,aceasta sintagma apare doar la final, de fapt asa se incheie ficul “Era o fata cu ochii de aur” si totusi Aisha, caci ea este fata cu ochii de aur, apare de la inceput.

7.      Poţi să ne spui câte ceva despre personajele principale?
Presupun ca toate persoanjele mele principale seamana cu mine, desi e destul de ciudat, pentru ca daca stau sa ma gandesc, sunt foarte diferite intre ele. Daria din “Frica ascunsa” este extravertita si foarte impulsiva, seamana  cu Bella din “Strigat rebel”. Bella din “Bella’s diary”si “Jurnalul unei iubiri interzise”, pe de alta parte, e timida si retrasa. Anna din “Never alone” e mai matura si mai ambitioasa. Cred ca fiecare reprezinta o mica parte din mine, desi contrasteaza, pentru ca, la drept vorbind, si elementele felului meu de a fi constasteaza uneori. J

8.     Care este personajul tău preferat din fic şi de ce?
Tin mult la personajele mele, nu pot avea un personaj preferat in povestile mele, doar in cele scrise de altii.

9.      Cum poţi rezuma în 3 rânduri acţiunea ficurilor?
“Frica ascunsa” ne spune povestea Dariei,o tanara psiho-terapeut a carei viata se schimba total de cand in cabinet isi face aparitia Marius, un tanar cu probleme psihice mari si care o deruteaza complet pe Daria.

“Strigat rebel” este primul fic scris de mine care are dubla perspectiva: pe de o parte, ne prezinta viata Bellei, o rockerita rebela si impulsiva care are un suflet mare; pe de alta parte, povestea lui Edward, care este traumatizat de o fapta din trecutul sau.

10.      Este vreun mesaj pe care vrei să-l transmiţi prin poveştile tale?
In principiu, ca ar trebui sa invatam din greselile altora. Viata e prea scurta ca sa ne pierdem timpul sa ne dam cu capul de sus de atatea ori incat sa ni se imprime invatatura in el J

11.   Ai inclus din experienţa ta de viaţa, sau caracterul prietenilor în creaţiile tale?
Categoric. Putin din fiecare. “Bella’s diary” are cele mai multe intamplari si personaje din realitate. Spre exemplu, caietul cu coperti negre, “Black list”, este al unei prietene, statul pe pervaz, bratarile impletite, cantatul la chitara.

12.      Cât de importante consideri personajele negative într-o poveste?
Intotdeauna am crezut ca o carte buna nu trebuie sa aibe personaje pozitive si negative, pentru ca in realitate nimeni nu este bun sau rau si cu totii suntem buni si rai, in functie de situatie. Nu exista pozitivism absolut sau negativism absolut decat in telenovele.

Aici se încheie prima parte de interviu şi prezentare de creaţii, mai târziu vă aşteaptă a doua.  Vă invităm să îi puneţi întrebări Ramonei, dacă aveţi anumite curiozităţi, şi ea vă va răspunde aici. 

41 de comentarii:

  1. Imi place cum ati realizat totul. Adica pornind cu interviul..
    Nu am citit pana acum nimic din cele doua carti, dar sper ca o sa am timp in curand s-o fac!:) Felicitari pentru initiativa!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce iti place cel mai mult la interviu?

    RăspundețiȘtergere
  3. wow este minunat realizarea este superba adica un interviu? Pur si simplu genial :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Ramona, eu am citit ambele tale creatii. Mi-a placut modul in care construiesti si stilul oarecum rebel.
    Sincer, interviul mi-a domolit curiozitatea in mare masura...doar una as mai avea: Ce anume preferi sau ce scri mai usor: actiunea sau descrierea emotiilor, tririlor, gandurilor?

    RăspundețiȘtergere
  5. mereu am fost o visatoare Intr-o zi o sa public o care de amea .Da si inca sunt nu pot zice ca nu sunt insa....atunci credeam ca e atat de usir sa scrii dar sa-ti imaginezi personajele fara sa te inspiri din alte carti sau filem :(

    RăspundețiȘtergere
  6. si totusi in fiecare nopte inchid ochii spunandu-mi astazi voi visa ce voi visa sperand ca voi putea trece pe foaie un vis care sa determine in a incepe o carte si acea noapte nu vine niciodata :(

    RăspundețiȘtergere
  7. Thepoorgarder - nu astepta sa vina "visul", imaginatia, la tine; caut-o, prinde-o in panza ta


    Ramona! Felicitari, sunt asa mandra de tine! Ai realizat multe si iti tin pumnii pentru tot!
    Tu chiar stii sa scrii si sa arati ceaa ce simti, spre deosebire de alti autori.
    Daca vreodata o sa reusesc sa am o editura, atunci tu clar vei fi primul meu autor! Pur si simplu iti ador scrierile!

