vineri, august 19, 2011

"Jocurile Foamei" (Jocurile Foamei #1) de Suzanne Collins - Recenzie

Cartea a apărut la editura Nemira şi poate fi comandată de AICI.
Cu siguranţă aţi auzit cu toţii despre această carte, chiar noi am recomandat-o la rubrica "Serii - Must Have". De ce? Pentru că toţi laudă atât cartea, cât şi continuarea ei ( care sper să am plăcerea să o citesc ) şi pare destul de interesantă din rezumatul pe care ni l-a oferit editura Nemira... însă, eu fiind puţin mai încăpăţânată de felul meu, am spus că nu mă voi lăsa influenţată de nimeni, în special de toate laudele şi ovaţiile care au slăvit această carte. De ce? Cu cât cineva spune că cineva sau ceva e extraordinar, cu atât am şi mai multe dubii în ce priveşte aceasta.
Aşa că am avut plăcerea de a-mi face propria părere despre această carte, cu ajutorul bunăvoinţei editurii Nemira, care ne-a oferit atât mie, cât şi lui Krisz, exemplare din "Jocurile Foamei" scrisa de Suzanne Collins, de aceia îi mulţumim editurii pentru acest fapt.
Îmi amintesc când am citit primul capitol, şi am trecut la al doilea şi după aceea la al treilea... şi am început să nu mai ţin cont de numere, ci să mă axez pe literele care mă chemau să mă joc cu ele şi să mă scald cu toată intensitatea în povestea pe care mi-o redau ochilor mei curioşi. M-am trezit dimineata cu mână pe carte şi am început să citesc din nou, până ce am terminat-o. Nu mi-a venit să cred că am terminat-o atât de repede, că literele şi-au epuizat forţa, pe când curiozitatea mea era satisfăcută... doar momentan.
De ce m-a atras atât de mult această carte în braţele ei? Este o poveste care pare SF, însă este spusă cu atâta  devotare, încât aş putea fi convinsă că povestea este cât se poate de reală şi că poate, într-o altă ţară, sau poate într-un loc pe care eu însumi nu l-am descoperit, se desfăşoară in acest moment povestea "Jocurilor Foamei".
Înainte să începeţi să credeţi că mă gândesc la bieţii copii din Africa care flămânzesc de foame, am să vă prezint cartea.
Personajul principal este Katniss Everdeen, care trăieşte în vremuri grele, într-un timp postapocaliptic. Nici regiunea unde locuieşte nu este una favorabila pentru fata de 16 ani care trebuie să îşi întreţină mama văduvă şi sora cea mica pe care o iubeşte cel mai mult pe lumea aceasta. Naţiunea unde trăieşte se numeşte Panem, care este împărţit în 12 districte, toate acestea fiind conduse de Capitoliu. Districtul 12 este căminul ei, cel mai sărăcăcios şi mai înfometat district dintre toate, însă nici celelalte nu duc dorul greutăţilor de zi cu zi. Ca suferinţa să nu fie singura problemă a oamenilor, ei au parte şi în fiecare an de un concurs sadic şi sângeros organizat de Capitoliu, adresat celor 12 districte.
În ce constă acest concurs? Din fiecare district se aleg prin extragere la sorţi doi oameni, un băiat sau o fată. Toţi oamenii, începând de la vârsta de 12 ani, sunt incluşi în această extragere terifiantă. După ce au fost răpiţi cei 24 de adolescenţi de lângă familiile lor pline de durere şi groază, cu toţii sunt băgaţi într-o arenă în care vor trebuie să se lupte pentru supravieţuirea lor, în timp ce totul este televizat în direct, şi fiind urmărit cu frenezie, pentru a se afla câştigătorul premiului: o viaţă îmbelşugată.
Povestea începe când la extragerea care se face pentru districtul 12, sora lui Katniss, Prim, în vârstă de 12 ani, este aleasă fata care va concura în Jocurile foamei. În momentul când Katniss aude numele surorii ei, se oferă în locul ei.
Ea împreună cu băiatul ales, fiul unui bucătar, vor fi cei care va reprezenta districtul 12 în concurs.
Cu inima îndurerată, Katniss intră cu capul sus în nebunia acestui concurs, făcând tot ce trebuie pentru a câştiga, ca să poată să se întoarcă acasă lângă familia ei care depinde de ea.
În timp ce în fiecare zi în arenă, gandul ei fuge către casă, ea trebuie să fie atentă la toate pericolele ce o înconjuoara, inclusiv la ceilalţi adolescenţi care îi doresc moarte, având grija în acelaşi timp să caute mâncare pentru a nu muri de foame şi apă de care cu toţii depind.
Ai putea supravieţui în sălbăticie, de unul singur, când toţi cei din jur fac tot ce pot ca să nu apuci dimineaţa următoare?
Oare Katniss va fi reuşi? Se va putea întoarce acasă cu inima împăcată, sau va muri în arenă, înconjurata de cei mai mari duşmani ai ei?
Doar citind veţi afla.