    Numai din acest interviu cititorii vad cat de stilata e exprimarea ta.
    Felicitari!

    La multi ani blogului si adminelor pentru administrare inca o data!

    `miku

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu am citit cele doua carti ale Ramonei dar am citit alte opere ale sale. Ramona vroiam sa te intreb: De ce ai facut carti doar 2 creatii? ;Cand ti-a venit ideea sa scrii si de ce?; Ce te-a convins sa scrii un fic? Si ce iti place sa scri mai mult? Adica ca si gen.

    La multi ani Walking on Letters si celor care scriu! Faceti o treaba minunata iar ideea targului de ficuri e geniala!

    RăspundețiȘtergere
  9. Pai, raspunzand la intrebarea ta Krisz, totul. Imi plac intrabarile pe care i le-ati pus, dar mai ales "Ce te-a inspirat sa scrii si de ce?". Totul este foarte bine realizat si organizat!:)

    RăspundețiȘtergere
  10. Va multumesc mult, fetelor!

    Raspunsurile:

    @Antonia: Fiind o fire mai impulsiva, imi este mult mai usor sa descriu actiunea intr-o poveste decat sentimentele. Nu o data mi s-a atras atentia ca am prea multa actiune si prea putina descriere si am incercat sa tin cont de asta, dar nu imi place sa insir descrieri minutioase, pentru ca nici mie la randul meu nu imi place sa le citesc in cartile altora.

    @Miku >:d< Tu esti cea care m-a facut sa am din nou incredere in creatiile mele, intr-un moment de cumpana, cand aproape o pierdusem.

    @TwilightMery: Am participat la targ cu 4 povesti. Au trecut doi ani de cand scriu si mi-am schimbat foarte mult felul de a scrie de atunci, vreau sa cred ca am evoluat. Am ales acele povesti care mi s-au parut mai interesante si care au avut mai mult lipici la public. Numarul povestilor scrise de mine trece de 10, dar nu am vrut sa va plictisesc cu toate.

    Aveam deja conturata in minte povestea primului meu fic "Fata cu ochii de aur", cand am inceput sa scriu. De abia aparuse fenomenul ficurilor si am zis sa imi incerc puterile. Pana atunci scrisesem doar poezii,articole si monologuri.(Si o poveste pe care am scris-o cand aveam vreo 10 ani, daca se pune).
    Ca si gen, prefer sa scriu fantasy, poate pentru ca imi da posibilitatea sa creez o lume asa cum vreau eu, in care pot sa ma transpun de fiecare data cand scriu.

    Sper ca am raspuns la toate. Va multumesc inca o data pentru aprecieri.

    RăspundețiȘtergere
  11. Spui ca te bazezi pe actiune; eu sunt total invers. Ce spui de o colaborare?
    M-a pocnit ideea si ma gandesc ca ar merge. Ce spui?:D


    `miku

    RăspundețiȘtergere
  12. Mie imi surade, doar ca sunt o persoana foarte incapatanata,nu renunt la ideile mele,"putine, da' fixe", ca sa citez un amic; trebuie sa vedem daca suntem pe aceeasi lungime de unda. Dar e o propunere demna de luat in considerare, una care chiar ma flateaza.

    RăspundețiȘtergere
  13. sunt chiar reusite creatiile tale! imi plac foarte mult si cred ca daca te-ai fi straduit un pic mai mult( in sensul sa ai o poveste mai lunga, adica o poveste lunga = mai multe pagini) ai fi putut-o tipari la o editura! si te-ai facut si autor! :) bn e doar o opinie :d

    RăspundețiȘtergere
  14. imi place foarte mult si interviul! :p cred ca odata cu creatiile tale mi-a venit si mie pofta de scris! ia sa ma apuc eu de ficuri! :)) si asa am o gramada de idei,insa nu le-am dat niciodata vreo valoare atat de mare ca cea de acum! :p

    RăspundețiȘtergere
  15. daca ai participat cu 4 lucrari de ce sunt expuse doar 2? si apropo scrii minunat si sunt sigura ca nu ti-ar fi zis cineva ca il plictisesti cu operele tale. sper sa incepi si alte ficuri!