31 de comentarii:

  1. wow este superb imi doresc atat de mult aceasta carte de aceea m-am si inscris la concursul de fidelitate :D

    RăspundețiȘtergere
  2. recenzia pot spune ca este intradevar minunata si mi-a starnit si mai mult curiozitatea :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Mda, uite cine e online;))
    DeDe >:d<
    Pai, mi`ati atras curiozitatea, voiam sa castig cartea asta, dar nu cred ca voi avea ocazia..eh, inseamna ca trbuie sa mi`o cumpar..;))

    RăspundețiȘtergere
  4. Am uitat de raspuns: Nu stiu. Dar la firea mea, clar m-as ambitiona sa le fac tuturor in ciuda;))

    RăspundețiȘtergere
  5. Hei nu fi pesimista Irina oricand poti cstiga adicancum a zis si Ramona in interviu viata este imprevizibila :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Eh nu`s pesimista:P Dar cum sa te lupti cu atatea?:)) E deja trecut de genul SF

    RăspundețiȘtergere
  7. :))) mda ai dreptate dar oricum te rog eu sa fi optimista cel puti pentru mine :)

    RăspundețiȘtergere
  8. ti-am zis vita-i imprevizibila azi castigi maine pierzi nu se stie :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Dar sunt optimista!:))
    Nu am fost niciodata pesimista!

    RăspundețiȘtergere
  10. e soooper rau cartea! adica asa am auzit! :)) mi-a fost recomandata de o gramada de prieteni si mi-am zis ca trebuie neaparat sa mi-o iau si eu. avand in vedere recenzia de mai sus si opiniile criticilor despre ea,cu siguranta mi-o voi procura cat pot de repede!

    RăspundețiȘtergere
  11. si apropo de film! deabia astept sa apara! se anunta un adevarat fenomen care va face "ravagii"! totusi,mai avem de asteptat mult si bine! :p

    RăspundețiȘtergere
  12. Ma bucur ca va place recenzia si credeti-ma , cartea merita toate laudele. Cat despre film, Laurentzyu, sper sa fie la fel de bun ca si cartea.

    RăspundețiȘtergere
  13. Mda, Alexya, cred ca e buna..
    Unii dintre noi spera ca o sa o castige;))

    RăspundețiȘtergere
  14. dak cartea este buna adik depinde si cum sunt scenariile si camerele de proasta calitate sau buna adik intelege-ti voi sa speram ca o sa iasa bine totul :)

    RăspundețiȘtergere
  15. cat despre carte nu ma mai pot stapanii sunt atat de bucuroasa si sper ca am sa o castig cat de curand posibil :)

    RăspundețiȘtergere
  16. nu zic ca sunt sigura dar imi pastrez in continuare optimismul nu vrea sa par ingamfata sau aroganta ,dar mereu imi place sa -mi dau cu presupusul :D

    RăspundețiȘtergere
  17. este ciudat deoarece acesta este primul concurs la care castig ceva in afar de o diploma. primul :) i sunt entuziasmata :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Mda, se pare ca noi 3 o sa cam castigam;))

    RăspundețiȘtergere
  19. Bafta in continuare! Mai sunt 10 zile!

    RăspundețiȘtergere
  20. chiar prea entuziasmata se vede :))))

    RăspundețiȘtergere
  21. da,cred ca noi trei suntem singurele care ne stresam in halul asta cu acest concurs :))

    RăspundețiȘtergere
  22. da 10 acu mai sunt oficial 9 :((

    RăspundețiȘtergere
  23. sa vedem pana la urma cine pleaca acasa cu premiul cel mare defapt cine primeste premiul cel mare sunt deja acasa :)))

    RăspundețiȘtergere
  24. Oh:| cat imi doresc seria aceasta :(((

    RăspundețiȘtergere
  25. eu as vrea toata seria mi-ar placea mult sa o am in bibleoteca
    :)

    RăspundețiȘtergere
  26. O serie care imi place extraordinar de mult. Frumoasa recenzie.

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!