    RăspundețiȘtergere
  16. Am terminat de citit "Frica ascunsa"
    Toate laudele mele, Ramona!:)

    RăspundețiȘtergere
  17. Vor fi expuse si celelalte 2 opere in alta zi din targ , twilightmerry.

    RăspundețiȘtergere
  18. este atat de usor de zis Myuuky as vrea eu sa fie atat de usor si sora mea care debea a inceput sa scrie mult mai tarziu decat mine are o idee atat de originala ca m-a lasat fara aer si ma bufneste planul :(( ironic desigur :)

    RăspundețiȘtergere
  19. nu zic ca Doamne fereste sunt geloasa pe sora mea ca efamilia mea sange din sangele meu o voi sustine daca hotaraste sa-si publice cartea :0 dar nu stiu simt asa un gol :(

    RăspundețiȘtergere
  20. Eu am inceput intr-un timp sa citesc Strigat rebel . Dar dupa aceea am uitat de acest fic . Cred ca il voi continua ! :))

    RăspundețiȘtergere
  21. Cred ca ma voi apuca sa citesc Frica ascunsa . Cred ca l-ai postat pe acest blog ( Adica stii tu , rezumatul si continuartile )la inceput . Pentru ca-mi este foarte cunoscut atat titlul , cat si rezumatul !

    RăspundețiȘtergere
  22. Sincera sa fiu , eu credeam ca esti mai tanara . Nu ma refer o fata de 14 -15 ani ,dar totusi nu ma gandeam ca ai 23 de ani !
    Totusi , multi inainte ! :)

    RăspundețiȘtergere
  23. intrebare: ai de gand sa faci vreo poveste despre 2 prietene care beau cafea cu lapte la ora 3 noaptea, si asculta cum vecinii fac tranzactii ilegale? :)) toate sub atmosfera creata de lumina lunii si de varco-demonii in calduri?
    intrebarea 2: cum e sa fi o scriitoare atat de buna, o actrita grozava, o regizorita de nota 10, un psiholog in devenire de succes, o poeta cu sufletul plin de lumina, un creatoare de bratari-ale-prieteniei, si nu in ultimul rand, surioara mea mare care-mi suporta toate prostiile mele de copil mic si prostut?
    intrebarea 3: cand e gata POVESTEA ta? :))
    raspuns obligatoriu!!!!

    RăspundețiȘtergere
  24. Irina am zis ca niciodata nu am sa fiu geloasa pe ea am mentionat asta :( cites-te din nou

    RăspundețiȘtergere
  25. si de asemenea am si sustinut ca o voi sustine si asta scrie in comentariul meu :(

    RăspundețiȘtergere
  26. Adriana:
    1:povestea aceea o vom scrie impreuna.
    2: nu stiu cum e,dar daca voi fi vreodata ceva din toate astea o sa te anunt.
    3: cand o sa zboare porcii pe deasupra noastra facand fal-fal din aripi :))

    RăspundețiȘtergere
  27. Am citit ficul Frica ascunsa , si pot spune ca inca de la inceput m-a captivat . Mi-a placut chiar foarte mult

    RăspundețiȘtergere
  28. Ceea ce ma dezamagit ca sa spun asa , a fost sfarsitul . E prea tragic . Mie imi plac mai mult Happy end-urile . Dar ficul e superb !

    RăspundețiȘtergere
  29. Mie'mi plac mult chestiile tragice, asa ca...Il ador:))

    RăspundețiȘtergere
  30. @Stephany:1:sunt o baba, ce sa fac :))
    2:Frica ascunsa este un experiment, recunosc,m-am avantat in niste chestii care la vremea respectiva ma depaseau.As vrea sa modific finalul,nu ca si actiune, ci sa il mai detaliez, dar cred ca daca ma apuc sa citesc, reeditez toata povestea. Eu sunt ceva mai sadica, nu prea imi plac finalurile fericite,mi se par nerealiste.

    RăspundețiȘtergere
  31. Eh, esti baba pe naiba!
    Esti bine:X

    RăspundețiȘtergere
  32. vb lui Irina mea draga :)

    RăspundețiȘtergere
  33. nu inteleg cum poti sa zici asta :)))

    RăspundețiȘtergere
  34. mda cred ca ai dreptate :(

    RăspundețiȘtergere
  35. eu la inceput cu fic-urile numai finaluri triste gandeam :(

    RăspundețiȘtergere
  36. dar acum toti vor finale fericite

    RăspundețiȘtergere
  37. dar eu tot le prefer pe cele triste :(

    RăspundețiȘtergere
  38. desi nu cred ca esti chiar atat de sadica :)

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!